Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förändringar i FFR

Svenska kraftnät gör några förändringar i FFR inför 2025 års FFR-upphandling och FFR-period.

Snabb frekvensreserv, även kallad FFR (Fast Frequency Reserve) är en avhjälpande åtgärd som syftar till att bidra till stabiliteten i kraftsystemet när det är låga nivåer av rotationsenergi i systemet. FFR-produkten hanterar de inledningsvis snabba och djupa frekvensförändringarna som kan uppstå i det nordiska kraftsystemet vid låg rotationsenergi.

Svenska kraftnät ansvarar för att säkra tillgång till en viss mängd FFR, närmare bestämt 35% av det totala FFR-behovet i det nordiska kraftsystemet. Detta gör Svenska kraftnät genom en offentlig, årlig upphandling. FFR avtalas april-april, men FFR-perioden, då behovet är som störst och avrop av FFR-resurser främst sker, är perioden maj-oktober.

Den första upphandlingen av FFR gjordes 2020. Då deltog 5 leverantörer och samtliga anbud antogs, vilket resulterade i en total avtalad volym på 68,8 MW. Sedan dess har FFR-marknaden växt mycket. Vid 2024 års upphandling antogs anbud som totalt uppgick till 205 MW, fördelat på 18 leverantörer. 

År 2022 2023 2024
Antal leverantörer 7 11 18
Upphandlade volymer (MW)  114 150 205


Som en följd av denna utveckling kommer Svenska kraftnät göra vissa förändringar inför 2025 års FFR-upphandling och FFR-period.

Förändringarna som görs ämnar ge incitament för leverantörer att lämna fler aggregerade bud, portföljbud eller större anbud. Drivkraften till förändringarna är att förenkla den operativa hanteringen givet det stora intresset från marknaden för FFR-produkten.

Om olika typer av bud

Aggregerade bud: Flera mindre resurser aggregeras för att bilda ett bud

Portföljbud: Flera resurser som deltar för leverantör slås ihop till en portfölj, som sedan kan delas upp på flera bud.


Förändringar för FFR-produkten 

  • Minsta budstorlek höjs till 0,5 MW (från 0,1 MW)
    • Största budstorlek förblir 5 MW
  • Max 20 bud per leverantör
  • Större bud premieras i budstegen (tidigare premierades mindre bud)
  • Dataloggar och fakturaunderlag skall i första hand tillhandahållas Svenska kraftnät via Alfresco
  • Faktureringstidsfrist om 30 dagar efter innevarande månadsslut

Mer information om FFR

Kontakt

Vid frågor om snabb frekvensreserv (FFR), kontakta oss via e-post: ffr@svk.se

Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att det som skickas till oss via e-post, post eller fax blir en allmän handling.