Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät sjösätter en långsiktig nätutvecklingsplan för södra Sverige

Svenska kraftnäts styrelse har fattat en strategisk inriktning om att utveckla stamnätet i södra Sverige. Konkret består inriktningen av tre åtgärdspaket, som tillsammans säkerställer det långsiktiga elbehovet och möjliggör anslutning av ny elproduktion.

Samplaneringen mellan Svenska Kraftnät och E.ON handlar inte om ett förstatligande av infrastruktur som Sydsvenska Dagbladet rapporterade i går, utan beslutet består av en långsiktig teknisk planeringsinriktning för utvecklingen av stamnätet i södra Sverige. Konkret innebär det att utvalda regionnätsledningar med lägre spänning i södra Skåne rivs. I dessa ledningsgator bygger Svenska kraftnät och E.ON ett nytt stamnät respektive regionnät.

− Både vi och E.ON kommer att äga olika delar av dessa nät, och tack vare att vi kan hålla oss till samma ledningsgata blir tillståndsprocessen enklare, mindre mark tas i anspråk och kapaciteten i Skåne förbättras. För E.ON:s vidkommande innebär det inte mindre regionnät utan betydligt mer. Däremot nyttjar vi synergierna av att bygga tillsammans, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.

Regional nätutvecklingsplan

De tre åtgärdspaketen berör främst Skånes län, men i viss utsträckning även Blekinge. Den regionala nätutvecklingsplanen för södra Sverige kommer nu att omsättas i projekt som planeras att utföras i etapper, huvudsakligen under tidsperioden 2036-2045.

− Totalt omfattar planen cirka 36 mil ledningsnät i stamnätet. Det strategiska inriktningsbeslutet innehåller inget investeringsbelopp. Men bedömningen vi gör, med reservation för osäkerhet, är att de tre åtgärdspaketen kostar drygt 14 miljarder kronor, säger Daniel Gustafsson.

Åtgärdspaketen ska i huvudsak genomföras under tidsperioden 2036-2045, men separata beslut kommer att fattas om uppstart av respektive åtgärdspaket med konkreta projektbeskrivningar, tidplaner och investeringsramar. Det gör också att eventuella omvärldsförändringar kan beaktas i den mer detaljerade planeringen av respektive åtgärdspaket.

Karta över Skåne som visar befintligt nät och kommande satsningar

Två gånger Stor-Malmö

Fullt utbyggt ökar den driftsäkra kapaciteten till regionen med över 1000 MW. Det motsvarar två gånger förbrukningen i Stor-Malmö.

− I debatten kan man få bilden av att Skåne inte har fått något ökat effektuttag från stamnätet på mycket lång tid. Sanningen är att sedan 2016 har effektuttagsabonnemangen ökat med 30 procent, säger Daniel Gustafsson.

I utredningen av den regionala nätutvecklingsplanen för Skåne har Svenska kraftnät arbetat nära den berörda regionnätsägaren E.ON Energidistribution för att säkerställa en samordnad förstärkningsplan för stamnät och regionnät. Ett samarbete som pågått sedan år 2019.

Flera långsiktiga behov

Bland de viktigaste långsiktiga behoven är förstärkt överföringskapacitet och ökad förmåga att återgå till normal drift efter en störning i de tätbefolkade västra delarna av Skåne. Vidare behövs förbättrade möjligheter till anslutning av mer regional elproduktion, något som bland annat har uppmärksammats inom ramen för Skånes effektkommission.

− Ledtiderna för nätutbyggnad är långa och vi behöver därför bli mer proaktiva i vår planering av stamnätet om vi ska kunna möta framtidens elbehov i tid. Med det här angreppssättet vill vi skapa förutsägbarhet och långsiktiga planeringsramar för elinfrastrukturen, vilket bör vara gynnsamt för hela södra Sveriges konkurrenskraft, säger Daniel Gustafsson.

Bakgrund: Svenska kraftnäts och E.ON:s samarbete i södra Sverige

2019 kom Svenska kraftnät och E.ON, som en del av 7-punktsprogrammet som syftar till förstärkning av kapaciteten i södra Skåne på kort och lång sikt, överens om att utföra en gemensam nätutredning för elområde 4, med fokus på Skåne och delar av Blekinge. Syftet är att skapa en gemensam plan som leder till investeringar och förbättringar av både stam- och regionnätet.

Samplaneringen leder till kostnadseffektiva lösningar med minimala intrång där man sambygger där det är möjligt. Målet är att skapa goda förutsättningar för regional tillväxt genom mer nätkapacitet.