Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny implementeringsguide för FCR – övergång till ny marknadsplattform 2024

Senast den 1 februari 2024 ska samtliga FCR-produkter upphandlas till marginalpris, det vill säga ersättas enligt priset för avropat bud med högst budpris. Övergången till marginalprissättning innebär en del förändringar för leverantörer av FCR.

Dagens systemstöd för upphandling av FCR stödjer inte marginalprissättning och därför kommer upphandlingen flytta till en ny plattform, Fifty Nordic MMS. Detta medför även en övergång till budgivning enligt Common Information Model (CIM) via ECP.

Fakta om implementeringsguiden

Implementeringsguiden för dessa förändringar för FCR täcker de tekniska implementeringsdetaljerna vid en integration med Fifty Nordic MMS och ger information om de processer som krävs för att leverantörer av FCR fortsatt ska kunna delta på FCR-marknaderna. Både funktionella och tekniska aspekter beaktas. De avsedda användarna av detta dokument är deltagande leverantörer av FCR.

Implementeringsguiden finns på sidan Fifty Nordic MMS och även längst ner på den här sidan. Observera att det är en första version av implementeringsguiden och att dokumentet kan komma att uppdateras framöver.

Utöver implementeringsguiden så kommer dagens Edielanvisning för aFRR- och mFRR-bud att kompletteras med ett kapitel som beskriver FCR-bud. 

Mer information om övergång till ny marknadsplattform kommer att publiceras under året och befintliga leverantörer kommer kontaktas.

Länkar

Kommande förändringar på marknaderna för FCR 

Fifty Nordic MMS

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.

Dokument

Implementation guide FCR capacity market – BSP (.pdf) Öppnas i nytt fönster