Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät genomför myndighetsdialog i projektet Bäsna-Repbäcken

I mars 2024 startade vi upp projektet Bäsna-Repbäcken, där vi ska bygga en ny 400 kV-ledning för att stärka upp elnätet. Just nu genomför vi myndighetsdialog vilket innebär att vi för tidig dialog med Länsstyrelsen och berörda kommuner för att hitta den bästa sträckningen för den nya ledningen.

Varför planerar vi att bygga en ny ledning mellan Bäsna och Repbäcken?

I dagsläget är den befintliga ledningen mellan Bäsna och Repbäcken en av två förbindelser som överför el mellan stamnätet och Ellevios elnät i Dalarna. Den andra ledningen klarar inte att ensamt överföra tillräckligt med el till regionen, vilket gör elnätet sårbart.

Genom att bygga den nya ledningen kan vi

  • öka driftsäkerheten i stamnätet
  • möjliggöra avbrott på de ledningar som kommer att vara kopplade till regionnätet, vilket behövs för att kunna utföra ledningsunderhåll
  • möta det framtida elbehovet i regionen.

Läs mer om projektet och ledningens syfte: 

Om projektet

Vad planerar vi att göra inom projektet? 

Enligt tidsplanen kommer vi att driftsätta ledningen år 2032. Vi har sedan projektstarten den 4 mars 2024 bland annat arbetat med att ta fram alternativa korridorer, det vill säga bredare områden inom vilka vi skulle kunna placera den nya ledningen.

Vi genomför nu myndighetsdialog under maj och juni 2024 och planerar att bjuda in till samråd i början av 2025. Efter detta kommer vi att skicka en koncessionsansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning till Energimarknadsinspektionen för att få tillstånd att bygga och driva ledningen.

Varför genomför vi myndighetsdialog? 

Att vi genomför tidig dialog med bland annat Länsstyrelsen och berörda kommuner är viktigt för att vi ska kunna 

  • hitta elförbindelsens mest lämpliga sträckning
  • ta hänsyn till regional och kommunal planering.

Läs mer om myndighetsdialog och samråd:

Utbyggnadsprocessen 

Har du frågor om projektet?

Om du har frågor om projektet är du varmt välkommen att kontakta någon i projektgruppen.