Roller i kraftsystemet
Roller och ansvar i kraftsystemet definieras i gällande lagstiftning. Här beskrivs rollfördelningen på ett övergripande sätt.
Läs exakt information om roller och ansvar under det legala ramverket kring kraftsystemet och elmarknaden. Observera att varje rättsakt beskriver roller och ansvar inom ramen för just den rättsakten. Det finns ingen officiell övergripande sammanfattning av respektive roll och ansvar utifrån det legala ramverket som helhet.
Företag som har det affärsmässiga och planeringsmässiga ansvaret för att det är balans mellan tillförsel och uttag av el i kraftsystemet för de kunder företaget har balansansvar för.
Som utgångspunkt har elleverantörer balansansvar för sina kunder. De kan överlåta ansvaret till ett annat balansansvarigt företag.
Respektive balansansvarig ska inför varje löpande drifttimme planera och vidta möjliga åtgärder för att upprätthålla balans mellan tillförsel och uttag för de verksamheter som ingår i balansansvaret. Med balans menas att kraftsystemet tillförs lika mycket el som kunderna förbrukar. Balansen ska upprätthållas i medeltal över drifttimmen. För att komma i balans köper och säljer de balansansvariga företagen nödvändig elproduktion och elförbrukning.
Den som använder el. Kategoriseras ofta efter hur mycket el de använder och vilken spänningsnivå de ansluter till.
Elbörser är marknadsplatser för el. I och med att Sveriges elmarknad är avreglerad sker handeln på särskilda elbörser som tillhandahåller system för fysisk handel med el.
I Sverige finns två elbörser där marknadsaktörer kan lämna köp- och säljbud för svenska elområden: Nord Pool och EPEX Spot. Alla elbörser i EU är dock sammankopplade med varandra.
Aktörerna på börserna är elproducenter, elhandlare och större energiförbrukare.
Företag som handlar med el på elbörserna. Elhandelsföretag kan ha en eller flera olika roller, exempelvis som balansansvarig eller elleverantör.
Företag som säljer el till elanvändarna. Elen kan antingen komma från egen produktion eller handlats på elbörserna. Elleverantör är en av rollerna som Elhandelsföretag kan ha.
En elmarknadshubb är ett nav för den information som sänds mellan aktörerna på den elmarknaden, en central informationshanteringsmodell. Den bygger på en så kallade elhandlarcentrisk modell där kunden (elanvändaren) har kontakt med elhandelsföretaget i alla frågor utom de som är direkt kopplade till det fysiska elnätet såsom till exempel avbrottsinformation och nyanslutning av anläggningar.
Elhandelsföretaget ska utöver sin nuvarande hantering även fakturera kundens nätavgifter (samfakturering) och hantera in- och utflyttning liksom leverantörsbyten. All faktureringsgrundande data finns i hubben och många andra processer kommer att utföras där. Själva faktureringen sker via respektive elhandelsföretags eget system.
Sveriges riksdag har beslutat att införa en svensk elmarknadshubb och givit Svenska kraftnät uppdraget. Arbetet pågår men beror av ytterligare riksdagsbeslut. Projektet för Elmarknadhubbens är därför pausad.
Elmarknadshubben kommer att innehålla information om elanläggningar, elanvändare och mätvärden för produktion och förbrukning.
Företag som äger elnät och överför el mellan producenter och elanvändare.
Elnätsföretag ansvarar för att ansluta producenter och användare till elnätet och för att bygga ut och underhålla elnätet så det är anpassat till behovet av elöverföring. De ansvarar även för sina egna elanläggningars driftsäkerhet.
Varje elnätsföretag har ensamrätt till sin respektive del av elnätet. För att äga och driva elnät krävs särskilt tillstånd, så kallad nätkoncession.
Elnätet består av transmissionsnät och distributionsnät. Svenska kraftnät är nätägare för Sveriges transmissionsnät. Distributionsnätet består av regionnät och lokalnät. Ett elnätsföretag kan äga både regionnät och lokalnät.
- Den som producerar el och levererar till kraftsystemet.
- Säljer sin el till elbörsen eller direkt till sina kunder.
- Är ansluten till ett nät vid en eller flera anslutningspunkter enligt avtal med nätägaren.
Elproducenter ansvarar för att den egna anläggningen uppfyller kraven för driftsäkerhet. De kategoriseras ofta efter hur mycket el de producerar, exempelvis stora energibolag eller privatpersoner med överskott från småskalig anläggning för eget bruk.
Elproducenterna kan också delas in efter vilken sorts produktionsanläggning de har, exempelvis vattenkraft, vindkraft, solenergi, värmekraft och kärnkraft.
Att vara systemansvarig innebär att säkerställa överföring och distribution av el inom givna ramar. Överföring och distribution av el kan endast göras när produktion, nät och förbrukning samverkar driftssäkert. Vad som är tillräckligt driftssäkert är till stor del definierat i EU-lagstiftning.
Systemansvarig ansvarar för att kraftsystemets alla delar samverkar på ett driftsäkert sätt. Alla som ansluter en anläggning till kraftsystemet ansvarar för att den egna anläggningen följer gällande krav och fungerar som den ska. Den som systemansvarig styr och övervakar kraftsystemet, preciserar och klarlägger kraftsystemets behov och säkerställer kraftsystemets stabilitet och balansering.
Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för Sveriges elöverföringssystem. Det innebär bland annat att ska se till att kraftsystemets alla delar samverkar på ett driftssäkert sätt. En viktig del av systemansvaret att också balansera kraftsystemet så det alltid tillförs lika mycket el som det förbrukas. Svenska kraftnät gör systeminsatser både genom egna insatser och genom att samordna insatserna från alla andra aktörer i kraftsystemet.
Till stöd för kraftsystemet finns även en till nivå av systemansvar, systemansvariga för distributionsnät. Det är de nätföretag som äger regionnätet (regionnätsägare) som har systemansvar för det egna elnätet och anslutande lokalnät.
Regionnätsägarna ansvarar för att säkerställa elförsörjningen för kunder i ”sitt” elnät och för att tillhandahålla Svenska kraftnät med underlag för det strategiska systemansvaret. Det gäller till exempel att tidigt uppmärksamma och rapportera vidare betydande förändringar i produktion eller förbrukning och behov av förstärkningar i kraftsystemet eller av transmissionsnätet.
- Myndighet med ansvar för tillsynen av ett objekt eller en viss lagstiftning.
- Myndigheten ställer krav på aktörerna, följer upp kraven och ger vägledning i hur lagkrav ska tolkas.
Energimarknadsinspektionen är Sveriges tillsynsmyndighet för kraftsystemet och elmarknaden.
De nordiska ländernas tillsynsmyndigheter har en organisation för samverkan på nordisk nivå, NordREG (Nordic energy regulators).
Tillsynsmyndighet på EU-nivå är ACER (European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators).
Mer om tillsyn över elsystemet på Energimarknadsinspektionens webbplats)