Elsäkerhetsspecialist
Sista ansökningsdatum:Vill du vara en del av att samordna och utveckla Svenska kraftnäts elsäkerhetsarbete.
Då kanske du är vår nästa Elsäkerhetsspecialist!
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Elsäkerhetsspecialist erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb inom hållbarhet, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.
Välkommen till divisionen Gemensamma funktioner - en integrerad del av Svenska kraftnät som ska lösa de gemensamma utmaningarna.
Gemensamma funktioner stöttar hela affärsverket och jobbar dagligen för att förverkliga Svenska kraftnäts gemensamma mål. Divisionen består av Kommunikation, HR, Rättsavdelning, Inköp, Säkerhet och beredskap samt Fastighet och Hållbarhet.
Vi behöver strukturerade och säkerhetsmedvetna förmågor med olika kompetenser
– är Du en av dem?
Läs mer om vår arbetsplats här: Vår arbetsplats | Svenska kraftnät (svk.se)
Om tjänsten
I rollen som elsäkerhetsspecialist på enheten Arbetsmiljö- och elsäkerhet kommer du främst att arbeta med stöd och styrning av det systematiska elsäkerhets- och arbetsmiljöarbetet på verket riktat mot projekt- och underhållsverksamhet. Dessutom ingår övergripande och tvärfunktionellt arbete tillsammans med övriga funktioner inom avdelningen Hållbarhet samt övriga intressenter inom Svenska kraftnät.
Tjänsten innebär att du kommer att arbeta med elsäkerhetsfrågor i syfte att skapa goda förutsättningar för en god elsäkerhet och arbetsmiljö i de elektriska anläggningarna som Svenska kraftnät bygger och förvaltar.
Arbetet bedrivs även integrerat med specialistfunktioner för miljö, kvalitet, hållbarhet och avvikelsehantering. Vi arbetar på ett styrande och stödjande sätt genom lärande och utveckling av elsäkerhetsarbetet inom Svenska kraftnät. Vårt systematiska elsäkerhetsarbete omfattar både vårt eget och våra leverantörers arbete samt samverkan inom elbranschen. Vi samarbetar även med våra nordiska kollegor i dessa frågor.
Arbetet kan exempelvis innefatta att stötta våra projektledare, underhållsingenjörer och eldriftledare i deras dagliga arbete kring frågor inom elsäkerhetsområdet. Detta sker bl.a. genom stöd i avvikelsehantering och utredningar, uppföljning, granskning av anbud, kontraktsuppföljning och arbetsberedningar samt att delta i informationsmöten Baserat på aktuella lagar och regelverk om elsäkerhet (inom anläggnings- och personsäkerhet samt installationssäkerhet).
Du kommer att få möjlighet att utvecklas med både operativa och strategiska arbetsuppgifter. Kunna driva verksamhetsprojekt och uppdrag tillsammans med andra funktioner tvärfunktionellt inom hållbarhetsavdelningen samt hela företaget och dessutom utbyta erfarenheter med kollegor som verkat länge inom elkraftbranschen.
Enheten Arbetsmiljö- och elsäkerhet arbetar med verksövergripande samordning, stöttning och utveckling inom arbetsmiljö- och elsäkerhetsområdet. Enheten består i dagsläget av 3 arbetsmiljöspecialister och 4 elsäkerhetsspecialister samt en chef, vi ser en ökad efterfrågan inom verket då hela Svenska kraftnät växer. Vi kommer förmodligen växa något de närmaste åren då våra tjänster är mer och mer efterfrågade inom verket.
Enheten ingår i Hållbarhetsavdelningen som även har en enhet för HMSK i anläggning och projekt samt en enhet för Miljö och socialt ansvar. Avdelningen stöttar verksamheten med strategiskt hållbarhetsarbete, specialister inom miljö, arbetsmiljö, elsäkerhet, kvalitet, avvikelsehantering och förbättringsarbete, samt hållbarhetsfrågor i leverantörsled.
Om dig
För att lyckas i rollen som Elsäkerhetsspecialist behöver du tycka om att arbeta proaktivt och våga ta egna initiativ till förbättringar och förändringar. Vi ser att du är resultat- och samarbetsorienterad och kan arbeta organiserat mot deadlines och givna tidsramar.
Det är en fördel om du är trygg och strukturerad eftersom denna roll innebär många kontaktytor inom och utanför organisationen där det behövs förmåga att anpassa sig till nya lösningar utan att tappa bort de långsiktiga behov och krav som finns.
Det är även viktigt att du har god pedagogisk förmåga och kan kommunicera konstruktivt och engagerat och anpassar ditt budskap efter situationen.
Du är van att planera, organisera och prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt och att du sätter upp tydliga mål för dig själv och håller givna tidsramar.
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Vidare har du:
- Högskole- eller gymnasieutbildning i minst 3 år inom elkraft eller annan utbildning eller arbetslivserfarenhet som Svenska kraftnät bedömer jämförbar.
- Flerårig praktisk arbetslivserfarenhet av elkraftsbranschen, inom entreprenad, drift, underhåll eller elinstallation/elmontage eller motsvarande.
- Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift
- Körkort (B)
Vi ser det som meriterande om du har;
- Kunskap om elsäkerhetslagstiftning, elsäkerhetsföreskrifter, rådande elsäkerhetsteknisk praxis, till området hörande normer och standarder, EBR-branschstandarder-och anvisningar som ex. ESA
- Genomförd godkänd ESA-utbildning elektriskt arbete enligt gällande bransch-praxis.
- Erfarenhet inom säkerhetskulturområdet t.ex. BBS/OBM och/eller förändringsledning
- Auktoriserad Elinstallatör A
- Erfarenhet av Arbete med spänning på högspänningsnät
- Erfarenhet av från arbete i driftcentral för högspänningsanläggningar
- Genomförd utbildning och erfarenhet som ESA-lärare
- Erfarenhet av samordning, drivning, stöd och styrning inom elsäkerhets- och arbetsmiljöområdet samt att leda verksamhetsprojekt.
Bra att veta
- Tjänsten är placerad på något av våra kontor i Stockholm/Sundbyberg, Västerås, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Sollefteå
- Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
- Resor förekommer i denna tjänst till våra anläggningar, kontor och andra kontakter i branschen - inom Sverige samt utomlands. Uppskattningsvis några dagar i månaden.
- Sista ansökningsdag, 2024-12-02, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
- Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Anna Johansson Norlén, tel. nr. 010-489 23 35, elsäkerhetsspecialist, Kim Dahl, tel.nr. 010-350 94 13, alternativt ansvarig rekryterare AnnSophie Brezén 010-475 80 07, Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, 010 475 87 72 och Mikael Hedenheim ST, 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se
Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.