Pilotstudie: Sänkt budstorlek för mFRR
Svenska kraftnäts pilotstudie innebär att aktörer kan delta på marknaden för mFRR med mindre bud (1 MW). Syftet är att öka flexibiliteten i kraftsystemet.
Idag är den minsta budstorleken på Svenska kraftnäts marknad för mFRR 5MW. För deltagarna i pilotstudien sänks denna gräns till 1 MW. Studien är endast öppen för nya anläggningar som inte deltagit på reglerkraftmarknaden tidigare.
Pilotstudien inleddes under 2021 och beräknas pågå tills det att budgränsen på marknaden för mFRR sänks till 1 MW för alla budgivare. Tidplanen kan komma att justeras under studiens gång.
Anmäl dig till pilotstudien
Det går att gå med i studien när som helst under året. Leverantörer anmäler sig i samband med förkvalificering genom att mejla till mfrr@svk.se
Manuell frekvensåterställningsreserv kallas vanligen för mFRR, vilket är en förkortning av beteckningen på engelska, manual Frequency Restoration Reserve.
Frekvensåterställningsreserver har till uppgift att återställa frekvensen till 50 Hz. Det finns flera olika FRR-produkter. mFRR avlastar de automatiska stödtjänsterna och återställer frekvensen till 50,00 Hz. mFRR aktiveras idag manuellt efter begäran från Svenska kraftnät.
Mer information om mFRR som den används idag finns under Aktörsportalen
Lägre budstorlek ger fler möjlighet att stötta kraftsystemet
Omställningen av energisystemet med förnybar elproduktion sker i snabb takt och leder till större utmaningar med att balansera kraftsystemet och därmed till ett ökat behov av flexibla resurser.
Genom att sänka minsta budstorlek på marknaden förväntas mer av kraftsystemets totala flexibilitet bli tillgänglig. Det kan exempelvis röra sig om nya tekniska lösningar, mindre anläggningar eller helt nya aktörer. Att tillgängliggöra marknaderna för stödtjänster för fler aktörer och tekniker är ett viktigt steg i att säkerställa tillräckliga resurser för balansering av kraftsystemet och att upprätthålla driftsäkerheten på ett effektivt sätt även i framtiden.
Anpassning till gemensam standard
För att säkerställa att balanseringen sker effektivt, säkert, miljöanpassat och enligt europeisk lagstiftning pågår arbete för att i framtiden möjliggöra utbyte av balansenergi för FRR på europeisk nivå. Det ska ske via gemensamma plattformar och förutsätter bland annat en definition av gemensamma standardprodukter. Det innebär bland annat att minsta budstorlek för mFRR kommer att vara 1 MW.
Avrop ska göras elektroniskt
En förutsättning för att sänka minsta budstorlek är att Svenska kraftnät har tillgång till elektroniska avrop med aktören. Mer information om elektroniska avrop finns i implementationsguiden för elektronisk kommunikation via ECP/EDX. Dokumentet finns för nedladdning på engelska via EDIEL-portalen: Installation Guide for a participant's ECP/EDX Node
Förutsättningar för deltagande i pilotstudien
- Anläggningen har inte deltagit på reglerkraftmarknaden tidigare
Syftet är att möjliggöra för fler anläggningar att delta på reglerkraftmarknaden, inte för aktörer att dela upp befintliga bud i mindre beståndsdelar. - Leverantören uppfyller krav om elektronisk kommunikation för budgivning och avrop. Implementationsguide finns på Fiftys webbplats (på engelska) under meny valet: Transition period. (.html) Öppnas i nytt fönster
- Leverantör ska kunna visa att de tekniska kraven är uppfyllda genom att genomföra en förkvalificering med godkänt resultat/ Övriga tekniska krav uppfylls och godkänns vid test i ordinarie förkvalificering.
Möjlighet till undantag från realtidsmätning
I pilotstudien kan ordinarie krav på realtidsmätning ersättas med krav på att skicka in mätvärden i efterhand. De minimikrav som ställs på noggrannhet, upplösning och samplingstid i pilotstudien anges i tabellen Momentan aktiv effekt.
Tabell: Minimikrav för momentan aktiv effekt under pilotstudien
Minimikrav under pilotstudien | Noggrannhet | Upplösning | Samplingstid |
---|---|---|---|
Momentan aktiv effekt | 0,5 % | 0,1 MW | 1 minut |
Den momentana aktiva effekten är den aktiva effekt som resursen har i precis det ögonblicket.
Vid avrop ska aktiv effekt – produktion eller förbrukning – justeras motsvarande den avropade volymen. Justeringen av aktiv effekt ska ske från ett startvärde till ett slutvärde på ett sådant sätt att ändringen däremellan är lika stor som den avropade volymen, samt ske inom fastställda tekniska krav. Det är den momentana förändringen från resursens ordinarie aktiva effekt till den nya nivån som är leveransen av stödtjänsten.
Mer information och kontakt
Vid frågor om pilotstudien, kontakta Svenska kraftnät via e-post: mfrr@svk.se.
Mer information om reserver finns under Aktörsportalen
Läs mer om fördelarna med att bidra med reserver
Mer information om förkvalificering finns under Aktörsportalen