Fem nya stationer för att säkra Stockholms elbehov
För att möta behoven av säkra elleveranser i Stockholm bygger Svenska kraftnät fem nya stamnätsstationer och flera nya elförbindelser runt om i regionen. När konkurrensen om marken är hård behövs särskilt yteffektiva stationslösningar och nu startar byggnationen av de första två.
Under kommande tioårsperiod planerar Svenska kraftnät att bygga fem nya stationer för 400 kV runt om i Stockholm. Först ut är stationerna Snösätra och Skanstull, som blir viktiga för att kunna överföra el genom den nya högspänningsförbindelse som just nu byggs från Upplands Väsby i norr till Huddinge i söder. Men eftersom vanliga luftisolerade ställverk kräver cirka 100 x 200 meter i anspråk behövs en annan teknisk lösning för att ekvationen med bostäder, företag och infrastruktur ska gå ihop med regionens ökade energibehov.
- Området där Snösätra station behöver byggas ligger nära Högdalen där det finns höga naturvärden. Det är inte tillräckligt stort för att rymma ett luftisolerat ställverk och den reaktor som också behövs på platsen, förklarar projektledaren Mona Jalal.
I området Mårtensdal i Hammarby sjöstad börjar vi inom kort bygga Skanstull station på ett område som är begränsat till 63 x 24 meter. För att klara Stockholm Stads krav på en maxhöjd om 26 meter kommer stationshuset bli delvis nedgrävt, som djupast 12 meter ner i marken, och markarbetet har redan startat.
- Skanstull station byggs i ren stadsmiljö där det råder stor platsbrist. Samtidigt som vi bygger vår station kommer Ellevio att bygga ett nytt gasisolerat ställverk för 220 kV bara ett stenkast bort. Det pågår också både inflyttning i och byggnation av kontorsfastigheterna Sthlm New i den nya stadsdelen. Samordningen mellan oss aktörer är helt klart en stor utmaning, berättar projektledare Peter Berg.
Snösätra station ska tas i drift 2022 och Skanstull station året därpå. Inom 10 år ska ytterligare tre stationer stå klara i Beckomberga, Bredäng (båda i Stockholms kommun) och Överby (i norra Sollentuna kommun). För att få plats behöver de nya stationerna byggas som gasisolerade ställverk. Att isolera med gas istället för luft gör det möjligt att minska storleken på stationerna med drygt 70 procent och därmed ta mindre mark i anspråk. Tekniken används redan idag i Sverige men främst på lägre spänningsnivåer.
- Det är många nya frågeställningar att besvara för alla oss som jobbar i projektet eftersom tekniken och själva byggnaden är helt ny för oss. En av våra absolut viktigaste uppgifter är förstås att säkerställa att de nya komponenterna kommer att harmonisera med transmissionsnätet i stort, förklarar Peter.
Gas istället för luft ger mindre stationer
De nya stationerna kommer att ha de spänningsförande delarna inneslutna i ett trycksatt utrymme, fyllt med gasen svavelhexafluorid (SF6), en växthusgas som ger ökad miljöbelastning om den kommer ut i luften. Ett gasisolerat ställverk (GIS*) byggs in i ett stort hus med skalskydd som är säkert från åverkan och som ständigt är övervakat för att ett potentiellt läckage snabbt ska kunna åtgärdas. Idag kan flera av tillverkarna garantera att läckaget från deras produkter till och med är lägre än vad internationella normer kräver. Svenska kraftnät har därför i de båda upphandlingarna anpassat sin kravställning på täthet så att den är fem gånger hårdare än normen.
Utvecklingen av gaser som kan användas vid isolering av den här typen av stationer går mot mer miljövänliga alternativ. Tillverkarna arbetar tillsammans med forskningsvärlden för att ta fram nya gasblandningar med mindre miljöpåverkan. Svenska kraftnät följer utvecklingen noggrant. Stockholmsregionen har stora behov av nätutbyggnad för att möta det ökade energibehovet och vi behöver hela tiden nya lösningar för att lösa Stockholms elförsörjning. Svenska kraftnät bygger gasisolerade ställverk endast i undantagsfall som dessa, när platsen inte finns för ett konventionellt luftisolerat ställverk.
En del av projektet Stockholms Ström
Stockholmsregionens elberoende ökar. Elnätet förstärks och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall och Ellevio föreslagit en helt ny struktur (kartan) för regionens elnät i ett femtiotal projekt. Dessa samordnas genom projekt Stockholms Ström. Vi bygger nya markkablar, luftledningar, tunnlar och transformatorstationer.
*Gas Insulated Switchgear