Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ihopkoppling av två linor i en kraftledning från en korg på hög höjd

Sverige och Finland ihopkopplade i Risudden

Idag kopplades den svenska och den finska delen av kraftledningen Aurora Line ihop i Risudden i Norrbotten. "Det här är en stor dag för ett projekt som är viktigt för både Sverige och Finland", säger Ida Wallentin, huvudprojektledare för Aurora Line på Svenska kraftnät.

Det är inte bara i melodifestivalen som samarbetet mellan Sverige och Finland går som en dans. Bygget av den 38 mil långa kraftledningen Aurora Line håller också takten. 

– Jag är stolt över att vi håller den tuffa tidtabellen och det gör vi tack vare det arbete och engagemang som våra medarbetare lägger ner, säger Ida Wallentin, huvudprojektledare för Aurora Line.

Ida står på en scen av snö och håller tal, svenska och finska flaggor
Ida Wallentin, huvudprojektledare för Aurora Line, håller tal på en scen av snö.

Ökar möjligheten att överföra el åt båda håll

Ledningen stärker banden mellan Sverige och Finland, men gör det också möjligt att öka effektuttaget i Luleå/Boden-regionen. 

– Det är viktigt för att försörja de elintensiva företag som byggs här, säger Ida Wallentin.

Den ökar kapaciteten för elhandel mellan våra länder. Möjligheten att överföra el från Finland till Sverige ökar med 900 MW medan motsvarande siffra för att transportera el från Sverige till Finland ökar med 800 MW. 

"Säkrare, grönare och mer konkurrenskraftigt"

Vår generaldirektör Lotta Medelius Bredhe var på plats och det var också Fingrids vice vd Timo Kiiveri, samt Norrbottens landshövdning Lotta Finstorp.

Lotta står på en scen av snö och talar
"Tillsammans gör vi nu Sverige, Finland och EU lite säkrare, lite grönare och mer konkurrenskraftigt", sa vår generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe i sitt tal.

Gunnar ser vikten av det gröna stålet

För att uppmärksamma ihopkopplingen av Sverige och Finland bjöd Svenska kraftnät in boende i Risudden till besök i ledningsgatan, fotoutställning och öppet hus. 

 Kokkaffe på elden och fika som delas ut
Risuddens byalag fixade fika med kokkaffe, kaffeost och 150 renklämmor. 

En av de runt hundra personerna som kom på firandet var Gunnar, som bor i närheten av bygget.

– Det här är en milstolpe. Så är det. Ledningen handlar ju om sånt som att skapa förutsättningar för det gröna stålet och det är viktigt, säger Gunnar.

Viktig för både Boden och Bryssel

Aurora Line är utpekat som ett särskilt viktigt projekt av EU. Ledningen är helt enkelt viktigt både för Boden och Bryssel och den har därför delvis finansierats med EU-medel. 

– Vi behöver samarbeta med våra vänner och det har vi en lång tradition av i Norden. Det är mer än 50 år sedan den första ledningen mellan norra Sverige och norra Finland togs i drift, säger Ida Wallentin.

Stor samling människor i ledningsgatan
Många boende i Risudden kom för att vara med och fira när ledningen mellan Sverige och Finland kopplades ihop.

Gör industrins energiomställning i Norrbotten möjlig

Aurora Line är en del av den historiska satsning som nu görs på att modernisera och bygga ut elnätet i Norrbotten. En satsning som gör den industriella energiomställningen i norra Sverige möjlig.

– Tillsammans bygger vi en hållbar framtid i Norrbotten, säger Ida Wallentin. 

Aurora Line planeras att tas i drift i slutet av året. 

Ihopkoppling av två linor i en kraftledning från en korg på hög höjd
Från en korg på hög höjd kopplades linorna ihop.

Mer om projektet

Här kan du läsa mer om projektet: Aurora Line