Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport från EU-gemensam elområdesöversyn klar

De alternativa elområdesindelningar för Sverige som ingått i den EU-gemensamma elområdesöversynen ger sämre samhällsekonomisk nytta än dagens elområden. Det framgår av rapporten som släpptes idag.

Rapporten från den EU-gemensamma elområdesöversynen presenterar utvärdering av 14 alternativa elområdesindelningar i Europa. Fyra av dem gäller Sverige.

– Vi kan inte föreslå att Sverige går vidare med något av de här alternativen, säger Mårten Bergman, sektionschef på Svenska kraftnät.

Rapportresultaten visar att alla de fyra alternativ som utvärderats för Sverige skulle ge lägre samhällsekonomisk effektivitet än dagens indelning. Svenska kraftnät har därför föreslagit att regeringen tills vidare behåller dagens elområdesindelning. Svenska kraftnät bedömer dock att det behövs en ny elområdesindelning som tar hänsyn till kommande förändringar i elsystemet.

– Svenska kraftnät överväger därför behovet av en ny analys som utgår från svenska förhållanden, där man tar in förutsättningar som inte fanns med i den EU-gemensamma, säger Mårten Bergman.

Ta del av rapport med resultat och förslag

2–35 miljoner € mindre i samhällsekonomisk nytta

De fyra alternativa elområdesindelningarna som ingår i elområdesöversynen skulle resultera i mellan två och 35 miljoner Euro (ca 20-380 miljoner SEK) lägre samhällsekonomisk nytta för referensåret 2025.

– Resultaten visar att det inte ger en ökad nytta att ändra dagens elområden men det är tydligt att resultaten har påverkats av metoden som använts för översynen, säger Mårten Bergman.

I översynen använde alla samma metod. Metoden beslutades av EU:s byrå för samarbete mellan tillsynsmyndigheter, ACER (The European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators). Den gemensamma metoden innebar att det inte gick att ta hänsyn till alla viktiga förutsättningar i de regionala elsystemen. För Sverige så är till exempel inte den viktiga vattenkraften modellerad på ett optimalt sätt.

De undersökta alternativen: tre eller fyra elområden

Elområdesöversynen omfattar fyra olika alternativa elområdesindelningar för Sverige, konfiguration 8, 9, 10 och 11.

Konfiguration 8 och 9 har tre elområden. Enkelt förklarat innebär de ungefär att dagens elområde 1 och 2 slås ihop och dagens elområde 3 och 4 slås ihop. Sedan skapas ett nytt elområde i östra Svealand. Skillnaden mellan konfiguration 8 och 9 är storleken på elområde östra Svealand. Vissa skillnader i gränsdragning finns också.

Konfiguration 10 och 11 har fyra elområden. Enkelt förklarat innebär de ungefär att dagens elområde 3 och 4 slås ihop till ett, dagens elområde 1 och 2 blir kvar, och så skapas ett nytt elområde i östra Svealand. Skillnaden mellan konfiguration 10 och 11 är storleken på elområde östra Svealand. Vissa skillnader i gränsdragning finns också.

Som framgår av rapporten, skulle konfiguration 8 medföra en minskad samhällsekonomisk nytta om ca 7 miljoner Euro per år. Konfiguration 9 skulle minska nyttan med ca 34,8 miljoner Euro årligen, konfiguration 10 med ca 2,2 miljoner Euro och konfiguration 11 med 15,9 miljoner Euro årligen. Studien är utförd för analysåret 2025.

Ytterligare information om resultat och rekommendationer utifrån den EU-gemensamma elområdesöversynen finns i rapporten (länk).

Webbinarium med rapportpresentation den 6 maj – föranmälan krävs

Den 6 maj hålls två webbinarier för att presentera resultaten av den EU-gemensamma elområdesöversynen, ett på engelska och ett på svenska.

EU-gemensamt webbinarium på engelska

Kl. 09.00-12.00 arrangerar ENTSO-E och TSO:erna ett gemensamt webbinarium på engelska för alla Europas aktörer och övriga intressenter. Presentationen omfattar hela den EU-gemensamma elområdesöversynen.

Delta i ENTSO-E:s och TSO:ernas webbinarium genom att klicka här

Webbinarium på svenska om Sveriges elområden

Kl. 13.00-16.00 håller Svenska kraftnät ett webbinarium på svenska med fokus på Sveriges elområdesöversyn, för svenska och nordiska aktörer.

Läs mer och anmäl dig senast 4 maj via eventsidan under Möt Svenska kraftnät

Mer information och kontakt

Syftet med den EU-gemensamma elområdesöversynen är att etablera optimala elområdesindelningar i Europa för att maximera ekonomisk effektivitet och handelsmöjligheter över flera elområden, samtidigt som försörjningstryggheten bibehålls. Ett elområde är ett geografiskt område inom elmarknaden där el kan köpas och säljas utan hänsyn till fysiska överföringsbegränsningar i elnätet.
Elområdesöversynen genomfördes i enlighet med EU-förordning 2019/943 och beslut av EU:s Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER).

Läs mer

Mer om elområdesöversyn finns under Utveckling av kraftsystemet

Information på engelska finns på ENTSO-E:s webbplats

Mer information om elmarknaden och elområden

Kontakt

Frågor från media hanteras via Svenska kraftnäts pressfunktion: telefon 010-475 80 10, e-post: press@svk.se

Vid frågor om resultaten, vänligen kontakta oss via elomradesoversyn@svk.se