Regeringen har beslutat att luftledningar ska förordas för högspända växelströmsledningar
Under regeringssammanträdet torsdagen 30 januari beslutade regeringen om ändring i förordningen om nätkoncession där det förtydligas att högspända växelströmsledningar ska anläggas som luftledning, om inte särskilda skäl motiverar markkabelalternativ.
Beslutet ligger i linje med Svenska kraftnäts principer för hur teknikvalet för växelströmsledningar görs idag, där luftledningar är förstahandsvalet. Markkablar för högspänd växelström är i princip enbart aktuellt i undantagsfall där en luftledning inte är framkomlig, som i längre havskablar eller genom stadskärnor.
- Teknikvalet är en ofta debatterad fråga i våra utbyggnadsprojekt och att regeringen tydliggör direktiven i förordningen ser vi som positivt. I praktiken förändrar det inte vårt förhållningsätt i frågan, utan bekräftar att luftledningar företrädelsevis ska användas när stamnätet ska byggas ut för att möjliggöra den pågående elektrifieringen inom samhället och industrin, säger Svenska kraftnäts Tekniska direktör Mattias Jonsson.
Anledning till den restriktiva användningen av markkablar är flera. För högspända växelströmförbindelser har luftledningar högre tillgänglighet, längre livslängd, är tekniskt fördelaktiga och mer kostnadseffektivt. Därtill är andelen markkabel som kan byggas in i elsystemet utan att riskera problem med elkvalitet begränsad och därför måste kabel företrädelsevis användas där det inte är framkomligt med luftledning.
- I planeringen av nya förbindelser är det mycket som vi behöver ta hänsyn till, men vi kan aldrig kompromissa med den tekniska funktionaliteten och leveranssäkerheten i vårt stamnät. För även om varje elförbindelse är en unik komponent måste nätet utformas utifrån ett helhetsperspektiv – där kraftsystemets funktionalitet och driftsäkerhet är överordnat, säger Svenska kraftnäts Tekniska direktör Mattias Jonsson