Frekvenshållningsreserv störning nedreglering (FCR-D ned)
Frekvenshållningsreserv störd drift nedreglering. Kallas vanligen FCR-D ned, vilket är en förkortning av den engelska beteckningen, downwards Frequency Containment Reserve - Disturbance.
Frekvenshållningsreserver (FCR) syftar till att stabilisera frekvensen vid frekvensavvikelser och är grundläggande för att balansera elsystemet. De aktiveras automatiskt om frekvensen ändras inom det frekvensområde de ska stötta. FCR-D ned avser endast nedreglering och aktiveras inom frekvensintervallet 50,10 – 50,50 Hz.
Det finns tre FCR-produkter:
- Frekvenshållningsreserv vid normal drift (FCR-N)
- Frekvenshållningsreserv vid störd drift uppreglering (FCR-D Upp)
- Frekvenshållningsreserv vid störd drift nedreglering (FCR-D Ned)
Information om frekvenshållningsreserv vid störd drift, uppreglering (FCR-D upp)
Information om frekvenshållningsreserv vid normal drift (FCR-N)
Om FCR-D ned
- Minsta budvolym: 0,1 MW
- Aktivering: Automatisk linjär aktivering i frekvensintervallet 50,1-50,50 Hz
- Aktiveringstid: Redovisas i dokumentet med tekniska krav för frekvenshållningsreserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster (ta del av krav 2 på sida 18)
- Volymkrav för Sverige: Läs om volymbehov för FCR-D ned på sidan Behov av reserver idag och i framtiden
- Uthållighet: Minst 20 minuter vid 100 % aktivering
- Marknad: Kapacitetsmarknad, två kompletterade auktioner dagen före leverans (D-1).
Volymkravet för FCR-D ned bestäms av det aktuellt dimensionerade felet i systemet och kan därför variera under året. Det maximala volymkravet är baserat på någon av utlandskablarna NSL (Nordic Sea Link) eller Nordlink i full drift, vilket då innebär ett dimensionerade fel i Norden på 1400 MW.
Volymkravet för respektive nordisk systemoperatör bestäms årsvis med hjälp av den så kalla fördelningsnyckeln.
FCR-D ned upphandlas för nedreglering. Upphandlingen av FCR-D ned sker genom två kompletterande auktioner en dag innan leverans (D-1). Sverige har en gemensam marknad med Danmark (endast område DK2) för samtliga FCR-produkter.
Avropade bud ersätts med kapacitetsersättning och prissätts enligt marginalpris, det vill säga priset enligt det dyraste avropade budet, från auktionen där resursen upphandlats.
Kapacitetmarknad
- Typ av marknad: Kapacitetsmarknad
- Öppningstid bud: Sju dagar före leverans för båda auktionerna
- Stängningstid bud: Upphandling 1, dagen före leverans klockan 00:30. Upphandling 2, dagen före leverans klockan 18:00.
- Bud lämnas per: Elområde (upphandling av FCR-D ned sker nationellt).
- Minsta budvolym: 0,1 MW
- Prissättning: Marginalpris
- Ersättning: Kapacitetsersättning
Läs mer om handel och prissättning
Budvolymer
Volymen FCR som får tillhandahållas per enhet begränsas till maximalt 5 procent av FCR-kravet i det nordiska synkronområdet, enligt artikel 156.6 i förordning (EU) 2017/1485).
FCR-D kategoriseras som statisk eller dynamisk. Med dynamisk FCR-D innefattas enheter/grupper med möjlighet till kontinuerlig reglering och som snabbt kan deaktiveras när frekvensavvikelsen minskar.
Resurser som inte innehar samma förutsättningar att snabbt reagera på frekvensavvikelser samt att aktiveras/deaktiveras benämns som statisk FCR-D. Ett exempel på statisk FCR-D är reläaktiverad förbrukning.
Den stora skillnaden mellan statisk och dynamisk FCR-D är en tidsfrist på 15 minuter efter aktivering, där den statiska enheten inte behöver deaktiveras och/eller genomföra en eventuellt andra aktivering.
För att säkerställa att frekvensen vid eventuella störningar hålls inom tillåtna gränser krävs att systemet innehåller en tillräckligt stor dynamisk FCR-D. På grund av begränsningar till kontinuerlig reglering med statisk FCR-D samt dess bristande förmåga att bira till stabilitetskonceptet kommer tillåtna volymer av statisk FCR begränsas. Det kommer införas en nordisk kvot för statisk FCR där diskussioner mellan de nordiska systemoperatörerna fortfarande fortgår.
Mer information finns på sidan Volymbegränsning för statisk FCR-D.
Med central styrning avses en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR och som styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion. En resurs som inte är beroende av en central funktion räknas som lokalt styrd.
Svenska kraftnät har publicerat IT-säkerhetskrav för system som bidrar med FCR genom central styrning. Beroende på vilka IT-säkerhetskrav som uppfylls så kommer styrsystemet och enheten/gruppen tillhöra kategori A eller kategori B, där kategori A uppfyller högre IT-säkerhetskrav. Endast en viss del av upphandlad FCR får utgöras av central styrd FCR placerad i kategori B för respektive FCR-produkt.
Mer information om finns på sidan Volymbegränsning för central styrd FCR placerad i kategori B.
Bli leverantör av FCR-D ned
Mer information om processen för att bli leverantör av FCR-D ned inklusive förkvalificering, etablera elektronisk kommunikation och realtidskommunikation finns på sidan Bidra med FCR, aFRR eller mFRR.
För att leverera stödtjänster behöver kraven i gällande BSP-avtal med tillhörande bilagor uppfyllas. Läs särskilt bilaga 2-3.
Upprampning av FCR-D ned 2022-2024
Marknaden för FCR-D ned startade 2022 och handeln trappades upp kvartalsvis under 2022-2024. Från och med 2025 handlas fullt volymbehov, läs mer på sidan Behov av reserver idag och i framtiden
Kommande förändringar för FCR-D ned
Upphandlingen för FCR kommer i framtiden att flyttas från dagens marknadsplattform Fifty MMS till Fifty Nordic MMS. Övergången till ny marknadsplattform har senarelagts. Nytt datum för övergången är ännu inte bestämt.
För mer information läs Övergången till ny marknadsplattform för FCR kapacitetsmarknad senareläggs.
Delta med resurser med begränsad energireserv
Läs mer om att delta på FCR-marknaderna med resurser med begränsad energireserv.
Kontakt och mer information om FCR-D ned
Svar på många vanligt förekommande frågor finns på sida Frågor och svar (Kategori FCR).
Om du har frågor om FCR-D ned, vänligen kontakta oss via e-post:fcr@svk.se.