Regeringen ger klartecken till investeringarna längs Norrlandskusten
Svenska kraftnäts investeringspaket för att tillgodose de stora effektbehoven utmed övre Norrlandskusten får regeringens bemyndigande. Det meddelade energiminister Khashayar Farmanbar under en pressträff tillsammans med Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.
Nyindustrialiseringen i Norrland med fokus på fossilfri produktion av bland annat stål ökar elanvändningen påtagligt. Parallellt förväntas den förnybara elproduktionen byggas ut kraftigt. Den 11 januari i år inkom Svenska kraftnät med en framställning där man begärde regeringens bemyndigande för att genomföra investeringar avseende projektet fossilfritt övre Norrland - Norrlandskusten.
– Investeringspaketet i Norrlandskusten uppgår till 8,4 miljarder kronor. Det är mycket positivt att vi nu kan sätta igång med detta arbete, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Investeringarna leder till ett ökat uttag i regionen under åren 2028-2030 på cirka 2000 MW, vilket motsvarar 10 normalstora städer av Örebros storlek.
Investeringspaketet täcker inte hela det önskade uttag som är flera tusen MW till. Svenska kraftnät har därför börjat undersöka vilka ytterligare investeringar som behövs.
Investeringspaketet har utformats som ett pilotprojekt för att korta ledtiderna. Normalt tar det 12-14 år från att man har identifiera ett behov till att man kan ta en ny kraftledning i drift. Ambitionen är att halvera ledtiden.
– Det förutsätter ett nytt arbetssätt i vårt interna arbete, men även externt. Vi är beroende av andra aktörer – tillståndsgivande myndigheter. Försvaret, kommuner, länsstyrelser och så vidare för att detta ska vara möjligt, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Kort om paketet.
Paketet omfattar tre nya systemförstärkande 400 kV-ledningar: Letsi–Svartbyn, Högnäs–Stornorrfors samt en förstärkning eller reinvestering av Svartbyn–Keminmaa. Därutöver ingår även tre 400 kV-stationer: stationen Högnäs 2,Hertsön och Svartbyn 2, samt 400 kV-anslutningsledningar mellan Svartbyn och Hertsön samt mellan Högnäs och Högnäs 2.