Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppdaterad roadmap NBM bekräftar start av mFRR energiaktiveringsmarknad Q1 2025

Programmet Nordisk balanseringsmodell (Nordic Balancing Model, NBM) kan nu bekräfta att en nordisk energiaktiveringsmarknad för mFRR kommer starta under första kvartalet 2025.

Start av mFRR energiaktiveringsmarknad möjliggör 15 minuters tidsupplösning

Som tidigare kommunicerats är en automatiserad mFRR energiaktiveringsmarknad (mFRR EAM) den enda hållbara lösningen för att möjliggöra en övergång till 15 minuter på dagen före- och intradagmarknaden.  Efter ytterligare analyser bekräftar nu NBM-programmet åtagandet att ha mFRR EAM implementerat i tid för övergången till 15 minuters tidsupplösning under första kvartalet 2025. 

MARI-anslutning 2026 

Baserat på nuvarande insikter och bedömning av återstående arbete efter uppstarten av mFRR EAM, förväntas en anslutning till MARI (den europeiska plattformen för mFRR-utbyte) under 2026. Roadmapen kommer fortsätta att justeras framöver, baserat på erfarenheter och lärdomar från övergången till den automatiserade balanseringsprocessen mFRR EAM.

Fullständig nordisk PICASSO-anslutning 2026 

En nordisk anslutning till PICASSO (den europeiska plattformen för aFRR-utbyte) är också planerad till 2026. Finland och Danmark kommer dock ansluta stegvis under 2024 enligt lagstadgade deadlines.

Nordisk mFRR kapacitetsmarknad tidigast 2024 

De nordiska systemansvariga var tvungna att dra tillbaka den föreslagna metoden för ett nordiskt mFRR-utbyte, vilket tidigare kommunicerats. NBM-programmet är fortfarande i utvärderingsfasen av hur den nordiska metoden ska uppdateras och tidplanen för etableringen av en nordisk marknad är därför osäker. Planen är att kunna presentera ett nytt startdatum under fjärde kvartalet i år.

NBM roadmap

Kontakt

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta Malin Wester, biträdande programledare: malin.wester@svk.se.

Läs nyheten på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM