Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vy över jorden från rymden med infogade porträttbilder av Tiina Saksman Harb och Sandra Brenner.
Tiina Saksman Harb och Sandra Brenner.

Experter från Svenska kraftnät på uppdrag i Lettland och USA

Våra medarbetare Tiina Saksman Harb och Sandra Brenner är hemma igen efter sina uppdrag i Lettland respektive USA. De har deltagit i den internationella organisationen IEA:s granskning av ländernas energipolitik där de bidragit med sina kompetenser inom risk- och sårbarhetsanalys (Tiina) och elmarknadsanalys (Sandra).

Tiina Saksman HarbTiina Saksman Harb var i Lettlands huvudstad Riga i september tillsammans med ett tiotal andra specialister från olika medlemsländer i IEA. Hon hade läst på i förarbetet inför uppdraget, och säger så här i efterhand att det nog var en förutsättning.

– Annars hade det blivit väldigt svårt att genomföra uppdraget på bara en vecka.

Geopolitiken påverkar energipolitiken

Tiinas bild i förväg var att Lettland är ett land där geopolitiken starkt påverkar energipolitiken. Den bilden visade sig stämma bra. Estland, Lettland och Litauen ska frikoppla sig från det ryska elnätet senast 2025 och synkronisera sina elnät med det europeiska kontinentala nätet. Lettland har redan slutat importera rysk gas, men är ännu inte helt självförsörjande på el. Det kan innebära en hel del utmaningar de närmaste åren.

En reflektion Tiina gjorde när hon väl var på plats är att Lettland är ett litet land. Det påverkar arbetet inom departement och myndigheter. Det är få personer inblandade, och geopolitiken med den stora grannen i öster skapar ett tydligt behov av pragmatism.

Granskningen handlade mycket om frågor kring olja och oljereserver ur ett beredskapsperspektiv. Men aspekter kring energiomställning, energieffektivisering och elförsörjning har kommit mer i fokus än tidigare.

Råd till Lettland: Arbeta långsiktigt och strategiskt

Tiina, som under granskningen fokuserade på elförsörjningen, framhåller vikten av att arbeta långsiktigt och strategiskt, så att målbilden för energiområdet blir tydlig både för intressenter och ur ett beredskapsperspektiv.

– Det var otroligt intensivt och lärorikt och inte minst väldigt roligt att vara med i granskningen. Det är fantastiskt hur mycket man hinner på kort tid om man är tvungen. Vi blev ganska snabbt ett sammansvetsat gäng, säger Tiina och fortsätter:

– Det vore intressant att se om fem år om de rekommendationer vi gav var till nytta.

Fick träffa USA:s vice energiminister

Sandra BrennerSandra Brenner var i Washington i USA i månadsskiftet oktober-november. Intensivt, spännande och roligt är ord hon återkommer till när hon berättar om sitt granskningsuppdrag där.

– Det var ett extremt intensivt arbetsschema, fullspäckat med möten hela dagarna. Faktiskt mycket mer jobb än jag hade tänkt mig, men också mycket roligare. Den federala administrationen tog vår granskning på stort allvar, och vi fick bland annat träffa vice energiministern som var väldigt intresserad av våra råd, berättar hon.

Fragmenterad marknad med billiga drivmedel

USA har helt andra utmaningar inom energipolitiken jämfört med lilla Lettland. Det är 50 delstater som går sin egen väg, med skillnader i lagstiftning och förutsättningar. Det gör att elmarknaden är väldigt fragmenterad. Det är också ett land där gas och drivmedel fortfarande är billigt. Det är en utmaning i omställningen mot minskade koldioxidutsläpp.

– Men administrationen har ambitiösa mål. USA ska ha netto noll utsläpp 2050 och fossilfri elproduktion 2035. ”Det här måste vi lösa”, var deras budskap. Det finns en tydlig politisk vilja, säger Sandra.

Omsvängning i energipolitiken

Senaste gången IEA gjorde en granskning i USA var under Trump-eran. Den dåvarande administrationen hade inte dessa mål – även energipolitiken är polariserad i USA. Men nuvarande administration jobbar med morötter i form av skattelättnader. Två stora program för omställning har tagits fram, varav det ena även stöds av republikanerna.

Sandra Brenners råd till amerikanerna innefattade att strukturera alla utmaningar och bryta ner dem per delstat, så att delstaterna får rätt verktyg för arbetet på energiområdet. Ett konkret tips som väckte intresse var hur vi i Sverige arbetar med leverantörer av aggregeringstjänster på balansmarknaden.

Sverige har bättre förutsättningar

Internationellt arbete kan ge nya perspektiv. Sandra reflekterar över USA:s svårigheter i energiomställningen jämfört med Sveriges.

– Vi har utmaningar i Sverige, men det är ingenting jämfört med hur det är där. Vi i Sverige ligger väldigt långt fram och har goda förutsättningar. Om något land ska klara energiomställningen så är det Sverige!