Linas resa som byggledare
Lina Andersson har 11 års erfarenhet av att arbeta med byggkontroll och som byggledare i luftledningsprojekt på Svenska kraftnät. Nu vägleder hon andra konsulter och medarbetare. – Det känns meningsfullt att dela med mig av det jag själv lärde mig under mina första år.
Lina Andersson började arbeta på Svenska kraftnät som nyexad ingenjör. Då som junior byggledare under vingarna på en erfaren linjeräv i projektet Sydvästlänken.
Nu 11 år senare har hon lång erfarenhet av att arbeta som byggledare i luftledningsprojekt och känner stort engagemang för att själv dela med sig av sin erfarenhet till andra som är nya inom denna typ av projekt.
– Nu handlar det mycket om att slussa in och vägleda konsulter och nyanställda och i den rollen har jag utvecklats. Förutom mitt vanliga byggledarjobb får jag vägleda och samordna andra. Det känns meningsfullt att dela med mig av det jag själv lärde mig under mina första år.
Säkerställer att ledningen mellan Ingelkärr-Stenkullen byggs på rätt sätt
Lina har arbetat som byggledare i ungefär 10-15 luftledningsprojekt i olika storlekar. Det innebär att hon har mycket erfarenhet som just nu kommer Ingelkärr-Stenkullen till del.
I detta projekt säkerställer Lina tillsammans med sina byggkontrollanter att entreprenören bygger ledningen utifrån Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer och bygghandling.
– I grund och botten handlar det om att löpande följa upp bygget och vara involverad i de frågeställningar som dyker upp, för att projektet ska flyta på bra. Vi granskar entreprenörens arbetsberedningar inför olika moment, samt granskar egenkontroller efter utfört arbete. När delsträckor av ledningen är klara går vi över samtliga stolpar och spann och kontrollerar att allt ser bra ut.
Svenska kraftnäts problemlösare ute i fält
Lina bidrar också till att hitta lösningar på olika utmaningar som kan uppstå ute i fält.
– Utmed sträckningen Ingelkärr-Stenkullen består marken till största delen av berg. Därför kan det vara svårt för projektören att träffa helt rätt med höjder och lägen, vi har gjort mycket ändringar av stolpplatser för att underlätta byggnationen.
Rent praktiskt har det inneburit att Lina och hennes byggkontrollanter varit med mycket ute i fält när entreprenören frilagt berget. Det har varit viktigt för dem eftersom man inte vet hur berget ser ut förrän det är avtäckt, det kan se annorlunda ut i jämförelse med de resultat som markundersökningar visat i samband med projekteringen.
– När man avtäckt berget kan det visa sig att det är enklare att grundlägga stolpplatsen på en lite annan plats än det är tänkt. Det handlar ofta om små ändringar där vi har möjlighet att flytta raklinjestolpar i linjeriktningen, för att hitta bättre lägen på berget, och slippa spränga/knacka eller liknande.
Mycket vinkelstolpar innebär att lindragningen blir komplicerad
Mellan Ingelkärr och Stenkullen drar vi en helt ny ledning.
– Eftersom vi behöver bygga ledningen med hänsyn till många olika intressen bygger vi kors och tvärs vilket kräver att vi använder mycket vinkelstolpar.
– Det innebär också att lindragningen blir komplicerad när vi har så mycket vinklar.
Spindeln i nätet när det gäller de tekniska frågorna
Jobbet innebär ofta att Lina bollar lösningar och förslag med både projektör och entreprenör.
– I ledningsprojekt händer det att förutsättningarna inte stämmer och ibland inträffar oförutsedda händelser, och man måste därför vara beredd att diskutera fram lösningar.
– Man kan säga att jag är en medlare mellan entreprenör och projektör, en spindel i nätet i de tekniska frågorna, och kan även föra vidare frågor till medarbetare inom Svenska kraftnät som är experter på till exempel fundament, jordning, stolpar och linor.
Kopplas in redan inför upphandling
För att hjälpa projektet att hitta så byggbara lösningar som möjligt är Lina ofta involverad i projekten redan innan upphandlingen av entreprenör ska genomföras.
– Jag är med och granskar handlingar som ska skickas ut inför upphandling. Jag tittar på byggbarhet och helheten inom projektet, att man till exempel har tänkt på hur man väljer att spänna av topplinor i förhållande till faslinor, att drag- och bromsplatser är synkade och ser ut att fungera ute i fält.
Lina tillägger att man som byggledare ofta har erfarenhet av entreprenader i andra projekt och att det är värdefullt för Svenska kraftnät att få med byggledarens perspektiv inför upphandlingen.
Sök vakanta jobb som byggledare
Till dig som är intresserad av att börja arbeta på Svenska kraftnät som byggledare säger Lina:
– Tveka inte att söka om du är nyfiken och kan tänka dig att vara ute mycket i fält. Det ingår ganska mycket resande, det är lärorikt och helt enkelt världens roligaste jobb.
Som byggledare ser du till att arbetet utförs på ett säkert sätt
Svenska kraftnäts medarbetare och alla leverantörer som arbetar på uppdrag av oss ska kunna gå till en säker och trygg arbetsplats varje dag.
För att det ska lyckas arbetar vi systematiskt med frågor kring hälsa/arbetsmiljö, miljö, elsäkerhet och kvalitet (HMSK). Som byggledare är du en viktig del i det arbetet.
Våra lediga tjänster
Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!