Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ökad elöverföring med ny metod

I slutet av oktober införs en ny metod för att beräkna hur mycket el som kan skickas genom nordiska elnätet. Då går det att överföra mer el på ett driftsäkert sätt vilket också påverkar elpriserna i Sverige. Metoden kallas för flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod och är ett komplext område.

Metoden används redan i delar av Europa och införs som en följd av EU:s regelverk. 

Den nya metoden gör det möjligt att:

  • använda elnätet mer effektivt
  • öka mängden el som kan skickas genom ledningarna
  • öka den totala samhällsekonomiska nyttan av EU:s gemensamma elmarknad
  • öka driftsäkerheten i elnätet.

Svenska kraftnät bedömer att den nya metoden är en förutsättning för att möjliggöra energiomställningen och elektrifieringen.

Utbud och efterfrågan sätter elpriset

Elmarknaden är avreglerad och elpriset sätts utifrån utbud och efterfrågan. På marknaden matchas bud om att köpa och sälja el, vilket bland annat resulterar i det elpris som du som kund betalar. Hela EU har också en gemensam elmarknad där alla konkurrerar mot varandra. När vi kan överföra mer el genom ledningarna ökar det handelsmöjligheterna över gränserna och även konkurrensen i hela Europa. 

Att priset på el sätts baserat på utbud och efterfrågan innebär att ju mer el som efterfrågas på marknaden, desto högre blir priset. Ett högre elpris kan vara en signal till marknaden att det behövs mer elproduktion. Det fungerar dock inte alltid så exempelvis på grund av faktorer som snedvrider eller förhindrar konkurrensen.

Metoden påverkar elpriserna i Sverige

Med mer konkurrens och fler som vill köpa el så kan man räkna med att elpriserna går upp.

Den nya metoden har testats och utvärderats under cirka 1,5 år. Resultatet ger en bra bild av hur priserna påverkas från timme till timme och dag till dag. Resultaten går dock inte att använda som prognos över längre perioder, eftersom utbud och efterfrågan på el utvecklas och förändras hela tiden.

Under augusti 2024 hade elpriset i elområde 1 varit fyra procent dyrare med den nya metoden. I elområde 2 hade priset varit oförändrat, i elområde 3 fem procent dyrare och i elområde 4 26 procent billigare. Tidigare månader skulle skillnaderna ha varit större mot dagens elpriser, men ett mönster genom hela testperioden är att elområde 4 ofta hade haft billigare el med den nya metoden.

Förutsättningarna på elmarknaden kan skilja sig mycket från dag till dag och ett elområde som får högre pris med den nya metoden ena dagen kan få lägre pris en annan dag. Det beror på de många faktorer som avgör elpriset. 

Mer el från producent till konsument

Med den nya metoden matchas köp- och säljbud så att elnätet används mer effektivt. När vi kan använda ledningarna på ett smartare sätt, kan vi också transportera mer el från elproducenter till elkonsumenter.

Beräkningar visar att vi kommer att kunna köra cirka 10 procent mer el i ledningarna än vi gör idag. Det behövs i en tid där behovet av el ökar hela tiden.

Att kunna transportera mer el är viktigt. Idag måste en del av dem som vill öka sin elanvändning vänta tills vi hinner bygga ut elnätet. Svenska kraftnät investerar 204 miljarder kronor i nytt elnät de kommande tio åren, men det dröjer tills ledningarna är på plats. Till dess kan 10 procent ökad elöverföring göra stor skillnad.

Sverige planerar för en fördubblad elförbrukning till år 2035. Redan 2027 kommer vi att behöva importera mer el än vad vi gör idag för att täcka den förväntade förbrukningen. Vid tillfällen då vi behöver importera el kommer vi Sverige ha möjlighet att köpa el på vår gemensamma europeiska elmarknad för att täcka efterfrågan.

Elmarknaden säkerställer samhällsekonomisk nytta

Den nya metoden innebär att elmarknaden får större möjlighet att hitta de bästa lösningarna för elhandeln.

Idag anger Svenska kraftnät ett värde för hur mycket el som är säkert att överföra mellan varje elområde och över landsgränserna. Våra motsvarigheter i Norden gör samma sak. Elmarknaden kopplar sedan ihop olika bud om att köpa och sälja el så att det leder till största samhällsekonomisk nytta. Tanken med samhällsekonomisk nytta är inte att en viss grupp ska gynnas, istället ska systemet som helhet tjäna på lösningen. Det har Sverige bestämt tillsammans med övriga EU-länder.

Med den nya metoden kommer elmarknaden att få mycket mer information om förutsättningarna för en säker elöverföring. Det är till exempel data som detaljerat beskriver hur elnätet ser ut och fungerar, och hur mycket olika delar av nätet klarar av att överföra. Det gör att elmarknaden kan matcha bud bättre och hitta nya och smartare sätt att använda elnätet så att vi kan transportera mer el från elproducenter till elkonsumenter.

Elmarknaden fortsätter utvecklas

Det är fler förändringar på gång på elmarknaden. Den nya metoden som nu införs ger förutsättningar för flera av de stora reformer som kommer i närtid. Det handlar till exempel om utvecklingen av hur Europa är indelat i elområden, övergången till att handla el per 15 minuter istället för per timme, och nya sätt att balansera frekvensen inom Norden. Flera av de reformerna är lagstadgade och genomförs gemensamt i Norden och Europa.

Vårt försök att förklara något väldigt komplext

Den nya metoden kallas för flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod, på engelska flow-based. Den handlar om förutsättningarna för handel på elmarknaden. Det är ett mycket komplext område som har bäring på många olika saker. Här har vi försökt svara på några av de vanligaste frågorna från allmänheten.

Mer detaljerad information finns på sidan Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod.

Frågor och svar