Tariff, prislistor, avtal och abonnemang
Alla som äger en anläggning som är ansluten till transmissionsnätet ska betala en avgift till Svenska kraftnät. Prissättningen baseras på en särskild transmissionsnätstariff.
På den är här sidan förklaras transmissionsnätstariffen och avgifterna kopplade till den mer utförligt.
Bakgrund och enklare beskrivning av transmissionsnätstariffen
Abonnenter får tillgång till hela elmarknaden
Transmissionsnätstariffen är en prislista för avgifter för att transportera el på transmissionsnätet. Det är en punkttariff. Det betyder att abonnenten får tillgång till hela elmarknaden oavsett var själva inmatningen sker.
Den nätavgift som abonnenten betalar är oberoende av vilken annan aktör abonnenten gör affärer med. Exempelvis kostar det lika mycket för en norrländsk elproducent att mata in energi oavsett om konsumtionen sker i norra eller södra Sverige.
Abonnenter på transmissionsnätet debiteras för hur de nyttjat transmissionsnätet. Svenska kraftnät beräknar användningen genom att samla in mätvärden och avräkna kostnaden för nyttjande och utrikeshandel. Fakturering omfattar
- effektavgifter
- energiavgifter
- och kostnaden för abonnemang som har överskridits.
Tariffen ska täcka Svenska kraftnäts kostnader för drift och underhåll av nätet samt bekosta inköp av el för förlusterna på nätet.
Prislistor för transmissionsnätet
Svenska kraftnäts styrelse beslutade i september 2024 att effektavgiften för 2025 blir oförändrad sett till kundkollektivet som helhet genom att Svenska kraftnät nyttjar flaskhalsinkomster.
Transmissionstariffen består av en effektavgift och en energiavgift. Effektavgiften täcker kostnader för drift, underhåll, avskrivningar och kapitalkostnader för transmissionsnätet. Energiavgiften täcker kostnaderna för överföringsförluster i transmissionsnätet.
Energiavgiften består av två delar, aktuell marginalförlustkoefficient och förlustelpris. Förlustelpriset är det faktiska priset på elbörsens dagen-före-handel per timme i respektive elområde med ett riskpåslag.
För år 2025 sänks marginalförlustkoefficienterna i genomsnitt med cirka 1 procent sett till kundkollektivet som helhet. Marginalförlustkoefficienterna i energiavgiften uppdateras årligen baserat på överföringsmönstret i transmissionsnätet under de senaste fem åren. För 2025 baseras dessa på fyra år med anledning av att extremåret 2022 har exkluderats.
Riskpåslaget höjs till 15 kr/MWh med anledning av ökade obalanskostnader.
Under 2025 planeras det faktiska priset på elbörsens dagen-före-handel övergå från timme till 15 minuters handelsperiod. Energiavgiften kommer vid införandet av 15 minuters handelsperiod på dagen före marknaden övergå till den nya marknadstidsenheten på 15-minuter.
Vid en grov uppskattning bedöms Svenska kraftnäts nättariff utgöra en andel på ca 3-4 procent av slutkundens faktura (exklusive påslag, skatt och moms), vilket motsvarar cirka 3 öre per kWh.
De nya nivåerna införs från den 1 januari 2025.
Svenska kraftnäts styrelse beslutade i september 2023 att effektavgiften för 2024 blir oförändrad sett till kundkollektivet som helhet genom att Svenska kraftnät nyttjar flaskhalsinkomster (tidigare benämnt kapacitetsavgifter).
Transmissionstariffen består av en effektavgift och en energiavgift. Effektavgiften täcker kostnader för drift, underhåll, avskrivningar och kapitalkostnader för transmissionsnätet. Energiavgiften täcker kostnaderna för överföringsförluster i transmissionsnätet.
Energiavgiften består av två delar, aktuell marginalförlustkoefficient och förlustelpris. Förlustelpriset är det faktiska priset på elbörsens dagen-före-handel per timme i respektive elområde med ett riskpåslag.
För år 2024 höjs marginalförlustkoefficienterna i genomsnitt med cirka 6 procent vilket förklaras av ökade överföringsförluster orsakade av ändrade flöden i transmissionsnätet. Riskpåslaget höjs till 13 kr/MWh vilket förklaras av ökade obalanskostnader.
De nya nivåerna införs från den 1 januari 2024 och är efter de senaste extremåren med höga elpriser (2022) och reducering av energiavgiften (2023) nu tillbaks på mer normala nivåer samt i linje med vad som tidigare har kommunicerats.
Svenska kraftnäts styrelse beslutade i september 2022 att sänka effektavgiften och reducera energiavgiften för 2023.
Effektavgiften, som är den delen av transmissionsnätstariffen som ska täcka drift, underhåll och utbyggnad av transmissionsnätet sänks med 60 procent. Sänkningen möjliggörs genom att Svenska kraftnät använder flaskhalsinkomster för att kompensera för ökade kostnader samt för att sänka effektavgiften.
Transmissionsnätstariffen består också av en energiavgift, som ska täcka kostnader för överföringsförlusterna i transmissionsnätet. Svenska kraftnät reducerar den ordinarie energiavgiften motsvarande det inbetalade nettobeloppet för energiavgiften av respektive nätkund för perioden september 2021 – augusti 2022. Det motsvarar cirka 3,9 mdkr.
För år 2023 höjs marginalförlustkoefficienterna i energiavgiften i genomsnitt med cirka 15 procent vilket förklaras av ökade överföringsförluster i nätet. Marginalförlustkoefficienterna uppdateras årligen inför nästkommande år för att de ska spegla de överföringsförluster som finns i transmissionsnätet.
Svenska kraftnät beslutade även i oktober 2022 att införa ett tak på energiavgiften för 2023. Taket för hela kundkollektivet motsvarar cirka 1,95 mdkr för 2023, detta kan jämföras med att kundkollektivet under perioden september 2021-augusti 2022 betalade 3,9 mdkr i energiavgift.
I nyttjandeavtalet regleras hur stor överföringskapacitet som kunden abonnerar på. För sitt abonnemang betalar kunden en nätavgift enligt transmissionsnätstariffens effektavgift. Effektavgiften ska täcka kostnader för drift, underhåll och nyttjandet av nätet.
Kunden betalar också energiavgift, som ska täcka kostnader för att köpa in el för förlusterna på nätet. Nyttjandeavtalet tecknas årligen. I september varje år beslutar Svenska kraftnäts styrelse vilken tariff som ska gälla för kommande kalenderår.
Nyttjandeavtalet för 2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Till nyttjandeavtalet hör även en allmän avtalsdel.
I dokumentet "Allmänna avtalsvillkor" på sidan Anslut till transmissionsnätet finns mer information
Använd detta formulär för att ansöka om abonnemangsförändring inom nyttjandeavtal
Den effektbaserade delen av tariffen är till för att täcka kostnader för drift, underhåll och kapitalkostnad för investeringar som gjorts. Effekttariffen delas in i tre delar:
- ordinarie effektabonnemang
- tillfälliga effektabonnemang
- överskridandeavgift.
I Sverige produceras el främst i de norra delarna av landet och konsumeras i de södra. För att effektavgiften ska vara kostnadsriktig och ge korrekta långsiktiga styrsignaler är den geografiskt beroende. Effektavgiften för inmatning är högst i norr och faller linjärt mot söder. För uttag gäller det omvända.
Effektavgiften anges per abonnerad kW. Det som abonnenten betalar är därmed produkten av det årliga effektabonnemanget och effektavgiften. Den ordinarie effektavgiften debiteras i förskott med en tolftedel av årskostnaden per månad.
Det finns möjlighet att ansöka om tillfälligt abonnemang utöver det årliga abonnemanget. Tillfälligt abonnemang avser inmatning eller uttag utöver ordinarie abonnemang och tecknas för enstaka vecka (7 dygn).
Begäran om tillfälliga abonnemang anmäls till Svenska kraftnät senast timmen innan abonnemangets början och omfattar tiden fram till 24:00 abonnemangets sista dygn. Ansökan görs hos Svenska kraftnät vakthavande ingenjör (VHI) och beviljas i mån av ledig nätkapacitet.
För tillfälliga abonnemang debiteras dels en avgift motsvarande 1/200 av årlig effektavgift per abonnerad vecka och kW och dels en utfallsbaserad avgift motsvarande 1/500 av årlig effektavgift per nyttjad kWh.
Svenska kraftnät får avbryta de tillfälliga abonnemang som enligt Svenska kraftnäts bedömning kan medföra överbelastningar i transmissionsnätet. Någon ersättning till eller avgiftsreduktion för Anslutande part utgår inte vid sådant avbrytande.
Abonnemangsöverskridande som inte sker inom ramen för tillfälliga abonnemang är inte tillåtet. Om så ändå sker ska Anslutande part erlägga en avgift på 2 800 SEK/MW för det effektbelopp varmed abonnemanget överskridits, per timme, från och med tredje timmen av överskridande under ett och samma dygn.
Under den första timmen av överskridande erläggs en avgift om 20 procent av den totala avgiften, motsvarande 560 SEK/MW för det effektbelopp varmed abonnemanget överskridits. Under den andra timmen av överskridande erläggs en avgift om 50 procent av den totala avgiften, motsvarande 1 400 SEK/MW för det effektbelopp varmed abonnemanget överskridits. Erlagd avgift ger ingen rätt till fortsatt överskridande.
Avgift för abonnemangsöverskridande behöver dock ej erläggas om överskridandet beror på omfördelningar som skett på grund av fel eller driftomläggningar på transmissionsnätet eller vid antaget reglerbud.
Energiavgiften är till för att finansiera kostnader för förlustkraft. Energiavgiften består av två delar
- marginalförlustkoefficient
- pris på upphandlad förlustkraft
Marginalförlustkoefficienten
Marginalförlustkoefficienten får man fram genom nätberäkningar. Då undersöker man hur mycket nätets totala energiförluster påverkas, när ytterligare en MWh matas in i varje anslutningspunkt.
Om marginalförlustkoefficienten är positiv, så ökar nätets totala energiförluster vid inmatning och minskar vid uttag. För negativa förlustkoefficienter gäller det omvända.
Under de senaste åren har Svenska kraftnäts överföringsförluster ökat främst som en konsekvens av nedläggningen av produktion i mellersta och södra Sverige då det även leder till högre överföring av el från norr till söder. Ökade överföringsförluster i transmissionsnätet påverkar i sin tur marginalförlustkoefficienterna i energiavgiften då dessa ska spegla överföringsförlusterna på transmissionsnätet.
Pris på upphandlad förlustkraft
Priset på upphandlad förlustkraft baseras på det pris som Svenska kraftnät betalar för att köpa el för att ersätta förluster i transmissionsnätet. Från och med 1 januari 2020 övergår Svenska kraftnät till rörligt förlustelpris vilket innebär att priset på upphandlad förlustkraft varierar med det faktiska priset på elbörsens dagenföre- handel per timme i respektive elområde. Därutöver tillkommer även ett påslag för verkets risker.
Energiavgiften är produkten av ovanstående komponenter. Avgiften multipliceras med abonnentens faktiska energiutbyte. Beroende på om abonnenten minskar eller ökar energiförlusterna i nätet krediteras respektive debiteras denne ett belopp. Beloppet motsvarar produkten av energiavgiften och det faktiska energiutbytet. Energiavgiften debiteras eller krediteras månadsvis i efterskott efter avräkning av Svenska kraftnät.
Svenska kraftnäts styrelse har beslutat om förändringar i transmissionsnätstariffen för att främja flexibilitet och ett effektivt nätutnyttjande. Förändringarna träder i kraft från januari 2021.
Svenska kraftnät utökar möjligheten för nätkunder att teckna summaabonnemang för anslutningspunkter där Svenska kraftnät tidigare nekat ökade abonnemang. Förutsättningen är att det finns anslutningsavtal för punkterna och att det är drifttekniskt möjligt.
Ett summaabonnemang innebär att nätkunden ges möjlighet att flytta effekt mellan de olika abonnemangspunkter som ingår i summaabonnemanget. Dessa kommer kunna användas för att lindra situationen i områden där det råder kapacitetsbrist.
Dessutom kommer energiavgiften från 1 januari 2021 att spegla de kortsiktiga marginalkostnaderna för nätförlusterna istället för som idag genomsnittliga kostnader. Detta uppnås genom att den så kallade korrektionskoefficienten (0,8) i energiavgiften tas bort vilket medför att en mer korrekt styrsignal ges till nätkunderna.
Förändringarna genomförs i dagens tariffstruktur men Svenska kraftnät driver även en parallell översyn av tariffen med målsättningen att se över hela transmissionsnätstariffen.
Under våren 2019 sammanställde Thema Consulting Group på uppdrag av Svenska kraftnät en rapport som bland annat beskriver den svenska transmissionsnätstariffen.
Rapport: Review of the Swedish transmission grid tariff model (.pdf) Öppnas i nytt fönster