Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät avslutar Hansa PowerBridge efter regeringens avslag

Den 13 juni 2024 beslutade regeringen att avslå Svenska kraftnäts ansökan om koncession för projekt Hansa PowerBridge. I och med detta har Svenska kraftnät nu beslutat att avsluta projektet.

I regeringens beslut framgår det att avslaget inte innebär något förbud mot en ny förbindelse mellan Tyskland och Sverige om förutsättningarna skulle ändras i framtiden.

Samhällsekonomiskt ser Svenska kraftnät stora nyttor av en ny elförbindelse till Tyskland i framtiden. Det handlar om en stärkt integration av den europeiska elmarknaden, om försörjningstrygghet och en ökad robusthet. Men regeringen har vägt in andra aspekter, bland annat en ökad risk för stigande priser i framför allt södra Sverige.

Då regeringen är sista instans i koncessionsprövningen kommer Svenska kraftnät därmed att avsluta projektet då förutsättningar för koncession saknas. 

Se regeringens pressmeddelande om avslaget

Mer information om det avslutade projektet