Centralt styrd FCR utvärderad utifrån nya IT-säkerhetskrav – fortsatt ingen begränsning
Svenska kraftnät uppdaterade under hösten 2023 IT-säkerhetshetskraven för frekvenshållningsreserver, FCR. Kraven leder fortsatt inte till någon begränsning i budgivning i detta skede.
I slutet av 2023 uppdaterade Svenska kraftnät IT-säkerhetskraven för frekvenshållningsreserver, FCR. Kraven omfattar de leverantörer av FCR som använder central styrning, det vill säga en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR och som styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion. En förändring av kraven var att centralt styrda resurser förkvalificeras i två kategorier; kategori A och kategori B. Kategori A omfattas av högre krav på bland annat redundans i systemet, medan kategori B har lägre krav. Kraven på IT-säkerhet tillämpas för nya förkvalificeringsansökningar sedan den 20 februari 2024. För tidigare godkända ansökningar började kraven tillämpas den 20 juni 2024.
Svenska kraftnät utvärderar löpande IT-säkerheten för nya förkvalificeringar och placerar dessa i kategori A eller kategori B.
Den totalt godkända förkvalificerade kapaciteten placerad i kategori B den 12 december 2024 var cirka:
- FCR-N: 0 MW
- FCR-D upp: 40 MW
- FCR-D ned: 5 MW
Volymbegränsning av centralt styrd FCR i kategori B
Endast 70 MW av upphandlad FCR-kapacitet per produkt får utgöras av centralt styrd FCR placerad i kategori B, eftersom de resurserna omfattas av lägre krav på bland annat redundans. Svenska kraftnät kommer därför, i enlighet med BSP-avtalet, proportionellt att reducera godkänd volym per BSP om mer än 70 MW har förkvalificerats inom kategori B.
Den proportionella begränsningen gäller erbjuden kapacitet i förhållande till förkvalificerad volym.
Vid den första utvärderingen, som genomfördes i juni 2024, var det utifrån kraven inte nödvändigt att införa några begränsningar.
Fortsatt ingen budfaktor för centralt styrd FCR i kategori B – utvärdering sker löpande
Svenska kraftnät har återigen bedömt behovet av begränsning och i dagsläget kommer ingen begränsning införas eftersom volymerna ännu understiger gränsen.
Svenska kraftnät fortsätter att utvärdera de förkvalificerade volymerna inför varje kvartal. Om den totala volymen för en produkt överstiger 70 MW kommer berörda leverantörer av balanstjänster (BSP-aktörer) att tilldelas en budfaktor som anger hur mycket varje leverantör får buda i förhållande till dess förkvalificerade volym. Budfaktorn tillämpas per FCR-produkt.
Eventuell budfaktor revideras kvartalsvis vid behov. Ny budfaktor kommuniceras senast två veckor innan den träder i kraft på Svenska kraftnäts webbplats, samt direkt till berörda leverantörer.
Budfaktor - exempel:
Budfaktorn baseras på volymbegränsningen och den totalt förkvalificerade volymen. Om begränsningen är 70 MW och den totala volymen är 100 MW så blir budfaktorn 70 % (70 MW/100 MW). Med budfaktorn 70 % får en aktör som har förkvalificerat 10 MW endast buda 7 MW (70 % av 10 MW).
Varför behöver volymen begränsas?
Volymbegränsningen handlar om att minska risken för bortfall om det skulle bli problem med den centrala styrningen, samt att minska den volym som kan styras vid antagonistiska attacker. Enheter och grupper som har placerats i kategori A uppfyller högre ställda IT-säkerhetskrav och krav om redundans, och omfattas därför inte av volymbegränsningen.
Information och kontakt
Läs mer om Volymbegränsning för centralt styrd FCR placerad i kategori B
Information om Förkvalificering
Vid frågor om IT-säkerhetskrav eller volymbegränsningen för FCR, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post till fcr@svk.se
Tidigare nyheter
Införande av nya IT-säkerhetskrav för FCR
Införande av nya IT-säkerhetskrav för tidigare godkända FCR-ansökningar
Centralt styrd FCR utvärderad utifrån nya IT-säkerhetskrav – ingen begränsning i dagsläget
Centralt styrd FCR utvärderad utifrån nya IT-säkerhetskrav – ingen begränsning i dagsläget