Leverantörsdialog för tidigare anslutning av förbrukning i Västra Götaland inleds
Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall Eldistribution beslutat att testa ett nytt koncept för att möjliggöra tidigare anslutningar. Konceptet, som benämns ”kapacitetsåtgärd", innebär att resurser upphandlas för att åtgärda kapacitetsbristen tills planerade nätåtgärder är genomförda. Nu inleds en leverantörsdialog där produktions- och förbrukningsresurser samt energilager efterfrågas.
På flera ställen i landet finns omfattade önskemål och förfrågningar om ökade uttag och inmatning, som med dagens ledtider för nätutbyggnad kan vara svåra att tillgodose inom önskad tidsram. Kapacitetsbegränsningarna som förhindrar anslutning finns ofta både hos Svenska kraftnät och regionnätsföretagen.
För att undvika att nätutbyggnaden ska bromsa elektrifieringen och anslutningen av ny produktion och förbrukning har flera olika flexibla åtgärder utretts för att kunna möjliggöra tidigare anslutningar inklusive ökat effektuttag, innan nätet är förstärkt.
Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall Eldistribution nu valt att testa konceptet ”kapacitetsåtgärd” i Västra Götaland som en temporär lösning för att påskynda nya anslutningar. Bakgrunden är att olika aktörer har ställt sig villiga till att investera i egna produktionsresurser och energilager, t.ex. gasturbiner och batterier. Därtill har industrier förklarat att de är beredda att designa sina processer för att möjliggöra snabbare anslutningar för sin egen industri, men även för andra aktörer. Genom avtal med dessa aktörer kan ytterligare tilldelning ske i området, innan nätåtgärderna är på plats.
Leverantörsdialog inleds fredag 31 januari
Svenska kraftnät inleder leverantörsdialogen för att kartlägga potentiella leverantörer som kan möta det identifierade behovet.
Anmälan till leverantördialog
Om ni är intresserade av att delta i leverantörsdialogen ber vi er fylla i följande RFI-dokument med frågor. Skicka svaren antingen i Word eller PDF till: Martin.Nilsson@svk.se.
Ladda ner RFI-dokument (.docx) Ladda ner
Efter inskickat RFI-dokument kan digitala möten planeras in. Mötena kommer ske löpande. Märk ämnesraden med: “RFI - [potentiell leverantör]”.
Sista svarsdag är 2 mars.
Preliminärt datum för ansökningsinbjudan vilket initierar upphandlingen är den 1 april.
Leverantörsdialog initierar upphandlingsprocessen
Svenska kraftnät planerar att genomföra en upphandling av en kapacitetsåtgärd i Västra Götaland.
Figur 1. Illustration av upphandlingsprocessen. Klicka för större version (.png) Öppnas i nytt fönster
Potentiella leverantörer inom området illustrerat i Figur 2 med intresse att upphandlas under en avtalstid mellan 1–10 år med start 2027, 2028, 2029 och/eller 2030 ombeds besvara denna förfrågan.
Leverantörsdialogen är inte ett anbudsförfarande utan föregår upphandlingen. Potentiella leverantörer kan vara med i upphandlingen utan att vara med i leverantörsdialogen.
(.png) Öppnas i nytt fönster
Figur 2. Illustrerar området där behovet av resurser finns. Klicka för större version. (.png) Öppnas i nytt fönster
Det är viktigt att alla aktörer (potentiella leverantörer, anslutande slutanvändare samt Vattenfall Eldistribution såväl som Svenska kraftnät) är involverade och arbetar parallellt med avtal samt potentiella slutgiltiga investeringsbeslut utifrån en eventuell tilldelning av ytterligare kapacitet vid en lyckad upphandling.
Så fungerar konceptet kapacitetsåtgärd
Konceptet innebär att resurser säkerställs genom en öppen upphandling i ett utvalt område för att kunna ansluta slutanvändare tidigare än vad den befintliga nätstrukturen tillåter. I samband med upphandlingen tecknar Svenska kraftnät avtal med en eller flera leverantörer utifrån behov som identifierats i den gemensamma utredningen som genomförts av Svenska kraftnät och Vattenfall.
Upphandlingen är öppen för alla resurser som kan möjliggöra ytterligare tilldelning inom 2–4 år. Avtalen med leverantörerna kan ha olika avtalslängd. Resurser behövs när områdets behov startar tills planerad nätåtgärd är genomförd.
Resurserna kan vara aktiva på andra marknader och förväntas ha ett restvärde när nätåtgärden är på plats och avtalen upphör. En eller ett antal leverantörer med skalfördelar kan möjliggöra flera nya anslutningar i ett område.
Främst resurser med full aktiveringstid om 15 minuter eller mindre efterfrågas. Resurserna kommer antingen avropas vid en överbelastning eller automatiskt vid ett fel.
Figur 3. Illustrerar alternativ vid en aktivering. Klicka för större version (.png) Öppnas i nytt fönster
Resurser med korta aktiveringstider så som momentan förbrukningsreduktion eller produktionstillskott passar bra för att tillgodose behovet. Preliminärt bör en resurs vara fem MW eller större.
Lokalt innebär anslutning av nya slutanvändare ett ökat behov av flexibilitet i området. Avtalen med leverantörerna säkerställer att behovet tillgodoses. De lokala marknadsplatserna för flexibilitet kan fortsätta fungera som tidigare även under nätutbyggnaden.
Kapacitetsåtgärden ingår som ett led i den ordinarie anslutningsprocessen tillsammans med nätåtgärderna. Fördelen för anslutande part är att denne erhåller sin anslutning med prima kapacitet innan nätförstärkningsåtgärderna är på plats. Den ordinarie processen för förstärkning av elnätet fortgår som vanligt oavsett om en kapacitetsåtgärd initieras inom ett område eller ej.
Med hänvisning till ellagens och elmarknadsförordningens bestämmelser om att nätkoncessionsinnehavaren ska få täckning för sina skäliga kostnader som denna haft för anslutningen kommer kostnaderna för kapacitetsåtgärden ingå i anslutningsavgiften tillsammans med kostnaderna för nätförstärkningsåtgärderna.
(.png) Öppnas i nytt fönster
Figur 4. Illustrerar Svenska kraftnät som konceptägare samt avtalspartners. Klicka för större version (.png) Öppnas i nytt fönster