Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Behovet av flexibilitet bedöms öka betydligt över tid – ny rapport till regeringen ger förslag på åtgärder

Ökad flexibilitet blir en allt viktigare nyckel för ett robust och effektivt elsystem och för att Sverige ska klara den gröna omställningen. Det visar en rapport med uppskattningar av behov och potential av flexibilitet som Svenska kraftnät har tagit fram tillsammans med Energimyndigheten, Swedac och Energimarknadsinspektionen. Rapporten omfattar också över fyrtio gemensamma förslag på åtgärder för hur ytterligare flexibilitet kan frigöras.

Hösten 2022 fick myndigheterna i uppdrag att utveckla förutsättningarna för att realisera potentialen för flexibilitet i elsystemet. I april 2023 levererades de första förslagen på åtgärder och nu redovisas ytterligare rekommendationer och åtgärdsförslag i den sista redovisningen inom uppdraget.

Flexibilitet ger elsystemet en ökad förmåga att hantera variationer i produktion, efterfrågan och nättillgänglighet och blir allt viktigare när konsumtions- och produktionsmönstren förändras och nya elintensiva industrier och verksamheter ansluts till elnätet. För att hantera det ökande behovet av el kommer det dock inte att räcka med att använda befintlig infrastruktur och resurser mer effektivt. Utöver arbetet med nätförstärkningar, nya marknadslösningar och digitalisering behövs även andra proaktiva åtgärder för att stödja införandet av nya och flexibla förmågor i olika tidskalor då behovet av flexibilitet bedöms öka i en sådan omfattning.

– Om Sverige ska klara elektrifieringen i samhället och samtidigt ha en god leveransförmåga så behöver fler aktörer vara flexibla i sin produktion och användning av el för att på så sätt bidra till energiförflyttningar mellan dagar och veckor såväl som att balansera elsystemet, säger Staffan Engström, chef för enheten Nätnyttjande på Svenska kraftnät.

Åtgärdsförslag inom många områden

Rapporten visar att behovet av flexibilitet ökar signifikant redan till vintern 2030/2031. Det finns dock en ökande potential i både befintliga och tillkommande flexibilitetsresurser som kan bidra till att möta behovet. För att realisera denna potential krävs ett helhetsperspektiv och framåtsiktande arbete från olika delar av samhället.

Svenska kraftnät, Energimyndigheten, Swedac och Energimarknadsinspektionen föreslår gemensamt 42 åtgärder inom fem viktiga delområden där fokus ligger på hur myndigheterna kan främja flexibilitet på olika sakområden. Områdena omfattar industrins flexibilitet, aggregering av mindre aktörer och resurser, obalansjustering, ändamålsenlig mätning och avräkning, effektivt nätnyttjande, utveckling av och information om balansmarknaden samt information till kunder. 

Ett särskilt viktigt område är industrins möjligheter att bidra med flexibilitet till elsystemet. Myndigheterna föreslår även åtgärder gällande aggregering, obalansjustering, mätning och avräkning. Särskilt viktiga åtgärder på detta område är etablering av en datahubb som kan leda till en mer effektiv hantering av mätdata samt underlätta för aktörer att bidra med flexibilitet. I rapporten finns det även förslag på att man ser över förutsättningarna för krav om undermätning i så kallade icke koncessionspliktiga nät.

–  Idag saknas krav gällande undermätning. Det utgör ett hinder för att realisera flexibilitet eftersom det finns en osäkerhet om vilka mätvärden som kan användas. Genom att omfatta alla resurser i kraven på undermätning, det vill säga både produktion, energilager och förbrukning, skulle fler resurser få tillgång till elmarknaden till nytta för både den enskilde och hela elsystemet, säger Staffan Engström.

Nätföretagens samverkan spelar roll

Ytterligare ett viktigt område är att skapa bättre förutsättningar för nätföretagens hantering av nätkapacitetsbrist och nätföretagens samordning för ett effektivt nätnyttjande. Det är viktigt att nätföretagens gränssnitt och samordning är ändamålsenlig och välfungerande för ett mer effektivt nyttjande av nätet.

Andra viktiga frågor att arbeta vidare med för myndigheterna är att anpassa transmissionsnätstariffen och tariffstrukturen, att se över nuvarande abonnemangshantering och förutsättningarna för villkorade abonnemang samt att utveckla och standardisera lokala flexibilitetsmarknader.

Flera av åtgärderna som föreslås i rapporten berör Svenska kraftnäts ansvarsområde och verket kommer därför att aktivt arbeta med dessa framöver.  

Rapport: Främjandet av ett mer flexibelt elsystem (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Länk till nyhet om Svenska kraftnäts tidigare förslag: Svenska kraftnät föreslår åtgärder som kan bidra till mer flexibilitet i elsystemet | Svenska kraftnät (svk.se)]

Om regeringsuppdraget

I augusti 2022 fick Svenska kraftnät, Energimyndigheten Swedac och Ei regeringsuppdraget att utveckla förutsättningarna för att realisera potentialen för flexibilitet i elsystemet. Uppdraget är indelat i fem deluppdrag. De första fyra deluppdragen redovisades till Regeringskansliet i april 2023. Det femte deluppdraget delredovisades också i april och slutredovisning skedde den 15 december 2023.

Uppdrag att främja ett mer flexibelt elsystem (regeringen.se)