Principer för driftsäkerhet
En viktig del av Svenska kraftnäts arbete med kraftsystemets driftsäkerhet är att definiera och implementera systemdriftstillstånden. Systemdriftstillstånden är en metod för att säkerställa ett tillräckligt driftsäkert kraftsystem och att kraftsystemets förmågor används på ett effektivt sätt
Systemdrifttillstånden är grundläggande för driftsäkerheten och beskriver kraftsystemets tillstånd i driftshänseende. Fem tillstånd finns definierade i det gemensamma europeiska regelverket: normaldrift, skärpt drift, nöddrift, nätsammanbrott och återuppbyggnad.
Definitioner och grundläggande kriterier för att bestämma systemdrifttillstånd finns i förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO).
Nöddrifttillstånd, nätsammanbrott och återuppbyggnadstillstånd kravställs närmare i förordningen om Nödsituationer och återuppbyggnad (ER).
Systemdrifttillstånden ska implementeras nationellt
Varje systemansvarig ska definiera och implementera systemdrifttillstånden nationellt. Det är ett kontinuerligt arbete som måste spegla kraftsystemets behov och utveckling.
Läs mer om systemdrifttillstånden.
Dagens driftsäkerhetsprincip
Svenska kraftnät har i dag en driftsäkerhetsprincip som baseras på att kraftsystemet ska klara av att hantera vissa fel och störningar utan att elleveranserna uteblir.
Driftsäkerhetsprincipen styr hur hårt systemet får belastas, det vill säga gränserna för hur stor överföring som kan tillåtas utan att öka risken för att fel leder till avbrott.