Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

BSP- och BRP-rollerna oberoende 2028 – snabbare väg framåt undersöks

Svenska kraftnät har tagit fram en ny tidplan för när rollerna som leverantör av balanstjänster (BSP) och balansansvarig part (BRP) senast kan förväntas vara fullständigt implementerade. Tidsplanen har presenterats i samband med svaret på ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen. Svenska kraftnät har som ambition att kontinuerligt utforska alternativa lösningar som tidigarelägger implementeringen.

Tidplan

Svenska kraftnät har strävat efter att implementera villkoren enligt lagkrav redan från den 1 maj 2024, men har mött på utmaningar i avgörande IT-system längs vägen vilket har försvårat framstegen och försenat den fullskaliga implementeringen.

Sammantaget, utifrån de förutsättningar som nu är kända av Svenska kraftnät, bedöms en fullständig implementering av BSP/BRP-modellen med en oberoende BSP-roll att senast slutföras under 2028, se figur nedan.

Tidplan för implementation av rollerna BSP och BRP. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Klicka på bilden ovan för att få upp en tillgänglig PDF-fil i större format.

Svenska kraftnät kommer kontinuerligt att undersöka alternativa vägar för att påskynda implementeringen. Om alternativen tillämpas, kommer Svenska kraftnät att justera tidplanen utifrån nya förutsättningar.

Svenska kraftnät ser att det kan bli aktuellt med implementering av temporära lösningar, förutsatt att de är ändamålsenliga, och att tidsvinsten är betydande. Arbetet kommer därför att genomföras i tät dialog med marknadens aktörer för att säkerställa ovan.

Vad återstår av implementeringen?

I samband med föreläggandet har Svenska kraftnät listat olika åtgärder som ska genomföras. Vissa utav åtgärderna har ett beroende sinsemellan och därför kommer det delvis att krävas en sekventiell implementering.

Dagens modell

Svenska kraftnät har genomfört en uppdelning av rollen balansansvarig till rollerna BSP respektive BRP genom att etablera avtal för respektive roll som gäller redan idag. En förutsättning för att få teckna ett BSP-avtal är tillsvidare att aktören även är BRP. Aktörer som inte själva innehar rollen som BRP i leveranspunkten kan inte leverera stödtjänster från denna till Svenska kraftnät.

Slutlig modell

Den slutliga modellen för BSP- och BRP-rollen innebär att BSP:n är oberoende och kan leverera stödtjänster till Svenska kraftnät utan att inneha rollen BRP eller ha avtal med denne. Den slutliga modellen innebär även att Svenska kraftnät neutraliserar den påverkan en oberoende BSP kan ha på andra marknadsaktörer (BRP), vilket ställer krav på en robust verifieringsprocess.  

Slutligen arbetar Svenska kraftnät även med att möjliggöra för BRP att hjälpa elkraftsystemet att vara balanserat. Det innefattar bland annat att publicera information nära realtid som BRP kan agera på.

Kontakt

Vid frågor, vänligen kontakta bsp_brp@svk.se