Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät inväntar fortfarande nordisk kvot – begränsning av centralt styrda resurser senareläggs ytterligare

Svenska kraftnät har, utifrån elsystemets säkerhet, sedan tidigare en volymbegränsning för hur stor andel av total FCR som får utgöras av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR. Tidigare har det aviserats att budgivningen för FCR-D upp ska börja begränsas då Sverige börjar tillämpa en gemensam nordisk begränsning. Svenska kraftnät inväntar fortfarande den nordiska kvoten och därmed senareläggs införandet av en begränsningen ytterligare.

I den nyhet som publicerades i mars 2023, Svenska kraftnät inväntar nordisk kvot – begränsning av centralt styrda resurser för FCR-D upp senareläggs, räknade Svenska kraftnät med att återkomma senast i juni med mer information om när och hur en gemensam nordisk begränsning av centralt styrd och/eller stegvis reglerade resurser kan införas i Sverige. Då en gemensam nordisk kvot fortfarande inväntas kommer införandet av en begränsning i Sverige att senareläggas ytterligare. 

Svenska kraftnät räknar nu istället med att återkomma senast november 2023 med information om när och hur en begränsning av centralt styrd och/eller stegvis reglerade resurser kan införas i Sverige.

För mer information om bakgrunden till volymbegränsningen samt förändringar framåt, besök våra tidigare nyheter.

Information och kontakt

Läs om Balansansvarsavtalet

Vid frågor om volymbegränsningen för FCR, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post till fcr@svk.se.