Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordisk mFRR energiaktiveringsmarknad införs 3 december 2024

Startdatumet för nordisk mFRR EAM är den 3 december 2024. Det betyder att de nordiska TSO:erna kommer att samarbeta mer med marknadsaktörer för att vara redo att använda nya mFRR EAM-produkter och att övergå till automatisk balansering av det nordiska synkronområdet.

Under hösten har de nordiska TSO:erna arbetat med att utvärdera omfattningen och sett över vad som behöver göras och hur organisationen bäst anpassas för detta ändamål.

Den planerade starten av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod är en förutsättning för Nordic mFRR EAM. Detta är i sin tur nödvändigt för införandet av 15-minuters handelsperioder på energimarknaderna. Dessa projekt är alla planerade att ske nära varandra i tid och kommer att ha stor inverkan på hur de nordiska TSO:erna hanterar elnätet.

Detaljerad information kommer snart

De nordiska TSO:erna arbetar nu med att skapa detaljerade planer för lokala implementeringar och introduktion av nationella balansansvariga parter/balanstjänstleverantörer. Mer information om testplaner och stöd för anslutning kommer att publiceras på svk.se.

Webbinarium för intressenter 4 december

Svenska kraftnät håller ett webbinarium om automatiseringen av mFRR energiaktiveringsmarknad den 4 december.

Webbinarium om automatiseringen av mFRR energiaktiveringsmarknad | Svenska kraftnät (svk.se)

Läs nyheten på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM (Öppnas i nytt fönster)

Kontakt

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta Malin Wester, biträdande programledare Svenska kraftnät balansering och projektledare mFRR EAM: malin.wester@svk.se.