Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Offentligt samråd om Svenska kraftnäts avtal om utbyte av data samt förslag till ändringar i Ei:s föreskrift om utbyte av data

Svenska kraftnät bjuder in intressenter till ett offentligt samråd om innehållet i Svenska kraftnäts avtal om utbyte av strukturell data och realtidsdata samt om föreslagna ändringar i Energimarknadsinspektionens föreskrift om fastställande av krav på datautbyte mellan elnätsföretag och betydande nätanvändare EIFS 2019:7.

Samrådet är öppet mellan den 14 maj och den 14 juni 2024.

Läs mer och svara på samrådet

Bakgrund

År 2017 trädde Kommissionens förordning (EU 2017/1485) om fastställande av riktlinjer för driften av elöverföringssystem (SO GL) i kraft. Kraven i SO GL syftar inte enbart till att Svenska kraftnät ska kunna upprätthålla driftsäkerheten i det svenska överföringssystemet utan Svenska kraftnät har också tillsammans med övriga systemansvariga för överföringssystem ett ansvar för att säkerställa att driftsäkerheten kan upprätthållas i det europeiska sammanlänkade överföringssystemet. För att kunna uppnå det sistnämnda behöver det finnas ett fungerande utbyte av data mellan Svenska kraftnät och övriga systemansvariga för överföringssystem. Det här innebär i sin tur att det även måste finnas ett fungerande utbyte av data mellan Svenska kraftnät, systemansvariga för distributionssystem och ägarna till produktions- och förbrukningsanläggningar i Sverige.

Avtal om utbyte av data

Artikel 40.7 i SO GL fastställer att Svenska kraftnäts tillsammans med berörda systemansvariga för distributionssystem ska komma överens om ändamålsenliga, effektiva, proportionella processer för utbyte av data samt om vilket dataformat som ska gälla.

Svenska kraftnät har under de senaste åren fört en diskussion med branschen kring hur utbytet av data ska realiseras och har nu utifrån dessa diskussioner formaliserat processer och krav på dataformat i två avtalsbilagor. En avtalsbilaga hanterar utbyte av strukturell data och en avtalsbilaga hanterar utbyte av realtidsdata.

Avtalsbilagorna är utformade utifrån att Svenska kraftnät tecknar avtal med de systemansvariga för distributionssystem som ansluter till överföringssystemet. Dessa systemansvariga för distributionssystem behöver sedan säkerställa att data, från deras nät inklusive data från anslutande produktions- och förbrukningsanläggningar och data från underliggande nät inklusive produktions- och förbrukningsanläggningar anslutna till detta nät, inkommer till Svenska kraftnät utifrån de fastställda processer och format som anges i utkastet till avtalsbilagorna. 

Avtalsbilagorna som Svenska kraftnät ämnar teckna är likalydande för samtliga berörda systemansvariga för distributionssystem. 

Till avtalsbilagorna finns ett huvudavtal som är utformat från att Svenska kraftnät framöver ska kunna lägga till fler avtalsbilagor som reglerar andra områden som berör driften av det svenska överföringssystemet, om detta krävs enligt EU-lagstiftningen. Framtida avtalsbilagor kommer att tas fram i samråd med berörda parter. Eftersom avtalet framöver kan komma att reglera fler områden än datautbyte har avtalet fått namnet ”Det nationella systemansvarsavtalet”.

Energimarknadsinspektionens föreskrift

SO GL och Energimarknadsinspektionens föreskrift om fastställande av krav på datautbyte mellan elnätsföretag och betydande nätanvändare fastställer vilken data som Svenska kraftnät kan begära in från systemansvariga för distributionssystem och från ägare av produktions- och förbrukningsanläggningar.

Som en följd av innehållet i de avtalsbilagor som nu har tagits fram anser Svenska kraftnät att föreskriften behöver uppdateras vilket Svenska kraftnät har informerat Energimarknadsinspektionen om. I föreskriften anges nu att ägare till produktions- och förbrukningsanläggningar ska tillhandahålla data både till den systemansvariga för distributionssystem som den ansluter till och till Svenska kraftnät. Utifrån föreslagna skrivningar i avtalsbilagorna krävs enbart att ägarna av produktions- och förbrukningsanläggningarna tillhandahåller data till den systemansvarig för distributionssystem som den ansluter till. Ändringarna i föreskriften avser med andra ord att säkerställa likalydande formuleringar i avtalsbilagorna och föreskrift.