Elpriser och elflöden med flödesbaserad metod
Här hittar du rapporter från den första tiden med flödesbaserad metod. Rapporterna publicerades helgfria vardagar 30 oktober till 15 november.
Idag den 15 november ser vi generellt att dygnsmedelpriserna fortsätter att minska i de svenska elområdena till följd av ökad vindkraftsproduktion med undantag för SE1 som ser en mindre prisökning.
Fortsatt är priserna i SE3 och SE4 på en högre nivå än SE1 och SE2 men prisskillnaderna har minskat från norr till söder jämfört med tidigare i veckan. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 2 öre/kWh, -2 öre /kWh, 20 öre/kWh respektive 26 öre /kWh.
Det genomsnittliga flödet över snitt 2 är 5900 MW vilket är lägre än vi sett tidigare i veckan och begränsas delvis av höga öst-västliga flöden.
Medelpris per elområde
Idag den 14 november fortsätter dygnsmedelpriserna att minska relativt mycket i de svenska elområdena med undantag för SE2 som ser en mindre ökning. Priserna i SE1 och SE2 är därmed betydligt jämnare än gårdagen. Fortsatt är priserna i SE3 och SE4 på en högre nivå än SE1 och SE2.
Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 2 öre/kWh, 1 öre /kWh, 40 öre/kWh respektive 53 öre /kWh. Det genomsnittliga flödet över snitt 2 för hela dygnet är betydligt högre än gårdagen med flöden som är högre än 7000 MW för de flesta av dygnets timmar.
Den senaste tidens avbrott i nätet för en stationsförnyelse på västkusten i SE3, vilket har påverkat överföringen till och genom SE3, är nu klart och har höjt överföringskapaciteten ytterligare under torsdagen.
Medelpris per elområde
Idag den 13 november är dygnsmedelpriserna i samtliga svenska elområden lägre än föregående dygn. I SE3 är det genomsnittliga priset ungefär hälften mot igår, främst till följd av ökad vindkraftsproduktion.
Fortsatt är priserna i SE3 och SE4 på en högre nivå än SE1 och SE2. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 11 öre/kWh, -2 öre /kWh, 67 öre/kWh respektive 122 öre /kWh.
Det genomsnittliga flödet över snitt 2 för hela dygnet är strax under 6 700 MW, vilket är något lägre än gårdagens resultat.
Medelpris per elområde
Dag den 12 november är priserna i SE1 och SE2 tillbaka på lägre nivåer än föregående dygn medan SE3 och SE4 har något högre medelpriser än för måndagen. Prognosen visar att vindkraftsproduktionen särskilt i SE1 och SE2 ökar mellan måndagen och tisdagen.
Överföringen mellan SE2 och SE3 överstiger 7000 MW hela dygnet och under kvälls- och nattimmarna är flödet över 7400 MW. Avbrottet för förnyelsearbetet på Västkusten i SE3 pågår fortfarande och begränsar flödena i SE3.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 24 öre/kWh, 3 öre /kWh, 135 öre/kWh respektive 192 öre /kWh.
Medelpris per elområde
Idag den 11 november har elpriserna i SE1 och SE2 ökat jämfört med förra veckan medan priserna i SE3 och SE4 är kvar på liknande nivåer. Vindkraftsproduktionen ligger på relativt låga nivåer och är främsta orsaken till att priset ökar mycket i de norra elområdena.
Överföringen mellan SE2 och SE3 är hög dygnets alla timmar och understiger aldrig 7000 MW. Under kvälls- och nattimmarna är flödet ett flertal timmar cirka 7400 MW. Avbrottet för förnyelsearbetet på Västkusten i SE3 pågår fortfarande och begränsar flödena i SE3.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 62 öre/kWh, 52 öre /kWh, 109 öre/kWh respektive 137 öre /kWh.
Medelpris per elområde
Den 8 november har priserna i de svenska elområdena minskat betydligt jämfört med de tidigare dagarna. Det beror till stor del på att de tyska elpriserna också har minskat kraftigt. Vid topplasttimmen har priset i SE3 gått från 212 öre/kWh i går till dagens nivå på 62,5 öre/kWh. För SE4 var gårdagens pris 392 öre/kWh vid topplasttimmen och dagens pris är 141 öre/kWh för samma timme.
I dag och tidigare under veckan har vi haft flöden från SE1 till SE2, trots att priset har varit högre i SE1 än i SE2. Ett sådant flöde möjliggör större överföring där det behövs som mest och kan avlasta vissa ansträngda delar av elnätet. Det ger en större samhällsekonomisk nytta för hela elmarknaden, men kan göra priser och flöden svårare att förstå. Läs mer om så kallade icke-intuitiva flöden
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 8 öre/kWh, 2 öre/kWh, 40 öre/kWh respektive 92 öre/kWh.
Medelpris per elområde
I dag den 7 november har SE3, SE4, DK1, och DK2 likt Tyskland och Baltikum fortsatt höga priser under topplasttimmarna på kvällen. Priserna i Tyskland når inte gårdagens mycket höga pristopp då vindkraftsproduktionen ökat något, men är fortsatt lägre än normalt.
Överföringen mellan SE2 och SE3 går fullt hela dagen, och flödet är stadigt över 7 000 MW under större delen av kvällen. Avbrottet för förnyelsearbetet på Västkusten i SE3 pågår fortfarande och begränsar flödena i SE3.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 17 öre/kWh, 4 öre/kWh, 77 öre/kWh respektive 142 öre/kWh.
Medelpris per elområde
Genomsnittspriserna i dag i elområdena SE1 och SE2 ligger på ungefär samma nivåer som i går medan priserna i de södra elområdena ökar betydligt och är högre än föregående dygn. SE3, SE4, DK1, DK2, har likt Tyskland och Baltikum mycket höga priser under topplasttimmarna i kväll. I Tyskland leder främst ovanligt liten tillgång på vindkraft och stor import till de höga priserna.
Överföringen mellan SE2 och SE3 går fullt hela dagen, och flödet är över 7 000 MW för många timmar under dygnet. Avbrottet för förnyelsearbetet på Västkusten i SE3 pågår fortfarande och begränsar flödena i SE3.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 19 öre/kWh, 8 öre/kWh, 90 öre/kWh respektive 158 öre/kWh.
Medelpris per elområde
Elpriserna den 5 november minskar något jämfört med föregående dag, framför allt i SE1 och SE2. Ändringen i priset beror främst på att produktion från vindkraften ökar något i SE1 och SE2 jämfört med gårdagen men fortsatt är vindkraftsproduktionen lägre och konsumtionen högre än vad vi generellt såg förra veckan.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 24 öre/kWh, 4 öre/kWh, 90 öre/kWh respektive 117 öre/kWh.
Flödet på snitt 2 är över 7 000 MW framåt kvällen, och i samma period ser vi att priserna ökar i de södra elområdena. Ett förnyelsearbete på en stamnätstation på västkusten i SE3 påverkar överföringen i och på gränserna runt SE3.
Medelpris per elområde
Elpriserna den 4 november är generellt högre än innan helgen. Det finns betydligt mindre produktion från vindkraft än i slutet av föregående vecka och kallare väder ger ökad konsumtion.
Dygnsmedelpriserna i de svenska elområdena varierar från norr till söder, med lägre priser i SE1 och SE2 än i SE3 och SE4. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 30 öre/kWh, 11 öre /kWh, 101 öre/kWh respektive 119 öre /kWh.
Flödet på snitt 2 är över 7 000 MW dagtid, och behovet av överföring på denna gräns är stort dessa timmar vilket ger en ökad prisskillnad mellan norra och södra Sverige. Ett förnyelsearbete på en stamnätstation på västkusten i SE3 påverkar överföringen i och på gränserna runt SE3.
Medelpris per elområde
Elpriserna den 1 november är lägre än föregående dygn. Hela Norden har låga medelpriser, främst till följd av stor elproduktion från vindkraft, men också en något minskad svensk elförbrukning jämfört med gårdagen. Vindprognosen för den 1 november anger att det likt de föregående dagarna blir blåsigt, särskilt i de sydliga elområdena.
Dygnsmedelpriserna för samtliga nordiska elområden den 1 november är i spannet 0,1 till 9 öre/kWh, medan priserna på kontinenten är högre. Det genomsnittliga elpriset för SE1, SE2, SE3 och SE4 är 2 öre/kWh, 2 öre /kWh, 3 öre/kWh respektive 4 öre /kWh.
Överföringen mellan elområde SE2 och SE3 är relativt stor under dagen, runt 7 000 MW under många timmar. Förbrukningen av el är normal för årstiden, även om skollovet sänker elförbrukningen något under veckan.
I stamnätet pågår ett underhållsarbete i norr mellan Sverige och Norge.
Medelpris per elområde
Elpriserna i dag den 31 oktober är fortsatt låga i landet. Men i absoluta tal har medelpriserna för samtliga svenska elområden ökat något, och är drygt 9 öre/kWh för SE1 och SE2, 13 öre/kWh för SE3 och 19 öre/kWh för SE4.
Värt att nämna är att mellan klockan 8 och 10 i dag har den nya metoden kunnat ge över 7 400 MW söderut mellan elområde 2 och 3. Det är de högsta kapaciteterna som någonsin kunnat lämnas till marknaden och detta bidrar till ett lägre pris i södra Sverige och att prisskillnaderna mellan elområdena minskar.
Vindkraftsproduktionen i Sverige är fortfarande på en hög nivå vilket tillsammans med hög överföring i nätet bidrar till låga elpriser. Kärnkraften producerar på samma nivå som dagarna innan. Förbrukningen av el är normal för årstiden. Det pågående skollovet sänker förbrukningen något under veckan men prognosen för konsumtionen i dag torsdag i Sverige är något högre än i går.
I stamnätet pågår ett underhållsarbete i norr mellan Sverige och Norge.
Medelpris per elområde
Medelpriset i respektive elområde har förändrats markant och blivit betydligt lägre i dag än i går tisdag. Särskilt i elområdena SE3 och SE4 blir priserna lägre och priserna i Sveriges elområden jämnas ut jämfört med föregående dygn.
Ändringarna i pris beror framför allt på mer vindkraft i systemet samt högre överföringskapacitet.
Prognoserna för vindkraftsproduktionen i dag anger en större produktion särskilt i södra Sverige. Kärnkraften producerar på samma nivå båda i dag som i går. Förbrukningen av el är normal för årstiden, däremot sänker det pågående skollovet förbrukningen något i landet. Forsmark 2 som varit ur drift på grund av lågt elpris är åter i drift denna vecka. En stamnätsstation på västkusten, Kilanda, är åter i drift från klockan 17.00 i dag och höjer då kapaciteten till södra Sverige.