Traineernas blogg. Nu breddar vi våra perspektiv – praktik på ny enhet
Som en del av traineeprogrammet får vi möjlighet att göra inhopp på en annan enhet än vår hemenhet. Nu har vi fått äran att gästspela sedan mitten av februari och vill därför ta tillfället att berätta om nya perspektiv och erfarenheter som vi tar med oss i våra roller.
Ebba Björk
Hemenhet: Reinvestering AC-stationer (NSR).
Praktik: Driftplanering (SDP).
Jag ville prova att vara på ett annorlunda ställe än min hemenhet, och var nyfiken på division System och framförallt driften och enheten Driftplanering. Att förstå hur de jobbar här är något jag kommer att ha nytta av tillbaka på hemenheten sedan, till exempel hur de tänker kring planering av avbrott eftersom det verkar som att division Nät alltid vill ha längre avbrott och division System kortare.
Det som varit mest spännande hittills har varit att se hur avbrottsplaneringen fungerar och att det är här som driftordrarna skrivs! Det hade jag inte greppat innan jag kom hit.
Nils Widmark
Hemenhet: Beslutsstödssystem (IUB).
Praktik: Kraftbalans (SDB).
Jag valde enheten Kraftbalans, bland annat, då jag har kommit i kontakt med dem ganska mycket på min hemenhet Beslutsstödssystem. Genom denna kontakt har jag byggt ett intresse för deras arbete som jag helt enkelt tyckte verkade spännande och som jag önskade skapa en större förståelse för. Jag blev också tipsad av en tidigare trainee att göra min praktik på Kraftbalans, som berättade att de kunde få nytta av lite IT-kompetens. Det tyckte jag lät riktigt bra då det kändes viktigt för mig att jag kan bidra med min kompetens.
Jag arbetar främst inom NBM-programmet* vilket har varit otroligt spännande att lära sig mer om. Men höjdpunkten har ändå varit att få chansen att sitta med BTI:er** i kontrollrummet. DET VAR MAGISKT! Riktigt coolt och väldigt lärorikt att se hur balanseringen av det nordiska kraftsystemet sker i dagsläget.
* NBM står för Nordic Balancing Model och är ett gemensamt program med samtliga nordiska TSOer för att ta fram en modell som kan säkerställa balans i systemet även när mer intermittent kraft införs. Programmet innefattar automatisering och introduktion av nya marknader för el.
**BTI står för Balanstjänstingenjör, de sitter i kontrollrummet och ansvarar för kraftbalansen.
Alicia Söderlind
Hemenhet: Systemanalys (SKA).
Praktik: Driftanalys (SDA).
Jag valde att vara på enheten Driftanalys för att få insyn i ett område som jobbar med liknande saker som vi gör på min hemenhet Systemanalys, fast på ett annat sätt.
På enheten har jag en egen uppgift som är superintressant och jag har fått lära mig mycket nya saker. Jag är jätteglad för att ha fått möjligheten att förstå mer om hur vi arbetar med att bibehålla ett driftsäkert system :) Driftanalys jobbar även i kontrollrummet, vilket är en spännande arbetsplats att få ta del av.
Jennie Alfredsson
Hemenhet: Beredskap (GSB).
Praktik: Strategi och omvärld (SUS).
Jag valde att göra min rotation på enheten Strategi och omvärld för att få en inblick i hur man arbetar med riskhantering på division System och använda den kunskapen i utvecklingen av den interna riskhanteringen på Svenska kraftnät.
Det har varit väldigt intressant att delta i totalförsvarsplaneringen för division System och få en bättre förståelse för vad som, ur ett systemperspektiv, krävs för att möta totalförsvarets behov.
Ett spännande område enheten arbetar med är att samordna, driva och delta i internationella forum inom Entso-E och Norden samt att de samordnar det internationella FoI-arbetet*. De är med andra ord experter på att nätverka och det märks på alla trevliga morsningar i fikarummet!
*FoI står för Forskning och innovation.
Rebecka Palm
Hemenhet: Geodata (NAG).
Praktik: Data analytics (SBA).
Jag är på rotation hos Data analytics där jag har fått äran att hänga med Forecasting-gänget som till vardags försöker se in i framtiden.
Jag valde att ha min praktik här då det finns mer likheter mellan Data analytics och Geodata än vad folk kanske tror. Hittills har jag lärt mig en del om automatisering och hoppas kunna ta med mig lite av denna kunskap tillbaka till min hemenhet Geodata.
Fun fact: På bilden ser vi hur en vindkraftsprognos kan gå till. Rebecka, Viktor och handledare Jonatan Westholm.
Agnes Karlén
Hemenhet: Ledningsprojektering (NLP).
Praktik: Nätutveckling (SKN).
Jag gör min praktik på enheten Nätplanering som ligger inom division System. Eftersom jag i vanliga fall arbetar i projekt för att bygga nya transmissionsledningar så kändes det spännande att få komma till en enhet som bland annat arbetar med att planera hur elnätet ska se ut i framtiden.
Det har varit väldigt spännande att få inblick i hanteringen av anslutningsärenden, alltså då en ansökan om att få mata in eller plocka ut kraft från systemet kommit in och hur detta utreds. På Nätplanering får man se elnätet mer ur ett helhetsperspektiv vilket är väldigt lärorikt.
Emil Färm
Hemenhet: Driftanalys (SDA).
Praktik: Digitalt nätdriftstöd (SBN).
Jag valde enheten Digitalt nätdriftstöd för att de jobbar med de system som vi på min hemenhet Driftanalys använder oss. Det blir lite som att kolla ”under motorhuven” på det vi använder i driften tänker jag.
Det har varit intressant att lära mig mer om hur vi är organiserade inom förvaltning, ITs ”produktionsmodell” och hur vi samarbetar mellan avdelningarna.
Martina Reppen
Hemenhet: Hållbarhet (GHH).
Praktik: Tillstånd Samråd (NBT).
Jag ville under min rotation få nya perspektiv på Svenska kraftnät verksamhet genom att byta division och var intresserad av att få större förståelse för projektverksamheten i allmänhet och tillståndsprocesserna i synnerhet. På min hemenhet Hållbarhet arbetar vi med hållbarhetsfrågor på en strategisk och verksövergripande nivå och på Tillstånd Samråd aktualiseras olika hållbarhetsfrågor ofta utifrån ett lokalt perspektiv, vilket jag ville förstå mer om.
Inom den lokala nivån, och tillståndsprocessen, måste många sakområden inrymmas, hanteras och pareras mellan och ställas mot den samhällsekonomiska nyttan. Detta gäller alltifrån riksintressen för kulturmiljö, naturmiljö, rennäring och totalförsvaret till frågor om lokal acceptans. Jag är väldigt imponerad av hur våra kollegor på NBT jobbar med detta och hur de, genom myndighetsdialoger och samråd, arbetar för framdrift mot sträckningsförslag och koncessionsansökan. Det har varit väldigt spännande och allmänbildande att få djupare förståelse för detta område!
Caroline Moberg
Hemenhet: Beslutsstödssystem (IUB).
Praktik: Intäktsprocesser (SEI).
Jag valde enheten Intäktsprocesser främst för att jag ville få en större verksamhetsförståelse och fördjupad kunskap kring elmarknaden och hur alla delar hänger ihop. Jag tror att en större verksamhetsförståelse gör att det jag utvecklar på IT blir mycket roligare att utveckla, men också håller högre kvalitet då jag förstår verksamhetens och användarnas behov bättre.
Det mest intressanta tycker jag faktiskt har varit att få lyssna till och prata med alla medarbetare på Intäktsprocesser och även några från resten av avdelningen. Det är otroligt inspirerande och lärorikt att få ta del av den enorma kompetens och engagemang för arbetet som finns här.
Greta Jonsson
Hemavdelning: Ledningsprojekt (NL).
Praktik: Kraftbalans (SDB).
Under trainee-rotationen valde jag att testa något helt annat, som jag naturligt inte kommer i kontakt med på min hemenhet. Jag jobbar annars på Nät-sidan med kabel och luftledningsprojekt och under rotationen är jag på System och jobbar med drift och kortsiktig balansering.
Det som varit mest intressant har varit att få mer allmän förståelse för balansering av elsystemet och hur detta förväntas att ändras i framtiden med NBM (Nordic balancing model). Att sitta med människorna som påverkas direkt av detta är otroligt lärorikt och jag tror inte att jag fått den här insikten om jag inte varit på rotation här, och de har jag verkligen tagit emot mig (och min trainee-kollega Nils) med öppna armar.
En sak som jag inte visste var att vissa apparater (typ vissa gamla väckarklockor) fortfarande använder elnätets frekvens för att hålla sin tid. Om frekvensen inte är stabil på 50 Hz kommer tidmätningen ur fas. Enligt EU-regler är Svenska kraftnät tvungna att reglera denna för att inte denna ska förskjutas fram eller bakåt med mer än 30 sek, detta är något som BTIer håller koll på.
Viktor Eriksson Möllerstedt
Hemenhet: Data analytics (SBA).
Praktik: Driftanalys (SDA).
Jag valde enheten Driftanalys för att jag ville lära mig mer om hur kraftsystemet fungerar, och få insikt i hur det är att jobba i kontrollrummet.
Under praktiken har jag lärt mig använda en kraftsystemssimulator för att studera avbrotts påverkan på flöden i nätet. Med hjälp av Python har jag sedan kunnat automatisera en del analysarbete och utvecklat ett nytt verktyg – det har varit väldigt roligt!
Det är en härlig stämning på enheten - man tar sig tid för att hjälpa varandra. Att analysera avbrott kräver en hel del kraftsystemförståelse, vilket kommer med erfarenhet. Seniora kollegor hjälper mer än gärna till för att guida juniora.
Victoria Bjellerup
Hemenhet: Nätutnyttjande (SEN).
Praktik: Elmarknadsanalys (SKE).
Jag har bytt från enheten Nätutnyttjande till enheten Elmarknadsanalys. Jag ville jobba på en enhet som var ganska nära min hemenhet, en enhet vi har gemensamma områden med, men som ser på frågor med en annan infallsvinkel.
På SKE jobbar jag bland annat med att simulera elpris och elmarknadsnytta och det har varit intressant att se hur dessa förändras när jag till exempel adderar mer produktion eller höjer kapaciteten någonstans. Ibland blir förändringen inte riktigt som man tror!