Kemikaliehantering och redovisning av material och utrustning
Svenska kraftnäts mål är att fasa ut de farligaste kemikalierna och minska riskerna för hälsa och miljö. Det är viktigt att produkter väljs som är så bra som möjligt ur ett miljö- och hälsoperspektiv, och att hanteringen sker på rätt sätt. All användning av kemikalier i Svenska kraftnäts verksamhet ska föregås av ett aktivt produktval.
Kraven gäller för alla leverantörer med avtal som upprättats med Svenska kraftnät från och med oktober 2014. De gäller vid byggnation, drift och underhåll.
För frågor om kemikaliehantering mejla: kemikalier@svk.se
Processbeskrivning kemikaliehantering
Du som leverantör ska göra ditt kemikalieval utifrån klassning. Kemikalier ska ha en klassning A till D enligt Svenska kraftnäts system. Detta gäller dock inte undantagna kemikalier, såsom ej märkningspliktiga kemikalier. I klassningen är A = förstahandsval, B= riskminskning, C= utfasning, D= förbud.
Innan märkningspliktig kemisk produkt får användas i Svenska kraftnäts verksamhet ska produkten vara granskad och klassificerad av leverantören. Samtliga märkningspliktiga kemikalier ska vara klassade. Klassade kemikalier finns i kemikaliehanteringssystem Chemsoft eller BASTA.
Följande gäller
- Chemsoft Klass A eller BASTA-registrerad produkt ska väljas i första hand. Inga särskilda villkor finns vid användning av dessa.
- Chemsoft Klass B eller BASTA-registrerad produkt, klassad BETA, innehåller riskminskningsämnen och får användas om särskilda villkor uppfylls.
- Chemsoft Klass C innehåller utfasningsämnen och får endast användas om alternativ saknas och särskilda villkor uppfylls.
- Chemsoft Klass D innehåller ämnen som finns listade i TR13-04-02 (Svenska kraftnäts förbudslista för kemikalier) får inte förekomma i kemiska produkter och produkter som används i entreprenaden.
Kemikalier får endast köpas in/användas när klassning finns och nämnda villkor uppfylls.
Mer om klassning och kriterier
Förbudslistan för kemikalier (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Kemikaliernas klassning ska framgå av kemikalieförteckningen. Vid kontroller ska du som entreprenör kunna visa din kemikalieförteckning samt att särskilda villkor uppfylls.
Kontrollera först om kemikalien är klassad i BASTA, Svenska kraftnäts Chemsoft eller Trafikverkets Chemsoft. Om kemikalien har en klassning behöver du kontrollera att versionsdatumet på säkerhetsdatabladet överensstämmer med det som finns bedömt.
För kemikalier som inte har en klassning måste ansökan göras i Svenska kraftnäts kemikaliehanteringssystem Chemsoft. Kemikalier i klass C ska granskas vid varje nytt användningsområde. Alla kemikalier måste granskas vid varje ny uppdatering av säkerhetsdatabladet.
Tänk på att vissa produkter är undantagna, bland annat de som inte är märkningspliktiga.
En objektspecifik kemikalieförteckning med dess säkerhetsdatablad ska tas fram av leverantören.
Kemikalieförteckningen ska uppfylla lagstiftning och minst innehålla uppgift om:
- produktens namn
- produkttyp (vad produkten ska användas till)
- uppskattad årlig förbrukad mängd eller mängd som ska lämnas över som reservmaterial
- produktens hälso- och miljöskadlighet
- produktens klassificering med avseende på hälso- eller miljöfara
- klassning enligt Chemsoft (A, B, C eller D). För produkter som inte behöver granskas anges ett utropstecken (!)
- om det finns behov av utbildning och/eller medicinsk undersökning för att hantera produkten
- även inbyggda fristående kemikalier och kemiska produkter som ska överlämnas till beställaren som reservmaterial ska ingå i kemikalieförteckningen.
Entreprenören anses alltid som importör vid inköp av kemikalier utanför EU. Det innebär att entreprenören ansvarar för att registrering hos ECHA och Kemikalieinspektionen sker om så krävs enligt förordning (EG) nr 1272/2008 (CLP) eller förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.
Säkerhetsdatablad ska finnas på svenska. Utfärdandedatum för säkerhetsdatablad bör inte vara äldre än 3 år.
Märkningspliktiga kemiska produkter ska ha en tydlig märkning enligt CLP förordningen (Förordning (EG) nr 1272/2008).
Om en märkningspliktig kemisk produkt förs över till en ny förpackning från originalförpackningen, ska även den nya förpackningen märkas upp.
I de fall där det är möjligt ska kemiska produkter endast förvaras på arbetsplatsen under den tid då de används, därefter ska de avlägsnas så att förvaringstiden minimeras. Då kemiska produkter behöver förvaras under en längre tid på arbetsplatsen ska de lagras på ett så säkert sätt som möjligt.
Specifika krav för SF6-gas
Vid all hantering av apparater och gasisolerade ställverk som innehåller SF6 ska nödvändiga åtgärder utföras för att förhindra att SF6-gas släpps ut.
All personal som har till uppgift att installera, underhålla, reparera eller nedmontera elektriska brytare och annan utrustning som innehåller SF6, ska vara certifierade enligt EU:s genomförandeförordning (EU) 2015/2066.
SF6-gas får inte förvaras inom Beställarens drifttagna stationsanläggningar. Det är Leverantören som ansvarar för att förvara och tillhandahålla SF6-gas vid behov. Förvaringstiden för SF6-gas på byggarbetsplatsen ska minimeras så långt det är möjligt. Förvaring ska ske samlat på anvisad plats, tydligt avspärrad från trafik och påkörningsskyddad.
Vid arbeten som kräver öppning av gasrum ska SF6-gasen tas tillvara i en gasbehandlingsutrustning för lagring, rening och återanvändning. I de fall gasen inte kan återanvändas ska den bortskaffas för destruktion.
För alla inköpta material och varor, som byggmaterial, utrustning och kemiska produkter, ska dokumentation finnas i form av en byggvarudeklaration eller motsvarande samt säkerhetsdatablad (kemiska produkter). Dokumentationen ska vara uppdelad per vara/produkt och vara på svenska eller engelska.
Byggvarudeklaration eller motsvarande ska minst innehålla:
- uppgift om i varan ingående material och komponenter. Innehållet ska anges i viktsandel i procent (viktprocent) av hela varan alternativt i gram
- information om varan klassas som farligt avfall vid rivning eller skrotning
- information om varan innehåller inbyggda fristående kemikalier. I de fallen ska information om den ingående kemikalien tillhandahållas enligt krav på kemiska produkter ovan.
Ämnen som finns listade i beställarens förbudslista TR13-04-02 får inte förekomma i material eller varor som används i entreprenaden.
Entreprenören ska skriftligen informera beställaren om förekomst av ämnen som finns med i beställarens förbudslista inte kan undvikas. Entreprenören ska även skriftligen informera om förekomster av särskilt farliga ämnen enligt REACH-förordningens kandidatförteckning (artikel 59 i förordning [EG] nr 1907/2006) och som förekommer i en koncentration över 0,1 viktprocent (1000 mg/kg) per ämne i offererade produkter. Med 0,1 viktprocent avses varje individuell del av en vara anges.
Kemiska riskkällor ska förtecknas och ingå i riskhanteringsprocessen.
Med inbyggda fristående kemikalier avses inte bara exempelvis oljor som förbrukas och fylls på under produktens livslängd utan även kemikalier som inte är tänkta att fyllas på. Exempel hermetiskt tillslutna apparater och utrustning. Syftet med att entreprenören ska tillhandahålla säkerhetsdatablad för inbyggda fristående kemikalier är att hanteringen av kemikalierna ska bli korrekt dels om en skada/olycka skulle inträffa och dels i samband med rivning/kassering.