Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ACERs uppföljning av 70-procentsregeln visar på komplexiteten i kraftsystemet

I ACERs senaste uppföljning av hur systemoperatörerna inom EU uppfyller den så kallade 70-procentsregeln pekar resultaten på att Svenska kraftnät avviker från kraven för ett antal elområdesgränser. Ett resultat som skiljer sig från Svenska kraftnäts egna analyser som tvärtom visar på en relativt god uppfyllnad.

– Skillnaden sätter fingret på hur komplexa dessa kraftsystemberäkningar är, liksom på behovet av att fortsätta samarbetet med mer data och analys, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.

Den så kallade 70-procentsregeln infördes 2020 och innebär en skyldighet för systemoperatörerna inom EU att tillhandahålla minst 70 procent av nätets överföringskapacitet till marknaden. Svenska kraftnät arbetar kontinuerligt med att frigöra maximal driftsäker kapacitet i linje med det nya regelverket. Interna beräkningar har tidigare visat att det med nuvarande elområdesindelning finns tillfällen där kraven inte nås på ett driftsäkert sätt på grund av nya flödesmönster.

Svenska kraftnät ansökte därför om ett temporärt undantag från 70-procentsregeln för 2022. Undantaget beviljades inte med motiveringen att det uppskattade avsteget från 70-procentsregeln var litet och möjligt att täppa till med mothandel och omdirigering.

– Svenska kraftnät har arbetat utifrån ACERs bedömning och jobbat hårt med att tilldela mer handelskapacitet på ett driftsäkert sätt, säger Erik Ek. Våra uppföljning visar att det finns tillfällen där tilldelningen understiger 70 procent men att tilldelningen den största delen av tiden varit hög tack vare de åtgärder som vidtagits.

Ökade kapaciteter och hög export under 2022

Under 2022 har Svenska kraftnät ökat kapaciteten på flera sätt, bland annat genom införandet av summaallokering mellan SE3 och NO1 och DK1, förbättrad optimering av handelskapaciteterna utifrån flödesprognoser och utökad användning av mothandel via upphandlade kontrakt.

Handelskapaciteten på snitt 2 och snitt 4 ökade i genomsnitt med 600 MW respektive 500 MW jämfört med 2021. Även export till NO1 och DK1 har ökat tack vare den nya summaallokeringen på dessa förbindelser. Sverige var också det land i Europa som exporterade mest el under 2022.

Bilden visar den genomsnittliga kapaciteten över snitt 2 och 4 under perioden 2019 till 2022.
Bilden visar den genomsnittliga kapaciteten över snitt 2 och 4 under perioden 2019 till 2022.

– Vi har sedan 2021 lyckats vända den tidigare trenden med sänkta interna överföringskapaciteter och istället börjat öka dem, säger Erik Ek.

Skillnader i resultat mellan Svenska kraftnäts och ACERs uppföljning

ACER gör årligen uppföljningar av 70-procentsregeln där efterlevnaden bedöms utifrån rekommendation som ACER publicerade 2019. Rekommendationen har blivit vägledande för hur 70-procentskravet i Elmarknadsförordningen (EU) 2019/943 ska tolkas utifrån de olika kapacitetsberäkningsmetoder som finns (NTC-beräkningar och flödesbaserade kapacitetsberäkningar).

Svenska kraftnäts beräkning visar på en relativt hög uppfyllnad av 70-procentkravet på flera av förbindelserna. Det är endast en förbindelse mot Norge som avviker vilket beror på speciella förutsättningar på den förbindelsen.

Resultatet i ACERs analys ger en annan bild där kravet för vissa förbindelser inte uppnås alls eller i betydligt lägre grad. Resultatet skiljer sig också kraftigt från ACERs slutsatser som svar på Svenska kraftnäts undantagsansökan där avsteget bedömdes som litet (se ACERs rapport nedan).

– Vi har haft en nära dialog med ACER kring detta och undersökt varför våra resultat skiljer sig åt i den omfattning som de gör, men tyvärr har vi inte nått hela vägen fram utan behöver ha en fortsatt dialog inför nästa års rapportering, säger Erik Ek.

Olika syn på koordineringsområden påverkar resultaten

En fullständig och korrekt uppföljning av Svenska kraftnäts efterlevnad av 70-procentsregeln förutsätter en koordinerad kapacitetsberäkning i Norden. Innan den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden implementerats baseras uppföljningen på förenklingar som i det här fallet har lett till svårtolkade resultat. Svenska kraftnät ser dock flera möjliga orsaker till varför resultaten skiljer sig.

För det första så utgår Svenska kraftnät och ACER utifrån olika koordineringsområden, som avgör vilka förbindelser som ska bedömas gemensamt och vilka förbindelser som ska bedömas var för sig. Detta får en stor påverkan på beräkningsresultatet.

Svenska kraftnät tilldelar handelskapacitet koordinerat och har därför utgått ifrån den sammanlagda kapaciteten i uppföljningen av 70-procentkravet, vilket visar på en relativt hög tilldelning. I ACERs uppföljning analyseras kapaciteterna istället var för sig, tillsammans med handelsprognoser på övriga förbindelser som väntas avlasta de mest belastade ledningar och därmed möjliggöra mer kapacitet på varje enskild förbindelse.

Utgångspunkten i ACERs beräkningsmetod är att systemoperatören ska tilldela högre kapacitet på en förbindelse utifrån kunskap om att kapaciteten på andra förbindelser inte kommer utnyttjas fullt ut. Svenska kraftnät utgår också ifrån olika potentiella marknadsutfall och flödessituationer i tilldelningen, men dessa är inte exakta och prognosfel måste kunna hanteras med tillräckliga reserver.

– Vi måste vara säkra på att de kapaciteter som tilldelas marknaden tillåter ett utfall som vi kan hantera inom ramen för våra driftsäkerhetskriterier och tillgängliga avhjälpande åtgärder, säger Erik Ek.

I avsaknad av exakta prognoser dagen före så använder sig ACER av det verkliga marknadsutfallet i sin beräkning. Förutom att beräkningen indirekt utgår ifrån att Svenska kraftnät skulle ha en 100-procentig förmåga att förutse exakt marknadsutfall på samtliga korridorer i Norden, vilket inte är fallet, så leder det till en relativt låg uppfyllnad av 70-procentskravet. Konsekvensen blir att ju mindre kapacitet som marknaden har utnyttjat desto lägre tilldelning anses har skett utifrån 70-procentsperspektivet.

Fortsatt dialog och samarbete för ökad uppfyllnad

Svenska kraftnät kommer fortsätta diskussionen med ACER och Energimarknadsinspektionen kring uppföljning av 70-procentsregeln.

– En harmoniserad tolkning som grundar sig i samma typer av antaganden är en förutsättning för att få trovärdiga resultat och en konstruktiv diskussion, säger Erik Ek. Parallellt kommer vi förstås att fortsätta att vidta åtgärder för att kunna lämna så höga driftsäkra kapaciteter som möjligt till marknadskopplingen.

Mer information

Frågor och svar om uppföljning av 70-procentregeln (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Rapport: MACZT uppföljning för 2021 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Rapport: MACZT uppföljning för 2022 (.pdf) Öppnas i nytt fönster