Leverantör av balanstjänster (BSP)
Leverantör av balanstjänster (BSP, Balancing Service Provider) är en marknadsaktör med godkända förkvalificerade enheter eller grupper som kan teckna BSP-avtal med Svenska kraftnät. För att erbjuda balanstjänster (FCR, aFRR och mFRR) till Svenska kraftnät måste man ha ett giltigt BSP-avtal. Resursägare som inte själva kan eller vill vara BSP har istället möjlighet att leverera balanstjänster via en annan BSP.
Om BSP och BRP
Aktörsrollerna BSP och BRP infördes den 1 maj 2024 och ersatte den tidigare rollen balansansvarig.
För att bli BSP idag behöver du också vara BRP (Balance Responsible Party) i den leveranspunkt du avser använda för att leverera reserver. BSP-aktörer som inte själva innehar rollen BRP i leveranspunkten kan idag inte leverera balanstjänster från denna till Svenska kraftnät. Läs mer om balansansvaret och processen för att bli BRP här: Balansansvarig part (BRP)
Är du som BRP även intresserad av att bli BSP behöver du först förkvalificera de resurser du önskar använda för att leverera stödtjänster. Läs mer om hur du går tillväga här: Bidra med FCR, aFRR eller mFRR. Fyll även i blanketten Intresseanmälan (svenska) (.pdf) Öppnas i nytt fönster I blanketten anges dels vilken eller vilka roller ni önskar, och ni ombeds även ange en kontaktperson för företaget. Skicka den ifyllda blanketten till struktur@svk.se. Form for registering interest (.pdf) Öppnas i nytt fönster (in English)
Utöver detta ska ett BSP-avtal signeras. All administrativ hantering av BSP-avtalet sköts av eSett Oy för Svenska kraftnäts räkning. Det är därför eSett Oy som skickar ut BSP-avtalet för signering.
Notera att tillsvidare behöver ni i rollen som BSP ej signera eSetts avräkningsavtal.
I de fall en underleverantör väljer att gå via ett företag som är BSP är det fortfarande BSP:n som är den ytterst ansvariga mot Svenska kraftnät för leveransen. Detta innebär att BSP:n är ansvarig för att underleverantören kan leverera stödtjänsten genom att uppfylla de krav som ställs i avtalen. Detta innebär bland annat att BSP ska säkerställa att underleverantören har ett systematiskt IT-säkerhetsarbete.
Underleverantören bör exempelvis kunna redogöra för vilka åtgärder som vidtagits för att riktighet och tillgänglighet säkerställs vid leverans av stödtjänsten samt hur det generella arbetet kring säkerhet ser ut.