Svenska kraftnät inför begränsning i budgivning från centralt styrda resurser som levererar FCR-D upp
Svenska kraftnät har en volymbegränsning för hur stor del som får utgöras av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR, utifrån ett systemsäkerhetsperspektiv. Under hösten 2022 har volymen förkvalificerad kapacitet från dessa typer av resurser överstigit volymbegränsningen för FCR-D upp. Därför kommer aktörerna från den 1 januari 2023 begränsas i hur stor del av sin förkvalificerade kapacitet som de kan buda in på marknaden.
I april 2021 ändrade Svenska kraftnät volymbegränsningen så att ökad volym förkvalificering kunde tillåtas (volymbegränsningen justerades från 58 MW till 73 MW för FCR-D upp). Nu höjs gränsen ytterligare en gång (från 73 MW till 87 MW). Dessa höjningar har varit möjliga efter analyser av faktisk nyttjandegrad, där vi tittat på erbjudna och avropade bud i relation till förkvalificerad volym. Dock är det fortsatt så att budgivningen kommer behöva begränsas då förkvalificerad volym redan överstiger kvoten.
Varför behöver volymen begränsas?
När det gäller resurser som är stegvist reglerade så är problematiken att de i allmänhet har mindre exakt reglering jämfört med linjärt reglerade resurser. De har även sämre dynamisk förmåga, det vill säga att de inte kan följa frekvensen upp och ner flera gånger utan fastnar någonstans efter första regleringen. Detta riskerar att få en stor påverkan på frekvenskvaliteten om vi inte har en volymbegränsning.
När det gäller begränsningen för central styrning så handlar det om att begränsa den volym som riskerar att försvinna i händelse av problem i centralstyrningen, samt att minska den volym som kan styras vid antagonistiska attacker.
Bakgrund
Enligt Balansansvarsavtalet gäller att om en större volym av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR förkvalificerats jämfört med volymbegränsningen kommer en proportionell reduktion av godkänd volym per Balansansvarig som levererar FCR att ske. Den proportionella begränsningen gäller erbjuden kapacitet i förhållande till förkvalificerad volym.
För att hantera denna proportionella begränsning vid budgivningen tilldelas aktörer en budfaktor, som anger hur mycket varje aktör får buda i förhållande till dess förkvalificerade volym.
22 september 2022 hade 89,35 MW av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR‑D upp förkvalificerats. Figuren nedan visar hur den förkvalificerade volymen har utvecklats i förhållande till kvotvolymen.
Notera att den förkvalificerade volymen numera överstiger kvotvolymen. Det ska nämnas att den förkvalificerade volymen inte motsvarar erbjuden volym då nyttjandegraden som nämns ovan är lägre. I takt med kommande förkvalificeringar bedöms dock även erbjuden volym överstiga kvotvolymen framöver. Mot den bakgrunden är det nödvändigt att införa en budfaktor.
Införande av budfaktor
Svenska kraftnät kommer att införa budfaktor från och med 1 januari 2023. Vi kommer att kommunicera senast två veckor i förväg vilken budfaktor som kommer att gälla. Som beskrivs ovan beror budfaktorn på vilken total volym centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR som är förkvalificerad.
Budfaktorn kommer att utvärderas och vid behov revideras löpande och vi kommer att kommunicera ny budfaktor senast två veckor innan en revidering. Kommunikation kommer ske på Svenska kraftnäts webbplats, samt direkt till berörda leverantörer.
Observera att begränsningen via budfaktor för närvarande enbart gäller för FCR-D upp och inte FCR-D ned respektive FCR-N.
Som exempel, antag att volymbegränsningen är 87 MW, och att totalt förkvalificerad kapacitet från centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR är 100 MW. Då är förhållandet mellan förkvalificerade enheter och volymbegränsningen 100/87=1,15. Detta motsvarar då en budfaktor på 87 %, det vill säga att varje aktör med resurser inom volymbegränsningen får buda 87 % av sin totala förkvalificerade volym av dessa resurser (1/1,15 = 0,87).
Exempel: Om en aktör har förkvalificerat 10 MW FCR-D upp från resurser inom volymbegränsningen får de endast buda 10 MW*0,87 = 8,7 MW av dessa, med budfaktorn 87 %.
Förändringar framåt
Svenska kraftnäts ambition är att införa systemstöd som möjliggör att hänsyn till volymbegränsningen kan ske i upphandlingsskedet. Innan det är på plats är det nödvändigt att behålla budfaktorn. Hanteringen av volymbegränsning för centralt styrd och stegvis reglerad FCR diskuteras för närvarande på nordisk nivå. Svenska kraftnäts ambition är att samma hantering ska införas i hela Norden och verkar för att det ska ske så snabbt som möjligt. Innan dess är en nationell hantering nödvändig.