
Steg 1 – Ansökan
Steg 2 – Återkoppling
Sökanden får efter inskickad ansökan om anslutning en bekräftelse från Svenska kraftnät att ansökan har mottagits. Inom två månader från inskickad ansökan ger Svenska kraftnät besked om ansökan uppfyller kraven eller om komplettering behövs.
Om Svenska kraftnät gör bedömningen att ansökan inte uppfyller kraven, kommer återkopplingen på ansökan att innehålla information om underlag som behöver kompletteras samt tidsfrist för sådan komplettering. Om sökanden inte inkommer med de begärda kompletteringarna inom tidsfristen avslås ansökan och ärendet avslutas hos Svenska kraftnät.
Steg 3 – Informationsmöte
När Svenska kraftnät har ett preliminärt datum för när undersökningen kan påbörjas kallas sökanden till ett informationsmöte. Syftet med mötet är dels att ge sökanden en bild av anslutningsärendet i relation till andra ärenden och undersökningar, samt få ta del av undersökningsavgiftens storlek, dels att ge sökanden möjlighet att ge en mer detaljerad beskrivning av projektet och att ställa frågor.
Steg 4 – Undersökningsavgift
Om ansökan föranleder någon form av undersökning ska en undersökningsavgift debiteras. Undersökningsavgiften debiteras en månad innan undersökningen förväntas starta och ska vara betald innan undersökningen påbörjas. Undersökningsavgiften avräknas inte mot anslutningsavgiften vid genomförd anslutning.
Steg 5 – Undersökning
Undersökningen startar, efter betald undersökningsavgift, med en nätanalys som genom kapacitetsberäkningar undersöker vilka åtgärder som är nödvändiga för att möjliggöra anslutningen. I undersökningen påbörjas även arbetet med att ta fram en grov tidplan likväl som en grov kostnadsuppskattning för anslutningen, utifrån de eventuella åtgärder som nätanalysen visar. Om undersökningen visar att kapacitet finns eller kommer att möjliggöras efter ett antal åtgärder, lämnas ”förhandsbesked om anslutning” till sökanden.
Steg 6 – Förhandsbesked om anslutning
Förhandsbesked om anslutning meddelas normalt inom tolv månader från påbörjad undersökning. I förhandsbeskedet anger Svenska kraftnät vilka åtgärder som bedöms nödvändiga för anslutningen, vilken kapacitet sökanden erbjuds, en uppskattad tidplan och en uppskattad kostnad för anslutningen samt en övergripande beskrivning av de tekniska krav som kommer att gälla vid en anslutning. I samband med förhandsbeskedet skickas förprojekteringsavtalet.
Steg 7 – Förprojekteringsavtal
Efter erhållet förhandsbesked har sökanden sex månader på sig att ta ställning till om man vill gå vidare med sitt projekt och teckna förprojekteringsavtal. Om förprojekteringsavtalet inte undertecknats inom angiven tidsfrist avslutas ärendet hos Svenska kraftnät och reservationen av kapacitet upphör.
Förprojekteringsavtalet reglerar villkor för anslutning till stamnätet samt förprojekteringen, inklusive de kostnadsposter som ingår i förprojekteringen och kan hänföras till anslutande part. Sökanden förbinder sig i förprojekteringsavtalet att tillhandahålla erforderliga underlag, utöver informationen i ansökan, som är nödvändiga för att Svenska kraftnät ska komma vidare med förprojekteringen av anslutningen. Om Svenska kraftnät inte erhåller erforderlig information i enlighet med avtalet så upphör avtalet och därmed reservationen av kapacitet.
Steg 8 – Förprojektering
När förprojekteringsavtalet är tecknat av bägge parter, tar Svenska kraftnät ett inriktningsbeslut varpå förprojekteringen kan starta. Förprojekteringen omfattar bland annat undersökning och val av genomförandealternativ (förstudie), framtagande av underlag för ansökan om erforderliga tillstånd och markåtkomst, inlämnande av ansökan om nätkoncession, geotekniska undersökningar och framtagande av tekniska och kommersiella upphandlingsdokument. För ledningsprojekt omfattar Förprojekteringsavtalet även detaljprojekteringsfasen, det vill säga allt arbete fram till upphandling av entreprenadkontrakt.
Svenska kraftnät startar också arbetet med att ta fram den projektspecifika tekniska kravställningen för anslutningen. Det innebär exempelvis att Svenska kraftnät vid behov initierar elkvalitetsmätningar för att ta fram underlag för tilldelning av gränsvärden för parametrar med betydelse för elkvaliteten. För att ta fram den projektspecifika kravbilden kan Svenska kraftnät också komma att begära in kompletterande underlag från anslutande part.
Steg 9 – Besked om stationsplacering
När förstudien har kommit så långt att koordinater för anslutningspunkten har fastställts meddelas anslutande part genom ”besked om stationsplacering”. I de flesta fall behöver anslutande part en anslutande ledning till anslutningspunkten och med informationen från beskedet kan anslutande part ansöka om koncession för denna ledning. Koncessionsansökan för anslutande ledning ska vara inlämnad till Energimarknadsinspektionen innan anslutningsavtal kan tecknas.
Steg 10 – Besked om anslutning
Vid besked om anslutning får anslutande part besked från Svenska kraftnät om parametrar för plats och övergripande teknisk utformning samt senast gjorda uppskattning av kostnad och tid.
Steg 11 – Anslutningsavtal
Anslutningsavtal skickas till anslutande part i samband med besked om anslutning och ska tecknas av anslutande part inom sex månader efter erhållet besked om anslutning. För att signera anslutningsavtal ska anslutande part ha ansökt om koncession för anslutande ledning. Om ett anslutningsavtal inte tecknas inom sex månader upphör Svenska kraftnäts utfästelse om anslutning att gälla och anslutande part måste inkomma med en ny ansökan.
Anslutningsavtalet reglerar slutliga villkor för anslutningen till stamnätet såsom den tekniska utformningen, tilldelad kapacitet för anslutningen och eventuella tidsfrister därtill, storleken på eventuell anslutningsavgift och kostnader för anslutande parts anläggning.
I anslutningsavtalet villkoras att tilldelad kapacitet gäller under förutsättning att in- eller utmatningseffekt abonnerad i nyttjandeavtalet uppgår till tilldelad kapacitet innan avtalad tidsfrist i anslutningsavtalet har löpt ut. Abonnemanget i nyttjandeavtalet ska i sin tur vara i nivå med faktiskt nyttjad effekt. Tilldelning av kapacitet sker således utefter verkligt nyttjande.
Om tidsfristen för att uppnå avtalad effekt enligt anslutningsavtalet inte kan infrias finns möjlighet för anslutande part att ansöka om ändring av tidsfristen. Ansökan om förändring av tidsfrister sker via blankett Förlängning av tidsfrister anslutningsavtal. Fyll i blanketten och skicka den tillsammans med uppdaterad energianalys och tidplan via mejl till anslutningar@svk.se. Svenska kraftnät genomför därefter en bedömning ifall ansökt ändring av tidsfristen kan beviljas.
I anslutningsavtalet regleras de tekniska kraven och villkoren för anslutning till stamnätet. Kraven kompletterar och preciserar kravbilden i förordningar och föreskrifter. De tekniska kraven i anslutningsavtalet regleras dels i tekniska avtalsvillkor och i en projektspecifik kravbild som exempelvis kan omfatta krav gällande:
- Spänningsreglering och förmåga till utbyte av reaktiv effekt
- Elkvalitet
- Risk för oönskad interaktion
- Anslutning av förbrukningsanläggningar med betydande påverkan på driftsäkerheten till anslutande parts nät