Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Svenska kraftnät bjuder in till marknadsdialoger inför upphandling av mothandel och omdirigering

Svenska kraftnät avser under hösten 2023 att genomföra en upphandling av resurser i södra Sverige för mothandel och omdirigering. För att samla in information om tillgängliga resurser och under vilka förutsättningar dessa kan delta i den kommande upphandlingen önskar Svenska kraftnät bjuda in intresserade leverantörer till en marknadsdialog som planeras till vecka 35, 28 augusti - 1 september samt vecka 37, 11 - 15 september, 2023.

Praktisk information

  • Digital mötesplats:
    Enligt överenskommelse.
  • Tidpunkt: 28 augusti - 15 september 2023
  • Målgrupp: Resurser för mothandel och omdirigering
  • Språk: Svenska

Upphandlingen avser tills vidare resurser för mothandel och omdirigering under perioden 1 december 2023 till 31 december 2026 men utreder hur behovet kan utvecklas i framtiden. Potentiella resurser måste inte vara tillgängliga under hela denna period, utan avtalsstart samt avtalslängd är tänkta att hållas flexibla utifrån förutsättningarna för respektive anläggning.

Resurser som är aktuella för mothandel och omdirigering är produktionsaggregat som inte redan idag är aktiva på dagen före -, intradag - eller reglerkraft/balansmarknaden samt förbrukningsanläggningar med uthållighet längre än cirka 12 timmar. Även resurser som i nuläget inte är aktiva men som efter åtgärd kan bli driftklar och delta under hela eller delar av den avsedda perioden är av intresse. Resurserna ska vara belägna i södra Sverige, det vill säga i delar av elområde tre (SE3) eller i elområde fyra (SE4).

Inför upphandlingen bjuder Svenska kraftnät in potentiella leverantörer till dialog om möjliga resurser och dessas förutsättningar att nyttjas för mothandel och omdirigering. Dialogen utgör i sig inte en del av upphandlingen men informationen som samlas in kommer att nyttjas som grund inför utformandet av upphandlingsunderlaget. Ingen ekonomisk ersättning utgår för deltagande i dialogen. Deltagande i dialogen är inte heller en förutsättning för att senare kunna delta i upphandlingen.

Preliminära krav och önskemål

Nedan anges de preliminära krav som Svenska kraftnät ser för att en resurs ska vara aktuell för deltagande i kommande upphandling.

Typ av resurs: Såväl produktions- som förbrukningsresurser är av intresse. Produktionsaggregaten ska dock inte vara aktiva på dagen före-marknaden, intradag-marknaden eller regler/balansmarknaderna idag.

Lokalisering: Delar av elområde tre (SE3) och hela elområde fyra (SE4). Karta nedan indikerar önskad placering av resurser, där en placering söder om svart snitt i kartan är en förutsättning för deltagande. Även för resurser placerade söder om markering i kartan påverkar dess lokalisering vilken effektivitet för elnätet som den extra kapaciteten från resursen har, vilket är något Svenska kraftnät behöver ta hänsyn till vid urval av resurser.

Elområden SE3 och SE4

Kapacitet (MW): En minsta volym om 50 MW, gärna större. 

Estimerad tillgänglighet: Inget krav definierat i nuläget. Hög tillgänglighet under den period som resursen deltar är dock önskvärd. 

Resursens uthållighet: En minsta uthållighet om 12 timmar. En längre uthållighet är dock önskvärd.

Tid till full aktivering: Inget krav definierat i nuläget. En kortare aktiveringstid anses dock vara mer önskvärd då det betyder att resursen kan aktiveras när Svenska kraftnät med säkerhet vet att aktiveringen behövs. En längsta aktiveringstid om 9 timmar möjliggör för Svenska kraftnät att efter handelsutfallet från dagen före marknaden analysera situationen och därefter aktivera nödvändig resurs. Den kan då nyttjas redan under den första drifttimmen det kommande dygnet vilket är önskvärt.

Tid för återstart/repeterbarhet: Inget krav definierat i nuläget. En resurs med kort tid för återstart och god repeterbarhet är dock mer önskvärd.

Koldioxidutsläpp vid leverans: Inget krav definierat i nuläget. En låg nivå av koldioxidutsläpp är dock önskvärd.