Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sveriges nettoexport av el minskar - kortsiktig marknadsanalys

Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport. Det visar vår kortsiktiga marknadsanalys.

Staplarna visar årsvisa nettoflöden i TWh inom Sverige och till grannländer. Positiva värden representerar ett flöde från det första till det andra området.
Staplarna visar årsvisa nettoflöden i TWh inom Sverige och till grannländer. Positiva värden representerar ett flöde från det första till det andra området. 

Detta framgår av Svenska kraftnäts rapport Kortsiktig marknadsanalys 2024, vars syfte är att identifiera övergripande trender och förändringar i elsystemet 2025-2029.

– Att tillväxttakten av ny elproduktion dämpas beror framför allt på nedreviderade utbyggnadsplaner för landbaserad vindkraft, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.

Långsammare ökning

Jämfört med tidigare års Kortsiktig marknadsanalys – publiceras årligen – visar analyser att även elanvändningen ökar i lägre takt, vilket framför allt beror på senareläggning av nya projekt inom industrin. Men i absoluta tal ökar elanvändningen, framför allt inom industrin och transportsektorn.

Rapporten pekar också på att det södergående flödet genom Sverige visar en avtagande trend. Sverige har historiskt sett haft ett kraftflöde från norra Sverige, där den största delen av vatten- och vindkraften finns, till södra Sverige där elförbrukningen är som störst.

– Men då de flesta av de nya elintensiva industrierna etableras i norra Sverige innebär det ett minskat elöverskott. Särskilt tydligt blir det i SE 1, Sverige nordligaste elområde. Trenden är att dagens södra elflöde från SE 1 till SE 2 vänder 2029 och ger ett nordligt nettoflöde, säger Daniel Gustafsson.

Utjämning av elpriser

En konsekvens av denna utveckling med högre elförbrukning i norra Sverige är en ökning av årsmedelpriserna under analysperioden. Samtidigt minskar årsmedelpriserna i södra Sverige fram till 2028, vilket främst beror på fallande elpriser på kontinenten.

– Får vi rätt i våra beräkningar innebär det att vi får en utjämning av elpriserna mellan norra och södra Sverige, säger Daniel Gustafsson

Kortsiktig marknadsanalys – ett stöd i planeringen av stamnätet

Den långsiktiga utvecklingen av investeringar i ny elproduktion och elanvändning påverkas av ett antal faktorer som exempelvis kostnaden för ny elproduktion, utveckling av bränsle- och CO2-priser, ekonomisk tillväxt, strukturförändringar, befolkningsutveckling samt energieffektivisering. Den Kortsiktiga marknadsanalysen ska därför inte ses som prognoser. Däremot använder Svenska kraftnät den i planeringssyfte för att ta höjd för de utmaningar som kan uppstå i elsystemet.

Läs rapporten Kortsiktig marknadsanalys 2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster