Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem
Krigsplacering
Trygg energiförsörjning är en grundförutsättning för totalförsvaret, såväl i fred som vid höjd beredskap. Det förändrade säkerhetspolitiska läget gör att Sverige har behov av att ytterligare bygga och fortsatt stärka vår totalförsvarsförmåga, både det militära och civila försvaret.
I ett läge där beredskapen skulle höjas ska totalförsvarets behov av el, drivmedel, energigas, fjärrvärme och fjärrkyla kunna tillgodoses. För att driva produktion, nät och tjänster behövs personalstyrka. Krigsplacering är en planeringsåtgärd för att ha tillgång till sin egen personal i händelse av högsta beredskap.
Svenska kraftnät och Energimyndigheten har därför tagit fram en vägledning för att underlätta personalplaneringen inför höjd beredskap. Vägledningen är en hjälp för alla privata aktörer inom energisektorn.
Vägledningen innehåller en checklista såväl som principer för urval som information om vilka styrande regelverk som gäller.
År 2015 återupptogs totalförsvarsplaneringen i Sverige. Det är många områden som behöver ses över för att utveckla totalförsvaret.
Nu har arbetet kommit till krigsplacering av energisektorn. I och med kriget i Ukraina har tempot i planeringen ökat.
Vägledningen rör företag som inte är offentligägda, varken helt eller delvis. Det är det privata näringslivet eller ekonomiska föreningar, samfälligheter eller liknande som kan anses bedriva samhällsviktig verksamhet som är av betydelse för totalförsvaret.
Det är Svenska kraftnät eller Energimyndigheten som får göra framställan för energibranschen till Plikt- och prövningsverket om vilka företag som får krigsplacera enligt definitionen ovan.
Offentligägda bolag har, via sin ägare (stat, kommun eller region) möjlighet att anmäla vilken personal som ska krigsplaceras till Plikt- och prövningsverket.
I vägledningen finns en urvalsprincip för vilka företag som får krigsplacera. Underleverantörer behöver pekas ut efter dialog med berörda företag. I framtiden kan ytterligare företag bli föremål för krigsplacering eller plockas bort från ansvaret att krigsplacera om verksamheten ändras.
Sverige behöver kunna upprätthålla samhällsviktig verksamhet som är av betydelse för totalförsvaret under krig eller höjd beredskap. Då måste företagen på myndighets uppmaning säkerställa personal för drift och underhåll av verksamheten.
Det görs genom att den enskilde personen registreras hos Plikt- och prövningsverket för tjänst på utpekat företag och kan då följaktligen inte tas i anspråk av annan, till exempel Försvarsmakten.
Krigsplacering är en planeringsåtgärd i fred för att veta att det finns tillgång till personal i händelse av höjd beredskap.
Det finns inget datum för när krigsplacering ska vara klar och det ska ses som en möjlighet, inte en skyldighet för företagen, att krigsplacera sin personal.
När företaget krigsplacerat första omgången behöver ändå listan ses över regelbundet och ändringar skickas till Plikt- och prövningsverket. Förändringar kan till exempel bero på personalomsättning.
Vägledningen är till för att förklara processen. Om det fortfarande finns oklarheter, efter genomgång av vägledningen, går det bra att kontakta Energimyndigheten eller Svenska kraftnät.
Ja, det finns en hotbild mot Sverige som Must och Säpo (.html) Öppnas i nytt fönster analyserar och redogör för. Men det finns ingen förändrad hotbild som föranleder att energisektorn ska krigsplacera nu.
Svenska kraftnät har tagit fram en öppet redovisad hotbild med olika typer av antagonister, omvärldsbevakning och bedömning av terrorhotnivåer samt de antagonistiska hot som Svenska kraftnät anser vara mest relevanta för verksamheter i elförsörjningen. Den finns att ta del av här: Den antagonistiska hotbilden