Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu tillåts energilager att buda alla timmar på FCR

De tekniska kraven för FCR som trädde i kraft den 1 september 2023 möjliggör för resurser med begränsad energireserv att nu buda in alla timmar för FCR-D upp, FCR-D ned och FCR-N. I och med detta avslutas pilotstudien som pågått sedan 2019 vars syfte har varit att förenkla budreglerna för energilager på FCR-D.

Sedan starten 2019 har pilotstudien för resurser med begränsade energireserver (Limited Energy Reservoirs, LER) möjliggjort budgivning samtliga timmar på dygnet för FCR-D upp och ned. Syftet med pilotstudien var både att öka likviditeten på marknaden och att höja kunskapen om hur dessa resurser samspelar med kraftsystemet.

I pilotprojektet deltog totalt åtta olika balansansvariga med en total volym FCR-D upp på 42 MW. Resurserna genomgick en förkvalificering och har deltagit på marknaden enligt ordinarie regler, med undantaget att de inte behövde ta hänsyn till återhämtningstid mellan bud på FCR-D upp och ned.

Under pilotstudien samlade de deltagande aktörerna in data som skickades till Svenska kraftnät vid begäran. Under pilotstudien gjordes ett par uppföljningar vid flertalet större störningar dels inom ramen för piloten och dels inom ordinarie uppföljningsprocess. Detta var både för att följa upp den faktiska FCR-D leveransen men också för att se hur energiåterhämtningen fungerade.

I och med att de nordiska tekniska kraven för FCR trädde i kraft den 1 september 2023 avslutades projektet.

Nya nordiska tekniska krav

De nya tekniska kraven för FCR har utvecklats nordiskt med syfte att harmonisera kraven för Norden samt för att bemöta kraftsystemets behov. I de nya kraven inkluderas specifika krav för LER-resurser (exempelvis energilager), vilket möjliggör för resurser med begränsad energireserv att nu delta samtliga timmar på FCR-marknaderna. Detta möjliggörs genom att krav för bland annat energiåterhämtning och reservering av effekt samt energi har inkluderats i de tekniska kraven.

Mer information om hur resurser med begränsad energireserv kan delta på FCR- marknaderna

Resultat från det avslutade pilotprojektet för LER

De nya tekniska kraven för FCR finns på sidan Förkvalificering

Mer information

Tekniska krav för FCR (avsnitt 3.5) på engelska – FCR Technical Requirements (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Balansansvarsavtalet Bilaga 3: Villkor för FCR – Balansansvarsavtalet

Kontakt och mer information om FCR

Om du har frågor om FCR eller hur man blir leverantör, vänligen kontakta oss via e-post: fcr@svk.se.