Rapport föreslår åtgärder och principer som kan effektivisera anslutningsprocessen
Svenska kraftnät redovisar en rad förslag som syftar till att effektivisera anslutningsprocessen till stamnätet. Bland annat utreds möjligheten att anslutande part som kan erbjuda systemnytta, eller vars anslutning som ryms inom befintligt nät, kan få förtur vid anslutning till stamnätet. Svenska kraftnät publicerar även rekommendationer till nätföretag gällande hantering av anslutningsärenden.
Detta framgår av slutrapporten Effektivisering av processen för anslutning till transmissionsnätet som Svenska kraftnät har överlämnat till regeringen. Bakgrunden är ett regeringsuppdrag där Svenska kraftnät ska utreda möjligheter och principer för hur anslutningsprocessen till stamnätet kan effektiviseras.
Bland annat undersöks i rapporten en princip om förtur för anslutningar vars effekt redan ryms inom befintligt nät, under förutsättning att endast en begränsad negativ påverkan för den aktör vars anslutning inte ryms inom befintligt nät kan säkerställas.
Reservationer som blockerar
− Syftet är att undvika att stora reservationer av kapacitet i näten blockerar anslutningar som annars skulle kunna genomföras och därigenom ökar vi också nyttjandet av nätet, säger Anna-Märta Jander, chef Anslutningar och Kundrelationer.
Svenska kraftnät presenterar också ett förslag på en åtgärd som ska kunna möjliggöra för snabbare anslutning av elproduktion i områden som har eller kan få brist på el. Eftersom det finns ett stort behov av att snabbt tillföra mer elproduktion anser Svenska kraftnät att det är motiverat att ge förtur för tillkommande elproduktion där den konkurrerar med tillkommande förbrukning om kapacitet i nätet.
− Det finns goda motiv utifrån systemnytta att vid en konflikt ge förtur för anslutning av elproduktion före förbrukning , men innan vi kan gå vidare med en sådan åtgärd behöver konsekvenserna analyseras noggrannare, säger Anna-Märta Jander.
Villkorade avtal
Svenska kraftnät beskriver också i rapporten möjligheten att snabbare få kapacitet där det idag finns begränsningar genom villkorade avtal, vilka både kan tillåta ökade effektuttag (förbrukning) eller inmatning (elproduktion) utan att invänta nätförstärkningar. Som motprestation behöver den anslutande parten begränsa uttaget eller inmatningen då nätet riskerar att bli överbelastat. Svenska kraftnät inleder nu arbetet med att förbereda för implementation av verktyg och rutiner för att kunna använda villkorade avtal som ett sätt att snabbare ansluta aktörer.
Svenska kraftnät rekommendationer till nätföretag gällande krav på mognadsgrad, krav på informationsutbyte och turordningsprinciper samt införandet av villkorade avtal syftar till att ge förutsättningar så att planering och utveckling av elnätet kan ske effektivt och i takt med de faktiska behoven. Det ska även skapa förutsättningar för ett mer effektivt och ändamålsenligt anslutningsförfarande samt ökad transparens för inblandade parter.
Ta del av slutrapporten
Slutrapporten "Effektivisering av processen för anslutning till transmissionsnätet" och "Rekommendationer till nätföretag gällande hantering av anslutningsärenden" finns att läsa eller hämta under Rapporter och remissvar.
Tidigare rapport och kompletterad vägledning
Den första delen av regeringsuppdraget, komplettering av Svenska kraftnäts Vägledning för anslutning till stamnätet avseende ökade krav på mognadsgrad och krav på informationsdelning samt promemoria gällande förändringar i vägledningen redovisades den 31 december 2023. De finns att ta del av här: Anslut till transmissionsnätet
Webbinarium
Den 13 mars 2024 klockan 10.00-11.00 arrangerar Svenska kraftnät ett webbinarium gällande effektivisering av processen för anslutning till stamnätet och den uppdaterade vägledningen. Se inbjudan och anmälan här.
Vid frågor kontakta anslutningar@svk.se