Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem
Svenska kraftnät bygger tillsammans med Finlands transmissionsnätsoperatör Fingrid en 400 kV växelströmsledning från Messaure i norra delen av Sverige till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland. Projektet är klassat av EU som ett projekt av gemensamt intresse – ett så kallat PCI-projekt – och är en del i den gröna industriomställningen i norr.
Ny ledning mellan Sverige och Finland
Svenska kraftnät bygger tillsammans med Finlands transmissionsnätsoperatör Fingrid en 400 kV växelströmsledning från Messaure i norra delen av Sverige till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland. Projektet är klassat av EU som ett projekt av gemensamt intresse – ett så kallat PCI-projekt – och är en del i den gröna industriomställningen i norr.
I somras besökte representanter från EU Aurora Line för att se hur arbetet fortskrider. Nu är Svenska kraftnät tillsammans med Fingrid i Bryssel för att representera projektet på den femte upplagan av PCI Energy Days. Aurora Line har beviljats medel från EU för att bland annat täcka delar av byggnadskostnaderna.
När vi undersöker hur vi på bästa sätt kan dra en ny ledning undersöker vi också vilka djur, växter och fornlämningar som finns i området. Det gör vi för att kunna ta hänsyn till dem när vi planerar och sedan bygger.
Med start under september 2024 planerar Svenska kraftnät att påbörja arbetet med lindragning av de nya faslinorna på den nya ledningen mellan Sverige och Finland, Aurora Line. Arbetet beräknas pågå fram till november 2024 men kan komma att förlängas och planeras återupptas i februari/mars 2025.
Aurora Line är ett så kallat PCI-projekt och viktigt för att nå EU:s energimål och för elförsörjningen i ett tuffare säkerhetspolitiskt läge. Representanter från EU tillsammans med representanter från Fingrid och Svenska kraftnät gjorde idag besök i fält för att få se hur arbetet fortskrider.
Byggnationen är i full gång och totalt ska 654 stolpar resas längs den 18 mil långa sträckan på den svenska sidan. Idrifttagning är planerad till 2025.
Öppet hus i Vuollerim i slutet av maj lockade cirka trettio personer som ville veta mer om byggnationen av Aurora Line och planeringen av ledningsprojektet Letsi–Svartbyn. En utställning av teckningar och foton av Vuollerims skolelever mötte besökarna.
Byggnationen av Aurora Line är igång och Letsi–Svartbyn genomför fältundersökningar i området. Vi vill ge dig som är intresserad en möjlighet att ställa frågor om de två projekten och höra mer om det som sker. Svenska kraftnät bjuder därför in till informationsmöte och öppet hus 28 maj i Vuollerim.
I mitten av februari hade Lantmäteriet kallat berörda markägare i Jokkmokks, Överkalix och Övertorneå kommun till lantmäteriförrättningar. Nu är beslut fattat om tillträde för rätt att bygga på samtliga fastigheter längs ledningen Aurora Line.
Under tre dagar var det öppna hus på tre olika platser för att berätta om byggnationen av Aurora Line och för att intresserade skulle kunna ställa frågor. Kring 75 personer hade tagit sig ut i kylan för att delta och få veta mer.
Vic Energy och Dalekovod är nu kontrakterade för lindragning med tillhörande montagearbeten på 400 kV-ledningen Aurora Line. Det betyder att de sista entreprenadkontrakten för projektet nu är signerade.
Byggnationen av den svenska delen av Aurora Line är igång. Nu bjuder Svenska kraftnät in till informationsmöten i form av öppet hus i Vuollerim, Överkalix och Risudden den 16, 17 och 18 januari 2024.
Även i år har Svenska kraftnät tillsammans med Finlands transmissionsnätsoperatör Fingrid varit i Bryssel för att berätta om framdriften i Aurora Line och stärka samarbetet med Europa. Årets upplaga av PCI Energy Days var den fjärde i ordningen.
Avverkning av träd längs med den 18 mil långa ledningen mellan station Messaure och Risudden vid Torne älv och den finska gränsen är igång sedan oktober. Sedan november har även mark- och anläggningsarbetena påbörjats. År 2025 ska ledningen tas i drift.
För att underlätta informationen under planering och byggnation har vi tagit fram en digital karta som visar var på sträckan arbeten sker under en viss tid. Kartan kommer att uppdateras regelbundet.
Nyab Sverige AB och Vic Energy AB som ansvarat för planeringen av mark- och anläggningsentreprenaden på varsin delsträcka av Aurora Line är nu kontrakterade för fortsatt arbete med byggnation.
Regeringen har gett Svenska kraftnät tillstånd att börja bygga den svenska delen av Aurora Line. Avverkning av träd längs ledningsgatan sätter igång nu i oktober.
I september väntar vi beslut från regeringen på att få börja bygga den svenska delen av Aurora Line. För att det ska bli lättare för er som äger mark eller bor längs den planerade ledningen att förstå vad det kan innebära publicerar vi här några bilder som visar olika arbetsmoment.
Informationsmötena i Vuollerim, Överkalix och Risudden är genomförda. Totalt ca 55 personer tog chansen att lyssna på presentationen och ställa frågor om markavtal och ersättningserbjudande. Snart skickas markupplåtelseavtal och värderingsprotokoll ut.
Svenska kraftnät kommer att hålla ytterligare ett informationsmöte om markupplåtelseavtal för den svenska delen av den planerade nya 400 kV-ledningen Aurora Line. Onsdag 29 mars finns vi i Risudden. Som tidigare meddelats hålls informationsmöte även i Vuollerim måndag 20 mars och i Överkalix tisdag 21 mars.
Den 7 mars 2023 lämnade Energimarknadsinspektionen över koncessionsärendet till regeringen för beslut om en ny 400 kV luftledning mellan station Messaure och den finska gränsen vid Risudden och Torne älv – den svenska delen av Aurora Line.
I mars 2023 håller Svenska kraftnät informationsmöten i Vuollerim respektive i Överkalix där vi redogör för de principer som bestämmer den ekonomiska ersättningen i markupplåtelseavtalet gällande den svenska delen av den planerade nya 400 kV-ledningen Aurora Line.
Projekteringsfasen för den 18 mil långa svenska delen av Aurora Line är över och ledningsprojektet går nu in i ett nytt skede. Onsdag förra veckan signerades samverkanskontrakt för mark- och anläggningsentreprenaden.
Under hösten samlades projekt som klassats av EU som projekt av gemensamt europeiskt intresse – Projects of Common Interest – för att möta varandra och möta representanter för den gemensamma europeiska elmarknaden.
Onsdag 26 januari 2022 meddelande Europeiska kommissionen att den planerade nya 400 kV-ledningen mellan Sverige och Finland, Aurora Line, beviljas 127 miljoner euro, motsvarande ungefär 1,3 miljarder SEK, i bidrag.
Den planerade luftledningen mellan Messaure och finska gränsen som Svenska kraftnät sökt koncession för hos Energimarknadsinspektionen, passerar genom flera naturreservat. Länsstyrelsen i Norrbottens län har nu beslutat att tillåta ledningsdragningen genom naturreservatet Karsberget i Gällivare kommun.
Svenska kraftnäts projekt gällande en ny 400 kV-ledning mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland, byter namn till Aurora Line. Namnbytet sker i samråd med den finska stamnätsägaren Fingrid, som tillsammans med Svenska kraftnät ska bygga ledningen.
Ta del av det samlade samrådsunderlaget för pågående kompletterande samråd gällande den planerade nya luftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland.
Svenska kraftnät bjuder in till kompletterande samråd gällande den planerade 400 kV växelströmsledningen mellan Messaure, Jokkmokks kommun och finska gränsen vid Risudden, Torne älv. Samrådet gäller nya sträcknings- och utformningsalternativ inom delområden i Gällivare, Boden samt Överkalix kommun.
Svenska kraftnät och Fingrid har kommit överens om var vid Torne älv som respektive nätoperatörs ledningar ska mötas, för den planerade luftledningen mellan Messaure-Keminmaa. Gränskorsningen föreslås vid Risudden, Övertorneå kommun, parallellt med befintlig stamnätsledning.
Den 8 juli avslutades samrådsperioden för den planerade nya kraftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland. Nu sammanställs alla synpunkter i en samrådsredogörelse.
Som ett led i att välja bästa möjliga sträcka för den planerade 400 kV-ledningen mellan Messaure-Keminmaa, genomför Svenska kraftnät inventeringar i aktuellt område.
Den 16 juni hölls ett digitalt samrådsmöte om den planerade nya kraftledningen mellan Messaure och Keminmaa. Frågor som inte besvarades under sändningen besvaras här, på projektets webbplats.
Tisdag 16 juni sändes ett digitalt samrådsmöte om den planerade nya kraftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland. Sändningen spelades in och finns att ta del av i efterhand på Youtube.
Svenska kraftnät bjuder in till digitalt samrådsmöte 16 juni om den planerade 400 kV växelströmsledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland.
Vi har fått önskemål om mer detaljerade kartor över utredningskorridoren, vilket vi tagit till oss. Med de nya kartorna blir det lättare att se hur respektive fastighet berörs av föreslagen sträckning.
För att säkerställa allmänhetens möjlighet att delta i dialog om den planerade luftledningen Messaure-Keminmaa arbetar Svenska kraftnät intensivt med att få fram en digital lösning för informationsmöten online.
Svenska kraftnät följer noga utvecklingen av coronavirusets påverkan på samhället och särskilt på Svenska kraftnäts egen verksamhet. Därför ställs de planerade informationsmötena om den nya kraftledningen Messaure-Keminmaa in.
Samrådsprocessen fortsätter för den planerade luftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland. Svenska kraftnät bjuder nu in till öppet hus för att informera om projektet.
Nu finns ett samlat samrådsunderlag som beskriver sträckningsförslaget för den planerade luftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland.
Efter en inledande myndighetsdialog hösten 2018 bjuder nu Svenska kraftnät in till samråd om ett sträckningsförslag inom en utredningskorridor för den planerade luftledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland.
Nu kan du ta del av mer information om den nya stamnätsledningen mellan Messaure och Keminmaa. Projektet, klassat som ett gemensamt europeiskt intresse, sammanfattas översiktligt i en ny informationsbroschyr.
Svenska kraftnät planerar samråd om utbyggnadsförslag i mars 2020. Mer information och inbjudan skickas ut innan samrådets start. Inför samrådet önskar vi få mer information från berörda fastigheter gällande eventuella arrendatorer eller andra nyttjanderättshavare på din fastighet samt lokala intresseorganisationer som skulle kunna påverkas av planerad ledning.
Nu pågår förberedelserna inför samrådsperioden för den planerade ledningen mellan Messaure i Sverige och Keminmaa på den finska sidan. Under samrådsprocessen kan du som berörs av Svenska kraftnäts utbyggnadsplaner lämna dina yttranden.
Tillägg till nyhet om utredningskorridor den 14 juni 2019. Den korridor som Svenska kraftnät utreder, för att hitta en lämplig sträckning för den nya ledningen mellan Messaure och finska gränsen vid Torne älv, har utökats något för sträckan öster om Isovaara.
Efter utredningar och myndighetsdialog har Svenska kraftnät nu valt en utredningskorridor. Den ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med att hitta en lämplig sträckning för den planerade ledningen mellan Messaure och finska gränsen vid Torne älv.
I maj 2019 inleder Svenska kraftnät inventeringar av natur- och kulturvärden för en planerad stamnätsledning i området mellan Messaure i Jokkmokks kommun och Keminmaa i Finland.
Svenska kraftnät planerar tillsammans med den finska systemoperatören Fingrid att bygga en ny kraftledning mellan Messaure station i Jokkmokks kommun och Keminmaa i norra Finland. Under hösten 2018 inleds samtal om den planerade ledningen med bland annat berörda kommuner och Länsstyrelsen i Norrbotten.
Aurora Line är klassat av EU som ett projekt av gemensamt intresse – Projects of Common Interest (PCI). Det innebär att projektet är särskilt viktigt för den gemensamma europeiska elmarknaden och för att nå EU:s energimål om en prisvärd, säker och hållbar elförsörjning.
Utreder området och identifierar utbyggnadsförslag
2018
Samråd om utbyggnadsförslag
2020/2021
Ansökan om tillstånd hos Energimarknadsinspektionen
2021
Beslut om tillstånd från regeringen
2023
Planerad byggstart
2024
Planerad drifttagning
2025
Investeringarna är i dagsläget på drygt 10 miljarder kronor och kommer öka successiv allteftersom fler projekt identifieras i programmet.
Svenska kraftnäts åtgärdspaket för att möta elektrifiering av industrier i norra Sverige och möjliggöra energiomställningen.
Programmet arbetar med Svenska kraftnäts initiativ att halvera ledtiderna. Det innebär att en kraftledning ska vara tagen i drift 7 år efter påbörjad utredning jämfört med normalt 14 år.