Vindstilla väder i Tyskland och behov av ledningar ger höga elpriser
Det är stora skillnader i elpriserna mellan södra och norra Sverige. Svenska kraftnät får många frågor om den nya metoden för att beräkna flödeskapaciteten ligger bakom prisskillnaderna.
Hej Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, varför är det så stor skillnad på elpriserna i Sverige?
– Det beror på att vi har god tillgång på vindkraftsproduktion och vatten i vattenkraftverken i norra Sverige, vilket ger låga priser i norra Sverige. Men vi har inte tillräckligt med överföringskapacitet i våra ledningar för att transportera el till södra Sverige så att priserna jämnas ut. Elpriserna i södra Sverige påverkas även av de höga priserna på kontinenten. Det blåser inte i Tyskland och eftersom vi är sammankopplade och har en gemensam elmarknad ”smittas” elpriserna i exempelvis Skåne av kontinentens priser.
Beror de höga priserna på att vi infört flödesbaserad kapacitetsberäkning?
– Tvärtom så har den nya metoden inneburit att vi har historiskt höga flöden över snitt 2, men det räcker inte till för att jämna ut priserna mellan norra och södra Sverige. Jämför man med förra hösten, så har elspotpriset varit lägre i år, samtidigt som det varit kortvariga pristoppar.
Vad gör vi för att jämna ut prisskillnaderna?
– Svenska kraftnäts uppdrag är inte att minska elpriset, utan att säkra elförsörjningen och säkerställa en fungerande elmarknad. Vi investerar mer än någonsin i att ersätta gamla ledningar och bygga nya för att öka överföringskapaciteten från norr till söder. Det som skulle kunna ha stor påverkan på utjämning av elpriser är att det byggs produktion i södra Sverige, men det ingår inte heller i Svenska kraftnäts uppdrag. Vi får inte äga produktion.
Kommer det vara höga priser hela vintern?
– Det kan vi inte veta, det beror på många faktorer som exempelvis hur kallt det blir och hur mycket det blåser. Den närmaste tiden kan vi dock se att förbrukningen förväntas minska något under fredagen. Det i kombination med ökad vind under fredagen gör att priserna antagligen kommer sjunka till helgen.
Vi har satt Karlshamnsverket i beredskap. Är det risk för effektbrist?
– Driftläget är mer ansträngt än normalt i södra Sverige, med lite vindkraft och försenad återstart på Forsmark 3 från revisionen. Vi har därför satt effektreserven i beredskap, så det kan starta inom två timmar. Därmed kan vi snabbt få fram produktion om vi får en större störning.
Svenska kraftnät publicerar varje vecka information om läget i driften på svk.se. Här kan man bland annat läsa prognoser för förbrukning och vindkraftsproduktion kommande vecka och driftchefens kommentar.