Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elförbindelsen till Danmark uppgraderas för att möta nya behov

Svenska kraftnät och danska Energinet har beslutat att förnya Konti-Skan 1 och 2 mellan Sverige och Danmark. Förnyelsen innebär ökad överföringskapacitet mellan länderna, vilket kommer att behövas till mitten av 2030-talet när den förnyade förbindelsen är beräknad att tas i drift.

Konti-Skan Connect är ett projekt där Svenska kraftnät och danska Energinet ersätter HVDC-förbindelserna Konti-Skan 1 och 2, som går mellan Lindome söder om Göteborg och Vester Hassing på Jylland i Danmark. Förbindelserna beräknas uppnå sina respektive tekniska livslängder i mitten av 2030-talet och för att upprätthålla en driftsäker elöverföring mellan Danmark och Sverige (elområde SE3 och DK1) behöver Konti-Skan-förbindelserna förnyas. I och med förnyelsen ökar överföringskapaciteten med 285 MW till 1000 MW.

Den huvudsakliga drivkraften bakom förnyelsen är att möjliggöra fortsatt elhandel mellan Sverige och Danmark.

– Vi är beroende av integration med våra grannländer för försörjningstrygghet och för att säkra import i tillfällen under ansträngda förhållanden. Förbindelsen behöver därtill förnyas av åldersskäl, och då vi har ett kraftigt ökat elbehov finns det stora samhällsekonomiska värden för Sverige med att också öka överföringskapaciteten, säger Magnus Stark, ansvarig för Svenska kraftnäts marina projekt.

Ett annat skäl till förnyelsen av Konti-Skan är utvecklingen med mer väderberoende elproduktion, som vind- och solenergi. För att effektivt utnyttja variationerna i elproduktionen ökar behovet av elöverföring mellan landsändar men även med grannländer.

Förnyelsen bedöms ge stabilare elpriser

Enligt Svenska kraftnäts analyser blir effekten på elpriserna av den ökade överföringskapaciteten i princip oförändrade när förbindelsen tas i drift den andra halvan av 2030-talet. Den ökade handelskapaciteten mellan länderna förväntas leda till mer stabila elpriser. 

– Det är viktigt att betona att analyser om kapacitetsbehovet och elprispåverkan behöver beakta förutsättningar från 2036 och framåt, och inte utifrån dagens förhållanden. Vår bedömning är att förnyelsen inte leder till högre elpriser när den tas i drift om drygt 10 år, säger Magnus Stark.

2027-2028 har förstärkningar av flaskhalsen mellan elområde SE2 och SE3, ökat överföringskapaciteten med cirka 800 MW, och med start under första halvan av 2030-talet och in i början av 2040-talet ökar kapaciteten med ytterligare cirka 2000 MW. Det handlar om 8 ledningar som ska rivas och byggas nya, på sträckor om cirka 50 mil vardera, till en bedömd investering på 90-100 mdkr.

Sverige är periodvis beroende av import

Periodvis är Sverige beroende av import för att kunna tillgodose elbehovet, även om Sverige är nettoexportör över tid. Importmöjligheterna har en viktig funktion i att upprätthålla effekttillräckligheten i Sverige. Vid perioder med stora överskott finns även ett behov av att kunna exportera el som annars skulle spillas bort. Utlandsförbindelser som Konti-Skan kan även påverka investeringar i ny elproduktion. Utan möjlighet att exportera el kan lönsamheten försämras påtagligt och därmed omintetgöra investeringar, vilket vore olyckligt med tanke på det ökade elbehovet.

Fakta om nya Konti-Skan Connect

Den nya HVDC-länken kommer att ha överföringskapaciteten 1000 MW (tidigare 715 MW). Det innebär en ökad kapacitet mellan SE3 och DK1 med 285 MW.

Investeringskostnaderna delas lika mellan Svenska kraftnät och danska Energinet. För Svenska kraftnäts beräknas kostnaden preliminärt uppgå till 6 500 mnkr.