Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät föreslår åtgärder som kan bidra till mer flexibilitet i elsystemet

Svenska kraftnät har tagit fram en handlingsplan för ökad flexibilitet i elsystemet och ett mer effektivt nyttjande av transmissionsnätet. I den föreslås åtgärder för att främja deltagandet på stödtjänstmarknaderna och utvecklingen av lokala flexibilitetsmarknader samt en central elmarknadshubb för bättre utbyte av viktig information mellan aktörer.

I augusti 2022 fick Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Statens energimyndighet, och Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll i uppdrag av regeringen att utveckla förutsättningarna för att främja och realisera potentialen för flexibilitet i elsystemet. Regeringsuppdraget ”Främjande av flexibilitet i elsystemet” består av fem deluppdrag med olika inriktningar. Svenska kraftnät fick två deluppdrag, varav det första var att ta fram en handlingsplan för hur flexibilitet kan främjas inom Svenska kraftnäts ansvarsområden. Handlingsplanen lämnades som en rapport till regeringen den 6 april 2023.

I rapporten föreslår Svenska kraftnät bland annat en central elmarknadshubb för att underlätta den informationshantering som behövs på en framtida flexibilitetsmarknad.

– En elmarknadshubb skulle bidra till att frigöra flexibilitet genom att underlätta hantering av mätdata, fullmakter och kunddata, något som idag är tids- och resurskrävande för aktörerna, säger Tania Pinzón, tf enhetschef Nätnyttjande, Svenska kraftnät.

Ett konkret exempel på nyttan av en elmarknadshubb är att den skulle underlätta för exempelvis aggregatorer och andra tredjepartsaktörer att få tillgång till förbruknings- och produktionsdata från kunder som har givit sitt samtycke. Dessutom skulle konsumenter och företag enkelt kunna välja vilka aktörer som ska få ta del av deras data, eller själva använda data för att bedöma sin flexibilitetspotential.

Andra åtgärder som Svenska kraftnät föreslår i rapporten är att förtydliga och förenkla regler kring balansansvar, balanstjänstleverantör- och aggregatorrollerna samt villkoren för att delta på stödtjänstmarknaderna. Detta för att underlätta för mindre aktörer och aktörer med mindre anläggningar att delta aktivt på marknaderna antingen direkt eller via en aggregator. Ytterligare åtgärder som föreslås är att verka för etablering av lokala flexibilitetsmarknader och att öka samspelet mellan nätföretagen när det gäller hantering av nyanslutningar till näten.

Bakgrund

Det har tidigare pågått ett arbete med att införa en svensk elmarknadshubb men projektet är för närvarande pausat då nödvändig svensk lagstiftning saknas.

I de kommande EU-reglerna för flexibilitet väntas krav på en mer integrerad marknadsutformning vilket kommer kräva att bud innehåller tillräcklig geografisk information.

– Vi ser behov av en elmarknadshubb utifrån det som sker inom EU för att främja utvecklingen av flexibilitetsmarknader. Nödvändig svensk lagstiftning behöver komma på plats, säger Tania Pinzón.

Rapporten finns att läsa här: Strategisk handlingsplan för ökad flexibilitet (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Myndigheternas gemensamma sammanställning 

Det andra deluppdraget som berör Svenska kraftnät omfattar en med övriga myndigheter gemensam sammanställning av vad som görs för att främja flexibilitet och uppskattning av flexibilitetspotentialen samt analys av ytterligare åtgärder för att potentialen för flexibilitet ska realiseras. Detta deluppdrag delredovisades den 6 april 2023 och kommer att slutredovisas i december 2023.

Delrapporten finns att läsa här: Främjande av ett mer flexibelt elsystem​ - Delleverans deluppdrag 5​