Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Frysperiod för nya IT-applikationer på mFRR

Mellan den 1 maj och go-live för den automatiserade nordiska mFRR energiaktiveringsmarknaden (mFRR EAM) den 3 december kommer Svenska kraftnät inte att ansluta nya IT-applikationer till den nuvarande mFRR-marknaden.

Observera att denna nyhet ersätter ”Frysperiod för nya aktörer på mFRR” som publicerades 29 februari 2024. Denna nyhet innebär förtydliganden.

Efter den 1 maj 2024 kommer Svenska kraftnät inte ansluta nya IT-applikationer1 till den befintliga mFRR-marknaden på grund av att testresurser under sommar och höst kommer att utföra tester inför go-live för mFRR EAM.

Utöver tester behöver Svenska kraftnät även säkerställa att de nya marknadssystemen, specificerade i implementationsguiden, som behöver adderas i och med övergången till mFRR EAM hinner implementeras.

Aktörer (med nya IT-applikationer) som ansluter innan den 1 maj kan dock inkorporeras i Svenska kraftnäts testplan för mFRR EAM och därför även börja lämna bud på mFRR-marknaden under frysperioden. 

Under frysperioden kommer alla aktörer som är aktiva på mFRR-marknaden ha möjlighet att förkvalificera nya enheter samt genomgå nödvändig process för att ansluta till mFRR kapacitetsmarknad.

Aktörer med ny IT-applikation som är intresserade av att leverera mFRR måste alltså vara klara och ha börjat buda på mFRR-marknaden innan den 1 maj eller vänta och påbörja/återuppta anslutningsprocessen efter den 3 december.

Läs mer om automatiserad nordisk energiaktiveringsmarknad för mFRR

Läs mer om implementationsguiden (.pdf) Öppnas i nytt fönster (information på engelska)

Vid frågor, vänligen kontakta mFRR@svk.se


[1] Med IT-applikation menas det marknadssystem som en marknadsaktör använder för budgivning och mottagande av avrop.