Förkvalificering
Förkvalificering är den process som används för att säkerställa att den enhet eller grupp som ska leverera en reserv uppfyller de tekniska kraven för den reserven.
För att få tillåtelse att delta på marknaden för reserver krävs godkänt resultat i en förkvalificering.
Ansökande företag
Den som vill förkvalificera enheter/grupper för någon av stödtjänsterna FCR, aFRR eller mFRR måste samarbeta med, själv vara, alternativt bli leverantör av balanstjänster (BSP) efter godkänd förkvalificering.
BSP-aktören ska uppfylla kraven i gällande Avtal om leverans av balanstjänster. För att som BSP kunna leverera reserver behövs också ett Avtal om balansansvar för el i den leveranspunkt som avses att användas för att leverera reserven (det vill säga BSP måste också vara balansansvarig part (BRP) i leveranspunkten).
FFR klassas som en avhjälpande åtgärd och därmed behöver man inte vara BSP för att förkvalificera denna reserv.
Det krävs ny förkvalificering för
- varje enhet eller grupp du vill kunna leverera från
- varje reservmarknad du vill att respektive enhet eller grupp ska kunna delta på.
Observera att det krävs förnyad förkvalificering
- åtminstone vart femte år
- om de tekniska kraven, uthållighetskraven eller utrustningen har ändrats.
Enheter och grupper som tillhandahåller FCR ska även bedömas på nytt om den utrustning som rör aktivering av FCR moderniseras.
Förkvalificeringsprocessen i korthet
- Du som aktör genomför testet enligt Testprogram för respektive reserv
-
Du som aktör gör en formell ansökan till Svenska kraftnät om att få din resurs godkänd. För att göra ansökan för FCR, aFRR eller mFRR så behöver du antingen vara BSP, samarbeta med BSP eller avse att bli BSP efter godkänd förkvalificering (om du ännu inte har förkvalificerade resurser sedan tidigare). I detta fall går du under kategorin som potentiell BSP. Förkvalificeringsansökan görs i BSPs alternativt potentiell BSPs namn.
Din ansökan ska innehålla ansökningsformulär, testprotokoll, testdata och eventuella övriga bilagor.Observera att För FCR har relevanta delar av testprotokollet flyttats till ansökningsformuläret. Det finns således inget separat testprotokoll för FCR.
- Svenska kraftnät utvärderar din ansökan och antingen
- avslår ansökan, och informerar om vad du eventuellt kan göra för att enheten eller gruppen ska kunna godkännas.
- godkänner ansökan.
Observera att Svenska kraftnät kan komma att begära in ytterligare uppgifter av dig under processen.
(Klicka på bilden ovan för att få upp processen som en PDF i stort format.)
Mer information finns på
- Bli leverantör av reserver
- Vägledning för att leverera reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- Frågor och svar om reserver.
Syftet med typkvalificering är att möjliggöra tillägg av praktiskt taget identiska enheter utan att nya test behöver genomföras för varje tillagd enhet.
Typkvalificering är aktuellt då resursen som förkvalificeras är en aggregering av en mängd små standardiserade enheter. För att typkvalificering ska godkännas ska aggregeringen av en mängd små standardiserade enheter testas och påvisas i den initiala förkvalificeringen. Enheter som läggs till i efterhand via typkvalificering får ha en FCR-kapacitet på maximalt 100 kW.
Hur många enheter ska ingå?
Hur många enheter som ska ingå i den initiala förkvalificeringsansökan för att typkvalificering ska godkännas, bedöms från fall till fall och med hänsyn till den beskrivning av aggregeringen som ges i förkvalificeringsansökan. En fingervisning är att typkvalificering generellt inte kommer godkännas för aggregeringar av mindre än tio stycken ingående enheter.
Vid den initiala förkvalificeringen av en aggregerad resurs ska samtliga ingående enheter som finns tillgängliga vid testtillfället inkluderas i testerna.
I förkvalificeringsansökan ska den potentiella leverantören av FCR specificera vilka enheter som ingår i resursen som ska förkvalificeras. Detta görs i ansökningsformuläret alternativt genom att bifoga en separat lista med motsvarande information om de ingående enheterna.
I avsnittet om aggregering i ansökningsformuläret ska systemet för aggregering beskrivas utförligt. I samma avsnitt ska den potentiella leverantören markera om typkvalificering är aktuellt och i så fall ge en beskrivning av den eller de enheter som leverantören vill typkvalificera. Detta innefattar även att styrsystemet för stödtjänstaktiveringen ska beskrivas för både den initiala aggregeringen och enheterna som ska läggas till, samt hur det säkerställs att utökningen inte försämrar aggregeringens kravuppfyllnad.
Beskrivningen i initiala ansökan ska innefatta information om bland annat
- teknikslag
- FCR-kapacitet
- respons under aktivering och deaktivering av FCR
- styrsystem för stödtjänstaktivering
- samt övriga relevanta faktorer.
Om beskrivningen inte anses vara tillräcklig kan det resultera i att typkvalificeringen inte godkänns.
För att typkvalificering ska godkännas måste aggregeringen i den initiala förkvalificeringen påvisa en fullgod och övertygande kravuppfyllnad. Det innebär att resultatet från förkvalificeringstesterna ska påvisa att kraven uppfylls med goda marginaler, särskilt med avseende på aktiveringstid och stabilitet. Syftet med en sådan kravuppfyllnad är att ta höjd för osäkerheten som en utökning med otestade enheter innebär. Om en övertygande kravuppfyllnad inte påvisas, exempelvis genom att kraven precis uppnås, går det inte att utesluta att en utökning skulle innebära att aggregeringen inte uppfyller kraven, vilket i förlängningen kan medföra risker för kraftsystemet.
Sammantaget krävs följande för att få typkvalificering godkänt:
- tillräcklig beskrivning av aggregering, styrsystem och planerad utökning i initial ansökan
- förkvalificeringstester av aggregering påvisar goda marginaler för kravuppfyllnad.
Notera att typkvalificering är en bedömningsfråga som utvärderas från fall till fall.
Lägga till typkvalificerade enheter efter godkänd förkvalificering
Utökning av en förkvalificerad enhet eller grupp via typkvalificering ska meddelas genom att mejla FCR@svk.se. I mejlet ska leverantören av FCR lista följande information:
- ärendenummer till ansökan kopplad till typkvalificerade enheter
- enhetstyp som utökningen avser (tex. batteri)
- märkeffekt (behöver inte vara identisk med resurser som förkvalificerats i initiala ansökan)
- FCR-kapacitet per enhet (max 100 kW per enhet)
- elområde (måste vara samma som i initiala ansökan)
- om den initiala förkvalificeringen var för en enhet: intyga att tilläggen ligger bakom samma anslutningspunkt (se avsnitt ”Tillägg av typkvalificerade enheter får inte medföra att den förkvalificerade resursens klassificering ändras från ”enhet” till ”grupp” nedan)
- lokal eller central styrning (måste vara samma som i initiala ansökan)
- om utökningens styrsystem och respons under aktivering och deaktivering av FCR är likvärdig den initiala aggregeringens
- total kapacitet som utökningen omfattar.
Kapaciteten får ökas med antingen 1 MW eller 25 % (dock maximalt 3 MW) jämfört med den ursprungliga förkvalificeringen, beroende på vilket som är störst.1 Efter utökningen ska den sammanlagda tekniska förmågan hos gruppen vara lika med, eller bättre än, gruppens förmåga vid den ursprungliga förkvalificeringen.
Svenska kraftnät kan neka utökningen om den inte följer kraven för typkvalificering, exempelvis om de enheter som läggs till inte är praktiskt taget identiska med de enheter som typkvalificeringen godkändes för i den initiala ansökan.
Tillägg av typkvalificerade enheter får inte medföra att den förkvalificerade resursens klassificering ändras från ”enhet” till ”grupp”
Definitionen av ”enhet” och ”grupp” kommer från artikel 3 i förordning (EU) 2017/1485.2
För att förkvalificeras under klassificeringen ”grupp” ska de ingående enheterna vara placerade bakom minst två olika anslutningspunkter. För att förkvalificeras under klassificeringen ”enhet” ska aggregeringen vara placerad bakom en anslutningspunkt, och utökning med typkvalificerade enheter får bara ske bakom samma anslutningspunkt.
Övrigt
Nya enheter som kan läggas till redan förkvalificerade enheter eller grupper genom typkvalificering bör läggas till i dessa, i stället för att genomgå en separat förkvalificering.
Om maximal utökning via typkvalificering redan har uppnåtts för en enhet eller grupp ska fullständig testning genomföras på nytt och granskas av Svenska kraftnät för att enheten eller gruppen ska kunna utökas ytterligare.
För att ingå i samma förkvalificerade enhet eller grupp krävs det att samtliga enheter i aggregeringen har samma BSP och typ av styrning (lokal alternativt central) samt ligger inom samma elområde.
2. Kommissionens förordning (EU) 2017/1485 av den 2 augusti 2017 om fastställande av riktlinjer för driften av elöverföringssystem. Länk till förordningen: 2017/1485 - EUR-Lex
Om en aktörs enhet/grupp har behov av att trimmas in under drift så finns möjlighet till att genomgå en så kallad begränsad förkvalificering. Det innebär att resursen förkvalificeras och blir godkänd för en 6 månaders period, då möjlighet finns att upprepade gånger ändra i vissa parametrar för att optimera funktion.
Efter att perioden har löpt ut måste en ordinarie förkvalificering genomföras för att resursen ska få fortsätta leverera stödtjänster på marknaden.
Fullständig information om begränsad förkvalificering (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Skicka in en ansökan om att inleda begränsad förkvalificering
För att få påbörja en begränsad förkvalificering måste en ansökan om att inleda begränsad förkvalificering skickas in till Svenska kraftnät, genom någon av våra kommunikationslösningar för säker kommunikation: Alfresco eller Deaddrop.
I ansökan ska behovet av att genomgå en begränsad förkvalificering motiveras. De problem man vill arbeta med att lösa/optimera under intrimningsperioden ska även beskrivas i ansökan.
Via Alfresco
- Skicka in ansökan
- När ansökan har skickats in ska ni meddela oss att det är gjort genom att mejla oss på någon av dessa e-postadresser: FCR@svk.se, aFRR@svk.se, mFRR@svk.se.
Via Deaddrop (om du ej har tillgång till Alfresco)
Kontakta oss om att ni behöver tillgång till Deaddrop för att kunna ladda upp ansökan genom att mejla oss på någon av dessa e-postadresser: FCR@svk.se, aFRR@svk.se, mFRR@svk.se.
Information som behövs i mejlet till oss
Mejlets ämnesrad märks med ”Ansök om att inleda begränsad förkvalificering”.
Mejlet ska innehålla information om:
- enhetens/gruppens namn
- namn på ansökande företag (BSP eller potentiell BSP)
- teknikslag
- vilken/vilka stödtjänster som ansökan omfattar
- om ansökan skickas via Alfresco eller Deaddrop
Bedömning sker efter ansökan skickats in
När ansökan inkommit gör Svenska kraftnät en bedömning om resursen kommer att uppfylla de tekniska kraven under hela intrimningsperioden. Därefter får den ansökande meddelande om ansökan att inleda en begränsad förkvalificering godkänns eller inte via e-post.
Vid godkännande går aktören vidare med bokande av tester och förkvalificering enligt ordinarie rutiner och tillvägagångssätt.
I de fall en underleverantör väljer att gå via ett företag som är BSP, för att leverera stödtjänster, är det fortfarande BSP-aktören som är den ytterst ansvariga mot Svenska kraftnät för leveransen. Detta innebär att BSP-aktören är ansvarig för att underleverantören kan levererar stödtjänsten genom att uppfylla de krav som ställs i avtalen, vilket bland annat innebär att BSP ska säkerställa att underleverantören har ett systematiskt IT-säkerhetsarbete.
Underleverantören bör exempelvis kunna redogöra för vilka åtgärder som vidtagits för att riktighet och tillgänglighet säkerställs vid leverans av stödtjänsten samt hur det generella arbetet kring säkerhet ser ut.
Svenska kraftnät har rätt att skicka en observatör vid testet. Meddela därför oss planerat testdatum via mejl senast tre veckor i förväg. Meddelandet bör även innehålla information om
- enhetens/gruppens namn
- namn på ansökande företag (BSP eller potentiell BSP)
- elområde där enheten/gruppen finns
- teknikslag
- stödtjänster som testerna avser (om testerna avser FCR: ange om dynamisk eller statisk drift kommer tillämpas)
- plats där testerna utförs.
Observera att Svenska kraftnät kan komma att behöva flytta ditt tänkta testdatum.
Anmäl testdatum för FFR till ffr@svk.se
Anmäl testdatum för FCR-N och FCR-D (upp och ned) till fcr@svk.se
Anmäl testdatum för aFRR till afrr@svk.se
Anmäl testdatum för mFRR till mfrr@svk.se
Förkvalificeringsansökan
I din ansökan bifogas ansökningsformulär, testresultat, samt eventuellt testprotokoll samt eventuellt IT-säkerhetsbeskrivning (gäller för centralt styrda resurser FCR).
Du som inte fått tillgång till Svenska kraftnäts säkra filuppladdningssystem ska skicka ett e-postmeddelande till aktuell stödtjänstbrevlåda fcr@svk.se, afrr@svk.se, mfrr@svk.se eller ffr@svk.se och be om tillgång till det för att kunna skicka in din ansökan.
När du har tillgång och skickat in din ansökan ska du vänta på kvittens om att din ansökan har tagits emot, innan handläggning påbörjas. Om du inte fått kvittens inom fem arbetsdagar bör du kontakta oss igen till stödtjänstbrevlådan för att vara säker på att Svenska kraftnät tagit emot ansökan.”
Hur lång tid tar det?
Du som aktör får bekräftelse på om din ansökan är fullständig inom åtta veckor från att vi tagit emot din ansökan.
Om du behöver komplettera din ansökan, så ska du göra det inom fyra veckor från att vi meddelat dig att det behövs.
Du får beslut om din enhet eller grupp uppfyller kriterierna för förkvalificeringen inom tre månader från att du fått bekräftelse om att din ansökan är fullständig.
Rapportering av data
En leverantör av stödtjänster är enligt Avtal om leverans av balanstjänster ("BSP-avtalet") bilaga 3 (FCR), bilaga 5 (aFRR) och bilaga 7 (mFRR) skyldig att spara vissa mätvärden i minst 3 månader.
Leverantören får själv välja vilket format data loggas på under drift, men när den skickas till Svenska kraftnät ska den vara på det format som anges i nämnda bilagorna. I avsnittet Rapportering av data och information finns beskrivet vilka mätvärden som ska kunna tillhandahållas Svenska kraftnät samt format för rapporteringen av dessa mätvärden.
Viktigt om företagssekretess
Observera att alla handlingar som kommer in till Svenska kraftnät som huvudregel är allmän handling. Uppgifter i dem kan i vissa fall omfattas av sekretess. Aktörer kan i samband med ansökan ange om några uppgifter i ansökan som kan anses känsliga ur sekretessynpunkt. Ange då även vilka de uppgifterna är och av vilken särskild anledning som aktören kan antas lida skada om uppgiften röjs.
Svenska kraftnät är inte bundet av aktörens bedömning utan kommer att göra en självständig prövning av sekretess i varje enskilt fall.
I vissa fall kan ett byte tillåtas av BSP som ansvarig för den godkända förkvalificeringen. Detta förutsätter att mottagande och befintlig BSP samarbetar kring bytet och meddelar Svenska kraftnät följande i ett mejl till fcr@svk.se, mfrr@svk.se eller afrr@svk.se beroende på vilken stödtjänst det gäller.
Handläggningstiden är vanligtvis 10 arbetsdagar och bytet behöver därför meddelas i god tid innan det ska börja gälla. Observera att ett byte av BSP även innebär ett byte av BRP i dagsläget, då rollerna ännu inte är separerade. Se mer information om rollerna i BRP-avtalet: BRP-avtalet
- Ärendenummer (finns på förkvalificeringsbeslutet) för godkänd förkvalificering som bytet avser.
- Vem är BSP för den godkända förkvalificeringen?
- Vem ska bli ny BSP för den godkända förkvalificeringen?
- Har något i den tekniska lösningen, som påverkar leveransen av stödtjänsten, ändrats till följd av bytet av BSP? Som exempelvis styrning, reglersystem, mätutrustning eller förbindelse via realtidskommunikation?
- Hur ska rapportering av realtidsmätvärden från enheten/gruppen ske?
- Har ni som är ny BSP budat in aktuell stödtjänst som förkvalificering avser i det aktuella elområdet förut?
Informationen ska skickas från befintlig BSP med kännedomskopia till berörd mottagande ny BSP. Svenska kraftnät administrerar därefter bytet när fullständig information inkommit och kan i andra fall avslå bytet.
Lägsta tillåtna förkvalificeringskapacitet
Svenska kraftnät har beslutat att lägsta tillåtna kapacitet som går att förkvalificera är 0,5 x minsta budstorlek för FCR och FFR och minsta budstorlek för mFRR och aFRR.
Stödtjänst | Minsta budstorlek (MW) | Minsta tillåtna kapacitet att förkvalificera (MW) |
---|---|---|
FCR-D upp | 0,1 | 0,05 |
FCR-D ned | 0,1 | 0,05 |
FCR-N | 0,1 | 0,05 |
FFR | 0,5 | 0,05 |
mFRR | Kapacitetsmarknad: 1,0 Energiaktiveringsmarknad: 5,0 |
1 |
aFRR | 1,0 | 1 |
Dokument kopplat till förkvalificering för de olika reserverna
For information and documents in English, see our English website.
Dokument förkvalificering FFR
Dokument förkvalificering aFRR
Dokument förkvalificering mFRR
Dokument kopplat till förkvalificering FCR
FCP IT-tool Prototype (7z-file)