Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät publicerar delrapport om status för arbetet med havsbaserad vindkraft

Svenska kraftnät arbetar sedan hösten 2022 med att anpassa och vidareutveckla processen för landbaserad anslutning av havsbaserad vindkraft till transmissionsnätet. En ny rapport beskriver preliminära förslag till en ny arbetsprocess och vilka kapacitetsmässiga förutsättningar som finns för att ansluta elproduktion utmed Sveriges kustområden.

Anslutning av havsbaserad vindkraft till transmissionsnätet på land

Svenska kraftnät har, genom sin instruktion, sedan den 1 januari 2022 i uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till havs i områden inom Sveriges sjöterritorium för att ansluta flera elproduktionsanläggningar. Efter regeringens förslag från juni 2023, att dessa arbetsuppgifter ska utgå, har Svenska kraftnät avbrutit alla förundersökningar kopplade till det tidigare uppdraget. Denna delrapport fokuserar därför helt och hållet på processen för att ansluta havsbaserad vindkraft på land, av Svenska kraftnät benämnt anslutning enligt den öppna dörrens princip.

- Det har varit ett minst sagt händelserikt år för havsbaserad vindkraft i Sverige säger Emma Moberg, projektledare för framtagningen av den nya vägledningen för anslutning av havsbaserad vindkraft på Svenska kraftnät. Frågan om ökade krav på projektmognad för att få ansluta har blivit högaktuell, inte bara inom detta kundsegment utan för branschen som helhet. Vi bedömde därför att den snabba händelseutvecklingen motiverade någon form av uppsummering av läget. Syftet med denna delrapport är därför att ge aktörerna insyn i var vi står någonstans halvvägs in i arbetet. 

Nya anslutningspunkter och kapacitet till ny elproduktion

Inledningsvis kommer Svenska kraftnät att genomföra så kallade öppna utredningar av åtta anslutningspunkter. Tre av dessa kommer tas fram för havsbaserad vindkraft lokaliserad i Bottenhavet. Fem anslutningspunkter är redan utredda, alla i Södra Sverige, till förmån för specifika havsbaserade vindparker. När man tagit hänsyn till alla planerade förstärkningar av nätet, fram till år 2041, uppskattar Svenska kraftnät att det, under vissa givna förutsättningar, bör vara möjligt att ansluta upp till cirka 14 GW elproduktion i kustnära lägen. Av denna totalvolym är idag ca 7 GW knuten till specifika projekt.

Tillståndsmässig mognadsgrad ska styra vilken aktör som tilldelas kapacitet

Innan Svenska kraftnät hunnit ta fram och implementera den nya processen fullt ut, kommer verket att upprätta en struktur för att säkerställa god likabehandling av informationsdelning av alla aktörer som vill ansluta. 

-  Att vi löpande delar information om framdrift och ställningstaganden kopplade till vårt ansvarsområde nätanslutningar motiveras inte minst av det stora antalet havsvindkraftsprojekt som nu börjar närma sig slutlig miljötillståndsprövning, säger Emma Moberg. 

I avrapporteringen av regeringsuppdraget om havsbaserad vindkraft år 2022 lade Svenska kraftnät fram ett antal förslag på ändrade arbetssätt i processen för anslutning av kraftslaget. Svenska kraftnät följer nu upp arbetet, med en statusrapport i två delar, som beskriver hittills uppnådda resultat och förutsättningarna för det fortsatta arbetet. Rapporten riktar sig främst till aktörer som vill ansluta havsbaserad vindkraft till det svenska transmissionsnätet. 

Webbinarium i samband med att delrapporten publiceras

I samband med att rapporten släpps bjuder Svenska kraftnät in aktörer, som är intresserade av processarbetet förknippat med anslutning av havsbaserad vindkraft, till ett webbinarium den 8 november 2023. 

Anmälningssida till webbinariet hittar du här (sista anmälningsdag 6 november). På denna sida kan man också ställa frågor inför webbinariet och ge återkoppling på delrapporten till och med den 27 oktober. 

Länk till ”Ny anslutningsprocess för havsbaserad vindkraft – delrapport”

Del 1: Överföringskapacitet och anslutningspunkter på land  (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Del 2: Process och villkor för kapacitetstilldelning (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Frågor: 

Frågor om Svenska kraftnäts arbete med landbaserad anslutning av havsbaserad vindkraft till transmissionsnätet skickas till e-post: havsbaseradanslutning@svk.se