Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Testkörning visar på både vinnare och förlorare

Testkörningen av den nya flödesbaserade metoden för att beräkna hur mycket el som kan överföras i elnäten har haft både vinnare och förlorare. I norra och mellersta Sverige har elpriset ökat medan det i södra Sverige har minskat, precis som förväntat.

I slutet av denna månad införs den nya metoden i Sverige och i våra nordiska grannländer. Syftet är att använda ledningarna effektivare och testkörningar visar att överföringskapaciteten från norr till söder kan ökas med tio procent.

Sedan slutet av 2022 har Svenska kraftnät testkört den nya metoden för att bland annat undersöka effekten på elpriset. Resultaten visar att sett till en längre period, september 2023–september 2024, blev elpriset 6 procent högre i de två nordliga elområdena, 9 procent högre i det mellersta elområdet och 10 procent lägre i det södra elområdet. Se tabell längre ner.

Enligt Erik Ek, strategisk driftchef, är resultatet förväntat. 

– Med den nya metoden kan vi använda elnätet mer effektivt och tillåta att mer el transporteras i våra ledningar. Det gör att elpriserna jämnas ut mellan elområden. De relativt låga elpriserna i norra Sverige stiger en aning och det högre i södra elområdet sjunker. 

Men under en kortare period än ett år gäller inte detta samband. I testkörningen under den senaste vintern, oktober 2023–mars 2024, fick alla elområden i Sverige högre elpriser med mellan 4-6 procent. Se tabell längre ner.

– Det beror på att Sverige hade ett påtagligt lägre elpris än omkringliggande länder och med större förmåga att överföra el i nätet når elen i större utsträckning områden som har högre elpris, säger Erik Ek. 

Påverkar en mindre del av elnotan

För hushållen utgör kostnaden för elhandel – det genomsnittliga elpriset – cirka en fjärdedel av den totala kostnaden för elförbrukningen. Knappt hälften består av skatter, moms och avgifter. Och det som är kvar, drygt en fjärdedel, är elnätskostnad.

Det innebär att en förändring av elpriset med den nya flödesbaserade metoden påverkar framförallt elhandelsdelen. Så om elpriset blir 10 procent högre eller lägre med den nya metoden innebär det inte att effekten på den totala elkostnaden blir lika stor.

Tårtdiagram som visar att det bara är en fjärdedel av ett hushålls elkostnad som påverkas av den nya metoden
Den nya metoden påverkar framförallt den del av hushållets elkostnader som utgörs av elhandelsdelen. Uppdelningen av kostnaderna baseras på Energiföretagens schablon för en villa med årlig elanvändning på 20 000 kWh/år och rörligt elpris, medelvärde för Sverige.

Resultaten är inte prognoser

Kan hushåll och företag räkna med att resultaten från testkörningar står sig när metoden införs skarpt om några veckor?

– Nej, vi får se resultaten mer som indikationer på hur det kan bli. Eftersom det är en helt ny metod vet vi inte hur det exakt påverkar handeln med el.

Hur elpriset utvecklas på sikt beror på en rad faktorer där den flödesbaserade metoden bara är en. Utan någon inbördes ordning nämner Erik Ek bland annat hur välfyllda vattenkraftens magasin är, om det är kallt eller varmt, hur mycket det blåser och hur mycket kärnkraft som är tillgänglig – både i Sverige och i våra grannländer.

Varför ny metod?

Införandet är bestämt av EU:s regelverk och inget eget initiativ av Svenska kraftnät. Det är en förutsättning för energiomställningen och skapandet av ett mer flexibelt och dynamiskt europeiskt elsystem.

Metoden är anpassad för att hantera den gröna omställningen, där en ökad andel förnybar energi, som vind- och solkraft, ansluts till elsystemet. Då behövs en metod som möjliggör en mer flexibel användning av nätet som kan utnyttja att förnybara energikällors produktion är väderberoende och att behovet därmed för elöverföring mellan landsändar och grannländer ökar.

En annan fördel är att metoden ökar överföringskapaciteten i det befintliga elsystemet. Med tanke på att Svenska kraftnät står inför historiskt stora investeringar i stamnätet – över 200 miljarder de kommande tio åren – motsvarar effekten av den nya metoden investeringar på 40-50 miljarder i stamnätet för att nå samma 10-procentiga kapacitetsökning.

Enligt uppskattningar skulle det ta minst tio år att bygga ut för att nå samma ökning av överföringskapaciteten som den nya metoden åstadkommer omedelbart. Dessutom behöver inte ny mark tas i anspråk för utbyggnad av stamnätet.

Det här visar våra testkörningar

Informationen som presenteras är inte prognoser utan endast exempel från tester av den nya metoden för beräkning av överföringskapacitet. Svenska kraftnät gör inga prognoser av hur elpriset kommer att bli med den nya metoden. 

Resultat på elpriset efter testkörning av ny metod under ett år

Elområde Medelpris med nuvarande metod Resultat från test av ny metod Förändring
SE1 36,8 öre/kWh 38,9 öre/kWh +6%
SE2 36,8 öre/kWh 38,9 öre/kWh +6%
SE3 44,8 öre/kWh 48,8 öre/kWh +9%
SE4 59,7 öre/kWh 53,9 öre/kWh -10%

Elområde 1 +2,1 öre per kilowattimme, elområde 2 +2,1 öre per kilowattimme, elområde 3 +4 öre per kilowattimme, elområde 4 -5,8 öre per kilowattimme

Medelpris för elspothandeln på Nord Pool och testkörning för september 2023-september 2024, exklusive moms och andra avgifter. 

Priset har räknats om till SEK från EUR med växelkurs 11:38 SEK/EUR. 

Resultat på elpriset efter testkörning av ny metod under ett vinterhalvår

Elområde Medelpris med nuvarande metod Resultat från test av ny metod Förändring
SE1 52,4 öre/kWh 54,7 öre/kWh +4%
SE2 52,5 öre/kWh 55,0 öre/kWh +5%
SE3 64,2 öre/kWh 68,4 öre/kWh +6%
SE4 67,4 öre/kWh 71,5 öre/kWh +6%

Elområde 1 +2,3 öre per kilowattimme, elområde 2 +2,5 öre per kilowattimme, elområde 3 +4,2 öre per kilowattimme, elområde 4 +4,1 öre per kilowattimme

Medelpris för elspothandeln på Nord Pool och testkörning för oktober 2023-mars 2024, exklusive moms och andra avgifter. 

Priset har räknats om till SEK från EUR med växelkurs 11:38 SEK/EUR.