EU:s inre elmarknad
De viktigaste målen för EU:s energipolitik är försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet. Dessa uppnås enligt Europeiska rådets och Europeiska parlamentets bedömning mest effektivt genom en integrerad europeisk elmarknad.
Arbetet med en gemensam inre elmarknad i syfte att främja handeln inom EU påbörjades i början av 1990-talet. Då genomfördes även elmarknadsförändringar för att skapa uppdelning mellan kraftproducenter och nätägare, och främja en konkurrensutsatt handel med energi.
Uppdelningen innebar förändringar av naturliga monopol för nätdrift och övriga aktörers roller i kraftsystemet. I Sverige skapades Svenska kraftnät som fick ansvaret för transmissionsnätet och systemansvaret för elöverföringssystemet.
En gemensam elmarknad harmoniserar
Syftet med en gemensam inre elmarknad är att öka försörjningstryggheten, bidra till hållbar elförsörjning och stärka konkurrensen på elmarknaden till nytta för Europas elkunder. Den europeiska elmarknaden ska skapa förutsättningar för att på ett harmoniserat sätt handla med energi inom unionen.
Det innebär en mer sammanlänkad infrastruktur för elöverföring, ökad handel över gränserna, produktionskapacitet som delas på europeisk nivå och ett överföringssystem som drivs med beaktande av regionala och gränsöverskridande aspekter.
Läs mer om EU:s inre elmarknad på Europaparlamentets webbplats.
Den europeiska lagstiftningen sätter de gemensamma spelreglerna för EU:s medlemsstater.
På sidan Legalt ramverk finns mer information om EU-lagstiftning och de olika marknadspaketen.